Giftrester fundet i populære vine

En række pesticider blev fundet af svensk TV4 i en række vine som også sælges i Danmark

Det er en undersøgelse af det svenske tv-program "Kalla fakta" som har fundet giftstoffer i 4 ud af 10 populære Bag-in-Box vine som bliver solgt i Systembolaget i Sverige. En række af vinene sælges også med succes i Danmark. De fire vine som der fundet giftrester i er SomeZin Zinfandel, Il Conte Primitivo Negro, J. P. Chenet Cabernet-Syrah og Les Fumées Blanches.

Hvis det havde været vand, havde det fået stemplet udrikkeligt, lyder det fra en forsker fra Sveriges landbrugsuniversitet i programmet. Vinindustrien har mulighed for at tilsætte en række pesticider til vinen enten direkte eller ved at sprøjte vinstokkene. Det eneste der skal mærkes med er om vinen indeholder svovl, mælk eller æg.

I den svenske undersøgelse lå værdierne i én af de undersøgte vine hele 55 gange højere end godkendt i drikkevand.

Ifølge svenske forskere er indtagelse af pesticidrester koblet sammen med hovedpine, åndedrætsbesvær, nysen, løbende næse samt maveproblemer. Endvidere kan det ikke udelukkes, at de mange tilsætningsstoffer er medvirkende til, at man får tømmermænd.

De nye fund har startet en omfattende diskussion i Sverige, om der ikke bør være en grundigere indholdsfortegnelse på vine som der findes på en række andre fødevarer. Ulla Edberg fra Sveriges landbrugsuniversitet siger til TV4 i Sverige, 'at det er vigtigt for forbrugerne, at kende det eksakte indhold af pesticider, da det kan være livstruende for specielt allergikere'.

Tidligere på året blev der fundet sprøjterester i 90% af 300 vine testet fra områderne Bordeaux, Rhone og Alsace. Alle fra årgangene 2009 og 2010. Testen blev foretaget af Excell laboratoriet i Bordeaux. Vinene blev testet for i alt 50 forskellige kemikalier som bruges i vinproduktionen. Nogen vine indeholdt ikke mindre end 9 forskellige pesticider, hvor især anti-forrådnelses kemikalier oftest blev fundet. Ingen af de fundne kemikalier oversteg dog det tilladte niveau, men der er en voksende bekymring for hvorledes de forskellige kemikalier reagerer overfor hinanden og virkningen af dette. Et område som ikke er specielt godt undersøgt.

Læs også: Sprøjtemidler fundet i 90% af den franske vin

I den svenske test blev der i disse seks vine ikke fundet pesticidrester: Zumbali Chenin Blanc, Umbala Red Box, Foot of Africa Chenin, Castelforte Appassimento, Tre apor og Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere