Det skal profferne selv drikke juleaften

Magnumvine og kirsebær er populært blandt dem som lever af vin

Juleaften gir man i den gas i de danske hjem. Maden er forberedt i dagevis og vinhandlernes tilbud nøje studeret inden vinene er valgt. Men hvad skal dem som lever af vin selv nyde juleaften. Ekstra Bladet Vin har spurgt en række af dem.

Vinskribent på Jyllands Posten Niels Lillelund skal have and, men med utraditionelt tilbehør som han siger og hertil en moden chateauneuf - i år nok 1999 eller 2000, fortæller han. Nok ikke den store overraskelse, at det netop er en rhone vin som kommer på bordet hos forfatteren bag den store Rhone bog.

Hos vinhandler John Krøigaard-Larsen fra Theis vine starter de med at nippe til en 40 års Tawny fra Quinta do Mourau. Før maden skal nydes en Clos Barré 1993 fra Guy Charlemagne på magnum og til anden en Le Chambertin 1998 magnum fra Pierre Damoy og endelig til ris a la manden en 1947 Banyuls Grand Cru fra l’Abbe Rous.

Læs også: De bedste julevine

Rasmus Amdi Larsen som er Sommelier på Restauranten Le Sommelier i København fortæller, at han til julemaden vil have masser friskhed, frugt og drikbarhed. Det ender derfor nok med en oversøisk Pinot Noir, Barbera eller Garnacha og til ost og ris a la mande går han all-in på kirsebærvinen fra Frederiksdal gods.

Lars Andersson fra vinbutikken Les Terroirs du Vin fortrækker en Henri Bonneau reserve des Celestins 1998 og til desserten en Dow’s Vintage Port 1977.

Vinhandler Tom Brandis starter med Champagnen Egly Ouriet Brut Tradition og i hans familie er det en tradition med laks til forret og her skal nydes en Arnaud Ente Meursault 2009 Magnum. Til anden en Marcoux Chateauneuf du Pape 2009 Magnum og Chateau Rayas 1999. Endelig en Taylors Vintage 1992 til ris a la manden.

Morten Brink Iwersen som er en af personer bag Frederiksdal Kirsebærvin starter med en Riesling Wolfer Goldgrube Spätlese 'Reiler' 2005 til at varme op på. Til anden rykker han til Rhône og vil servere en Pegau fra Châteauneuf-du-Pape op mod en Raspail-Ay fra Gigondas begge i 2005. Til ris a la manden skal han ikke overraskende nyde sin egen kirsebærvin. Det bliver i år et par ældre årgange bl.a. enkeltmarksvinen Nielstrupmark i 2009.

Vinblogger Frederiks Kreutzer vælger, at åbne en række forskellige vine til sine gæster. Som han siger, så kan alle få hvad de lyster. Udvalget bliver blandt andet Gosset Grand Mllesimé Brut Champagne 2004, Ampelos Lambda Vineyard Pinot Noir 2009 fra Californien og Cote de l'Ange Chateauneuf-du-Pape 2010. Til Risalamande bliver det Frederiksdal Nielstrupmark Kirsebærvin 2010 samt Quinta Santa Eufemia Late Bottled Vintage Port 2005.

Vinhandler Christian Philipson er godt nok i år udenlands i julen men skal have andesteg og starter med Delamotte Champagne Blanc de Blancs 1996 samt

Bollinger Champagne La Grande Année 1996 og til middagen Guigal Côte-Rôtie Château d'Ampuis 1998 og Guigal Côte-Rôtie La Mouline Côte-Blonde 1998. Til desserten en Burmester Vintage Port 1991.

Ekstra Bladets egen anmelder Thomas Rydberg vil starte med Recaredo Gran Reserva Cava 2002 da man ikke kan blive andet end i godt humør af at starte med bobler. Til anden bliver det moden Chateauneuf fra Pierre Usseglio i 1999 samt en moden Priorat fra Clos Mogador fra 2001. Begge vine hvor Grenache spiller en rolle. Til ris-a-la-manden bliver det Frederiksdal Kirsebærvin Sur Lie som har den friskhed og dybde der skal til.

Se også: Hvilke bobler skal man vælge til nytår?

0 kommentarer
Vis kommentarer