Robert Parker erkender rod med karakterer til spanske vine

Advokatrapport: Jay Millers karakterer bør suspenderes

Et advokatfirma anbefaler at karakterer fra Robert Parkers tidligere ansatte Jay Miller afgivet efter maj 2011 suspenderes. (Foto: AP)
Et advokatfirma anbefaler at karakterer fra Robert Parkers tidligere ansatte Jay Miller afgivet efter maj 2011 suspenderes. (Foto: AP)

Vinkritikeren over dem alle, Robert Parker, har lidt et af den slags nederlag, det ikke er sjovt at lide, når ens integritet og troværdighed er så tæt forbundet med ens mulighed for at virke som upartisk anmelder.

Robert Parkers udgivelse, The Wine Advocate (TWA), har altid – i hvert fald på papiret – holdt den etiske fane højt.

Derfor blev Robert Parker også rasende, da Decanter-skribent og vinblogger Jim Budd i sommeren sidste år begyndte at skrive, at der var ‘uregelmæssigheder’ i forbindelse med Jay Millers anmeldelser af spanske vine for The Wine Advocate.

Læs også:

Se også: Spanske producenter frygter ny Parker-anmelder

Budd og andre skribenter kunne sågar offentliggøre emailkorrespondance som indikerede, at spanske vinproducenter var blevet mødt med krav om, at de skulle betale endog meget store summer for at få Jay Miller til at smage deres vine.

Karakterer i The Wine Advocate betyder så meget for salget, at det kan afgøre, om producenten skal køre i Fiat eller Ferrari.

Ud over Jay Miller var TWA’s spanske samarbejdspartner Pancho Campo, der er Master of Wine, en af hovedpersonerne i sagen, idet han var mistænkt for gennem virksomheden Det Spanske Vinakademi, som han var stifter og medejer af, at tage penge for, at Jay Miller kom på besøg hos producenterne.

I første omgang fordømte Parker Jim Budd og de øvrige, der talte om ‘urent trav’, men han lagde samtidig afstand til Pancho Campo.

I december 2011 trådte Jay Miller tilbage som vinanmelder for The Wine Advocate, og i den forbindelse hyrede Robert Parker Philadelphia-advokatfirmaet Cozen O’Connor og bad dem undersøge forlydenderne om ‘uregelmæssigheder’ i Spanien.

Nu foreligger advokatundersøgelsen, og der bliver lagt op til stramninger, i den måde The Wine Advocate og dets ansatte arbejder på.

Ikke bevis for, at Miller fik penge i hånden
Undersøgelsen konkluderer, at det, der er foregået i Spanien, har ‘skabt upassende flimmer’ og ikke har levet op til de høje etiske krav, TWA ellers opererer under.

Advokatundersøgelsen fandt ikke beviser på, at Jay Miller fik penge i hånden eller andre værdier for at besøge producenterne eller for at smage deres vine på vegne af The Wine Advocate.

Læs også:

Se også: Parker øgede Bordeaux-vines værdi med 575 mio.

Men det blev slået fast, at der var så meget flimmer på det spanske marked, at vinproducenterne i flere tilfælde kunne forledes til at tro, at Miller blev betalt for at komme. Dette skyldes – ifølge undersøgelsen – at der ikke var vandtætte skotter mellem Millers anmelder-besøg og vinproducenternes deltagelse i forskellige andre events i TWA-regi, hvor producenterne betalte for at deltage.

Skylden for denne forvirring lægges på Pancho Campo og Det Spanske Vinakademi.

Campo har tidligere i år solgt sin andel af Det Spanske Vinakademi og vil fremover indtage en mere diskret rolle i den spanske vinverden, og rapporten anbefaler også TWA at afbryde alt samarbejde med Pancho Campo.

Et af Jim Budds hovedkritikpunkter i sommer var, at vinorganisationen Asevin fra Murcia tog penge for at sende Jay Miller på anmelderbesøg.

Denne påstand støttes af advokatundersøgelsen, der dog frikender Miller, Pancho Campo og TWA for viden om, at penge skiftede hænder.

Millers karakterer bør suspenderes
Rapporten lægger op til det alvorlige skridt, at Jay Millers karakterer - afgivet efter maj 2011 til både spanske og andre landes vine - bliver suspenderet/tilbagekaldt.

I samme moment fortæller rapporten, at Jay Millers tilbagetræden i december 2011 allerede blev aftalt i januar 2011, og at den ikke skete som en følge af beskyldningerne mod ham.

Læs også: Vintest -

Se også: Syditalienske perler

Advokaterne opfordrer TWA til at gennemgå samtlige aftaler med skribenter og andre samarbejdspartnere, så risikoen for gentagelser elimineres.

Instituttet for Masters of Wine har iværksat en egen undersøgelse af Pancho Campos mulige rolle i sagen.

Jim Budd, er glad for, at advokatundersøgelsen opretholder en række af hans kritikpunkter.

Han tilføjer, at Robert Parkers håndtering af sagen med en indledende fordømmelse af Budd og bloggerne og derefter en lang periode med passivitet og manglende handlekraft, er stærkt medvirkende til den eventuelle skade, der måtte være sket på varemærket Robert Parker og The Wine Advocate.

Robert Parker har ikke ønsket at kommentere sagen over for decanter.com.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere