De vanvittige priser på Bordeaux er slut

Slotsejere og forhandlere er enige om, at prisen må ned. Nyrige kinesere kan drille danske forbrugere

Château Lafite Rothschild i den sagnomspundne årgang 1982. Prisen på 2011-årgangen bliver ikke nær så pebret som de to foregående årgange. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)
Château Lafite Rothschild i den sagnomspundne årgang 1982. Prisen på 2011-årgangen bliver ikke nær så pebret som de to foregående årgange. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)

Alt tyder på, at også de bedre vine fra Bordeaux i 2011-årgangen bliver til at komme i nærheden af for den almindelige danske forbruger, der skillinger sammen med en vin-ven eller tre for at smage en speciel flaske.

Både blandt slotsejere og forhandlere, er der enighed om, at der efter to fremragende og meget dyre årgange i 2009 og 2010 ikke er basis for, at prisen skal yderligere op for 2011-årgangen.

Bordeaux årgang 2011 sammenlignes med 2008-årgangen, der niveaumæssigt ligger noget under de meget roste årgange 2009 og 2010, og alene derfor bør vinene blive udbudt til mere humane priser end de foregående årgange.

Slotsejer: Vi var arrogante
Fra et af de betydningsfulde slotte i Bordeaux lyder det til decanter.com, at man i Bordeaux simpelthen har været for arrogante:

- Vi ( slotsejerne i Bordeaux red.) ventede for længe med at melde vores priser ud, og da priserne blev endelig blev meldt ud, var de i overkanten. Der var en arrogance i både timingen og de endelige priser, siger Christophe Salin, der er administrerende direktør for Domaines Barons de Rothschild, der ejer flere slotte i Bordeaux og har premier cru-vinen Château Lafite Rothschild som den absolutte stjerne i porteføljen.

Denne topvin i 2008-årgangen, som verdens mest indflydelsesrige vinkritiker Robert Parker tildelte 98-100 point af 100 mulige, har i øvrigt fået et ordentligt hug i prisen fra at være blevet solgt til 10.450 kroner flasken i begyndelsen af 2011 til at koste 6.033 kroner per flaske - et prisfald på 42 % - i anden halvdel af 2011.

Læs også:

Det klassiske Bordeaux

Det store fald i prisen kan ikke alene forklares med den verdensomspændende økonomiske krise og tilbageholdenhed hos nyrige kinesere, men er et tegn på, at slotsejerne i Bordeaux i et vist omfang har presset prisen så højt op, at der nu kommer en modreaktion.

Maksimum 2.000 kroner flasken
Hos forhandlerne i Europa og USA, der de to foregående år har måttet betale dyrt for at kunne sætte de store slottes vine til salg en primeur ( forsalg red.) og senere på hylderne, er der også enighed om, at prisen skal ned.

I London hos vinhandleren Berry Bros & Rudd, der har eksisteret siden 1698, er der det indtryk, at Bordeaux' prisboble på det nærmeste er bristet.

- Vi skal genvinde vindrikkernes tillid med en rimelig prissætning. 2011-årgangen minder mig om 2008-årgangen, som ikke var udråbt som nogen stor årgang i Bordeaux. Slottene må gøre op med sig selv, hvem der er deres kunder. Sælger de vin som investeringsobjekter eller sælger de vin til vindrikkere?, siger direktør i Berry Bros & Ruud, Alun Griffiths.

Også direktøren for den store New York-vinhandel Sherry-Lehmann, Chris Adams, melder ud, at prisen skal ned, hvis de skal lege med, når Bordeaux 2011 kommer på markedet.

- Hvis premier cru-vinene fra 2011 koster over 2.000 kroner flasken ved frigivelsen, så står vi simpelthen over, siger Chris Adams.

Nogenlunde samme melding kommer fra Shaun Bishop fra J.J. Buckley i Oakland i Californien.

- Jeg skal kunne sælge premier cru-vinene fra 2011 til kunderne for 2.250 kroner flasken og ikke en krone mere. Det bliver en vanskelig årgang at sælge oven på to flotte år med vellykkede vine, siger Shaun Bishop.

Kineserne kigger ud over Bordeaux
De nyrige kinesere har dikteret prisen på de bedste vine fra Bordeaux de seneste år, og kineserne er nok den enkeltstående faktor, der alene kan få slotsejerne i Bordeaux til at skrue ned for prishysteriet.

Ian Ford, der arbejder for den kinesiske vinimportør Summergate, mener, at prisfaldet på Château Lafite Rothschild 2008 og andenvinen Carruades de Lafite er indikationer på, at de kinesiske nyrige fortsat interesserer sig for fin vin, men at de har kig på andre distrikter end Bordeaux.

- De nyrige kineseres efterspørgsel er så småt ved at blive mere diffentieret. Tidligere gik de alene efter de store Bordeaux-vine. Kineserne er stadig glade for disse vine, men nu er de også begyndt at interessere sig for de store vine fra Bourgogne, Rhône, Napa Valley i Californien, Australien, Chile m. fl., siger Ian Ford.

Bliver dyrere for danskerne
Denne sidste udmelding lover ikke godt for danske forbrugere, der hidtil har haft vinene fra Australien, Rhone og Chile i fred for kineserne, der de seneste år er blevet en meget stor økonomisk faktor i vin-verdenen. Hvis kineserne for alvor kaster sig over disse vinlande, vil vinene herfra alt andet lige stige i pris til ugunst for de danske vindrikkere.