Økonomer advarer mod mangel på vin

Beholdningen af vin er nu den laveste i 40 år i følge en rapport fra Morgan Stanley

Rapporten som den amerikanske finansielle virksomhed fremlagde sidste uge, viser at efterspørgslen på verdensplan efter vin i 2012 overgik produktionen med 300 mio. kasser. Dette skyldes især, at produktionen er faldet med 5-6% og dermed er den laveste i 40 år. Produktionen var på sit højeste i 2004 mens forbruget af vin er steget hvert år siden 2006.

Konsekvensen i følge Mortan Stanley, er i første omgang, at lagrene af vin forsvinde og siden hen vil man givet se priserne stige på vin. Det er især kombinationen af en række svære år for vinproducenterne kulminerende med dette års høst som ser ud til at blive den laveste i mange årtier. Dette gælder blandt andet klassiske områder som Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rioja. Men man har også set problemer i oversøiske lande som Chile. Ejer af Château Brown i Pessac-Léognan Jean-Christophe Mau beskrev for nylig 2013 høsten som den sværeste i 30 år. I Bourgogne forventes en høst 10% mindre end gennemsnittet. Og i dele af Entre-Deux-Mers i Bordeaux blev hele høsten ødelagt af hagl.

Læs også: Druer fra Bordeaux-slot forgiftet

Men også øget efterspørgsel fra især asien er med til at presse markedet. Især forbruget i Kina vokser og Kina er nu verdens 5 største vindrikkende land. Største marked er dog stadig USA som stadig vokser, især efter at krisen er blevet afløst af optimisme.

Der er dog faktorer som ser ud til at tale imod en krise i vinverdenen. Dels er produktionen steget væsentlig i oversøiske lande som Chile, Argentina, Sydafrika, Australien og ikke mindst i Kina. Kina er på vej til at blive en af de største producenter af vin, selvom langt den største del ikke forlader Kina. Og kigger man på prisen for bulk vin, som ofte er en god indikator for efterspørgslen er denne pris i gennemsnit faldet med 10% siden januar, hvilket i hvert fald ikke indikerer en mangel på vin.

Der er pt. omkring en million producenter af vin i verdenen og de producerer årligt 2.8 mia. kasser vin.

Læs også: Danmarks bedste portvine

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere