- De er hippier ude af trit med virkeligheden!

Storproducent kalder naturvin et 'kæmpe fupnummer'

Den unge kvindelige drue-plukker holder sig langt fra den ophedede debat om naturvin.(Foto: AP)
Den unge kvindelige drue-plukker holder sig langt fra den ophedede debat om naturvin.(Foto: AP)

Vin nature eller naturvin slog for alvor igennem på det danske marked i 2011. At finde en engyldig definition på naturvin er kompliceret, men der nogenlunde enighed om, at vinene bør laves med minimal menneskelig indgriben og helt uden eller med minimalt brug af diverse former for kemi og tilsætning af svovl.

Men nu angriber Rhône-giganten, Michel Chapoutier, der også laver vin i Australien, Portugal og Alsace, meget direkte producenterne af naturvin.

De laver defekte vine
- Naturvin-producenterne er hippier ude af trit med virkeligheden, der laver defekte vine. Det er et stort fupnummer, siger Chapoutier til decanter.com.

Og den magtfulde producent fortsætter:

- Alt det fis med at man skal undlade at stabilisere vinene ved at tilsætte lidt svovl - det er også rent vrøvl. Naturvin-bønderne laver eddike - dårlig eddike. Hvorkan kan nogen anstændig vinbonde tillade, at giftige gærceller udvikler sig og overtager vinen, tordner Chapoutier.

Han mener, at naturvin-bønderne er helt galt afmarcheret:

- Det er jo helt gak, at de forsvarer vine med fejl, fordi vinbønder fra tidligere generationer lavede fejlbehæftede vine og så blot kalder det 'naturligt'. De gamle vine havde fejl, fordi vinbønderne dengang ikke havde mulighederrne for og redskaberne til at lave fejlfri vine, siger Chapoutier.

Ophedet debat
Naturvin har helt fra begyndelsen delt tilhængere og modstandere i to.

Isabelle Legeron, der er Frankrigs eneste kvindelige Master of Wine, er en af de varme tilhængere af naturvine.

Hun mener, at det er besynderligt, at forbrugerne i stor stil sætter spørgsmålstegn ved tilsætningsstoffer i maden, men uden at tænke over det drikker vin, der har været gennem en næsten industriel proces.

- Vi hylder den upasteuriserede, stinkende Epoisses ( en fransk ost red.) fordi den er helt unik, og vi drikker med stort velbehag grumset, friskpresset æblejuice, men når der er tale om vin, insisterer folk på, at den nærmest skal være steril og smage ens hver gang, siger Isabelle Legeron.

At det kan være svært at finde et ståsted i den heftige debat om naturvin viste En af Decanters faste klummeskribenter, Andrew Jefford, for kort tid siden, da han berørte emnet.

- Det er rigtigt, at naturvine i nogle tilfælde kan være helt unikke og at de både kan smage og dufte fantastisk - som noget man aldrig har smagt tidligere. Men metoden tenderer også fidusmageri. Ingen vinmager, bør blot folde sine arme og kigge selvhøjtideligt op i loftet i vineriet, mens hans vine forvandler sig til ildelugtende væske, fordi han forsømmer dem, skriver Jefford.

0 kommentarer
Vis kommentarer