Spanske producenter frygter ny Parker-anmelder

Udbredt frygt for, at afsætningen af spanske vine i udlandet skades, fordi Wine Advocate har sat ny mand til at bedømme de spanske

Aalto ventes kun at få 91-92 Parker-point i årgang 209, som er udråbt til  kanon-årgang i Ribera del Duero. (Foto: www.theis-vine.dk
Aalto ventes kun at få 91-92 Parker-point i årgang 209, som er udråbt til kanon-årgang i Ribera del Duero. (Foto: www.theis-vine.dk

De spanske vinhuse er som resten af Spanien ramt af krisen, hvor mere end 20 %'s arbejdsløshed og den laveste vækst i årtier har sendt Spanien i bund.

Forbruget af vin er ikke faldet i Spanien, men den lokale spanier køber betydelig billigere vin end tidligere.

Læs også:

Det kan godt være, at The Wine Advocates indflydelse er aftagende, men 'Bob' kan stadig egenhændigt generere en værdiforøgelse på flere hundrede millioner kroner, når han deler point ud. (Foto: AP) Vinnyheder Parker øgede Bordeaux-vines værdi med 575 mio.

Eksporten af spansk vin er fortsat stabil og udviser endda en lille stigning både hvad angår omfang og værdi.

Men konkurrencen er blevet hårdere især på de dyrere vine på eksportmarkederne og netop fordi afsætningen lokalt er under pres.

Anmelder fjernet efter skandale
Men nu kan eksporten også komme i problemer, for en stor del af succesen i den mere eksklusive del af markedet skyldes de høje point, som især verdens førende vintidsskrift, Robert Parkers The Wine Advocate (TWA), har givet spansk vin. Det var anmelderen Jay Miller, der indtil for nylig uddelte point til de spanske vine for The Wine Advocate.

Men Jay Miller blev i januar fjernet fra Spanien grundet en større skandale, som involverede forespørgsler om betaling for besøg i de forskellige regioner. En skandale som i øvrigt involverer Spaniens førende Master of Wine, Pancho Campo, hvis firma arrangerede smagningerne for Jay Miller.

Læs også:

Merlot er kommet bedst igennem det uforudsigelige 2011. (Foto: aubert-vignobles.com) Vinnyheder Bordeaux 2011: Merlot-succes i uforudsigeligt år

Nu er det så Neal Martin, der skal bedømme de spanske vine for The Wine Advocate. Han er kendt for at have en helt anden smag end Jay Miller og er kørt i stilling til at overtage anmeldelsen af en del af Bordeaux-distriktet, der i stil fraviger en del fra de ofte svulstige og krydrede spanske vine.

Og rygterne tog fart på den netop overståede Intervin-messe i Barcelona - Spaniens største vinmesse, hvor 150.000 personer over fire dage besøgte de mere end 1.000 vinhuse som udstillede i år. Flere vinhuse nævnte, at de ratings, som er sluppet ud, typisk er 3-4 karakterer under, hvad der tidligere er givet. Og det endda for årgang 2009 som flere steder i Spanien er en exceptionel årgang. Blandt andet skulle Ribera del Duero-huset Aalto have fået 91-92 point for deres 2009-årgang. En vin som i gode årgange konsekvent tidligere har opnået 94-95 point.

Kan få katastrofale følger
Og en nedgang i den størrelse i ratings kan få katastrofale konsekvenser for spansk vin - i særdeleshed i USA og Vesteuropa hvor de dyreste spanske vine især sælges på Parker-point i konkurrence mod andre kendte vinlande som Italien, Australien, Argentina og Chile.

Frygten er derfor, at Spanien nu ud over økonomisk krise skal slås med dårligere ratings, hvilket kan få katastrofale følger for eksporten til især USA, hvor anmeldelser af vine er en af de vigtigste salgsparametre.

Læs også:

Boris Buonos ret 'Skoven', hvor Aalborg Nordguld Akvavit indgår. (Foto: Aalborg Akvavit) Vinnyheder Gammel snaps relanceres

Hvornår de officielle TWA-ratings af de spanske vine kommer ud, er endnu ikke annonceret fra The Wine Advocate, men de blev forsinket grundet skandalen. Men flere huse har bekræftet at Neil Martin har bedt om at få vine tilsendt fra de spanske huse.

I Danmark føres Aalto blandt andet af Theis Vine.

0 kommentarer
Vis kommentarer