Annonce:
Annonce:

Sådan bliver vinene fra Bourgogne i 2012

Den første uge i januar er store Bourgogne uge i London. Her præsenterer de fleste større Bourgogne huse deres nyeste årgang. I år er turen kommet til årgang 2012, som vil blive frigivet til salg i løbet af sommeren

Annonce:
Følg Vin

2012 ser ud til at blive et kritisk år for mange producenter i Bourgogne. Alt hvad der næsten kunne gå galt gik galt i løbet af året. Hård frost om vinteren, pludselig varme med 22 grader i marts og dernæst koldt igen med ned til -3 grader i april. Og med tordenbyger d. 26 marts var det bestemt ikke optimalt for knopskydningen. Dernæst et massivt vådt forår, hvor det var svært at komme i marken grundet mudder. Blomstringen kom derfor sent og størrelsen af bærrene blev mindre end normalt. Over sommeren kom massive haglstorme som ødelagde store delen af høsten. Blandt andet ramte en større haglbyge i slutningen af juni Côte de Beaune og Montrachet og forvoldte stor skade.

Annonce:

En varm og tør eftersommer reddede dog det som var tilbage. Flere producenter taler derfor om en høst som er tæt på 35-45% mindre end normalt. Og nogen endda om op til 70% mindre høstudbytte. Flere af kommunevinene vil komme i så små mængder, at det er et spørgsmål om, hvor meget der overhovedet vil komme ud på et marked som det danske.

Høstdatoer på Grand Crus markerne:

• Corton: 21 September

• Romanée-Conti: 22 September

• Grands Échezeaux: 22, 24 og 25 September

• La Tâche: 25 og 27 September

• Richebourg: 27 og 28 September

• Montrachet: 28 September

• Romanée-St-Vivant: 28 og 29 September

• Échezeaux: 29 og 30 September

Høsten var generelt kølig med regn ind imellem og temperaturer tæt på normalen. Høsten kom senere end normalt og 20 dage senere end i 2011. Modningen var pæn og syren er generelt flot for årgangen.

Annonce:

Kvaliteten af de røde vine ser dog ud til at være rigtig god, mens de hvide har større problemer. Så på trods af et svært år, endte man med en flot kvalitet. Men mængderne er meget små. De røde vine har masser af frugt, terroir og har forholdsvis pæne, men stadig bløde tanniner. Det er min erfaring, efter at have smagt mig igennem en række af vinene fra 2012, at der er stor forskel på tilgængeligheden. Volnay og Pommard vinene virkede generelt meget lukkede lige nu, hvorimod Nuit St. George og Vosne Romanee var overraskende tilgængelige nu. De hvide er lavere i alkohol end sædvanligt og en smule i syren også. Men generelt er det flotte og meget komplekse vine, dog ikke med det gemme potentiale de normalt har.

Læs også: De 10 bedste Chardonnay til under 100 kr.

Så skal man investere i Bourgogne er det nok en god ide, at prøve at finde vine fra de to gode årgange 2009 og 2010 år, som begge har stor gemmeværdi. 2011 er en fornuftig årgang, klar til at nyde tidligt mens også 2013 når den frigives i 2014 vil være i så små mængder, at det er spørgsmålet om hvor meget og hvor dyrt det vil blive.

Men vil man have 2012 i kælderen skal man forvente højere priser og især fra Volnay og Pommard som blev hårdt ramt af hagl. Også Grand Crus vinene kan blive særdeles svære at komme i nærheden af, da efterspørgslen uden tvivl vil overstige mængden der er til rådighed.

Annonce:

I Chablis området, som ligger ca. 160 km nordvest for Beaune var det vejrmæssigt som i Bourgogne. Men da man generelt har det lidt køligere betyder det, at syren især på de højere liggende enkeltmarker, som blev høstet senest er høj. Gemmepotentialet for en række af Grand Cru markerne vurderes derfor som gode. Og da Chablis vinene normalt er billigere end de hvide Bourgogne vine er der gode køb her.

Læs også: Her er verdens dyreste whisky

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Bagholdet

Annonce:
Annonce: