Varmen truer høsten af isvin

Produktionen af isvin i Canada reduceret med mere end 40 procent

Flere Icewine-producenter i Canada får ikke produceret en eneste flaske, da de måtte høste Riesling-druerne i efteråret på grund af hyppige regnskyl.
Flere Icewine-producenter i Canada får ikke produceret en eneste flaske, da de måtte høste Riesling-druerne i efteråret på grund af hyppige regnskyl.

Produktionen af icewine/eiswein i Nordamerika og Europa bliver i år nærmest ikke-eksisterende på grund af de høje temperaturer, skriver decanter.com.

I januar i Mosel i Tyskland har temperaturerne sjældent været under otte graders varme, og det er en forskel på næsten 25 grader i forhold til sidste år på samme tid, hvor temperaturen i området nåede på 16 minusgrader.

Hos Ernst Büscher, der er talsmand for Det Tyske Vininstitut, er der ikke megen optimisme at spore.

- Vi skal ned på mindst otte graders frost, som er minimumstemperaturen for produktion af isvin, og det ser ikke positivt ud, så de fleste af de druer, der har fået lov at blive hængende, og som var reserveret til isvin, bliver ikke brugt, siger Büscher.

Enkelte steder i Tyskland, eksempelvis hos Weingut Reiss i Franken, nåede man midt i januar ned på de krævede minus otte grader, og druerne til isvinen blev ved hjælp af pandelamper plukket om natten mellem mandag den 16. og tirsdag den 17. januar.

Men den generelle melding fra vinbønderne er, at varmen betyder, at mængden af eiswein fra Tyskland bliver så lille, at der bliver tale om rene rariteter.

I USA og Canada er mønsteret det samme med en nedgang i produktionen af Icewine med mindst 40 procent.

I Niagara i Canada er høsten af druer til Icewine ikke kun i fare på grund af unormalt høje temperaturer, men også på grund af hyppige regnskyl i efteråret.

Næsten alle Icewine-producenter i Niagara laver også almindelig hvidvin på Riesling-druen, og de hyppige regnskyl i efteråret tvang vinbønderne til at plukke alle tyndskindede Rieslingdruer, så der ikke blev noget tilbage til Icewine.

Det er blandt andet situationen for producenter som Cave Spring Cellars og Chateau des Charmes. De dyrker kun Riesling og får ikke produceret en eneste flaske icewine i år.

Bestyrelsesformand og vinmager hos Chateau des Charmes, Paul Bosc vil dog ikke male fanden på væggen, selv om det bliver det ringeste icewine-år i 11 år.

- Selv om vi misser en årgang, så kan vi fortsat forsyne markedet med icewine fra tidligere årgange, men får vi to-tre år af denne slags, så får vi et problem med at efterkomme efterspørgslen, siger Paul Bosc.

Eiswein/Icewine - kort fortalt:

Sød vin lavet på druer, der først plukkes, når de er frosset til is på vinplanten.

Kræver en temperatur på minimum otte frostgrader i vinmarken.

Når temperaturen har nået det ønskede niveau, plukkes druerne og presses straks.

På den måde efterlades vandkrystallerne i pressen, og kun den sødeste saft, der har lavere frysepunkt end vand, løber fra pressen.

Kilde: Oxford Vin Leksikon

0 kommentarer
Vis kommentarer