Vurdering af Margaux 2013

Ekstra Bladet Vin vurderer som nogen af de første den nye årgang 2013 fra Bordeaux

Den store Bordeaux Primeur uge er startet og den nye årgang præsenteres for indkøbere og pressen for første gang. Ekstra Bladet Vin deltager som en af de få fra den danske presse og vil de følgende dage give et indtryk af årgangen og vinene fra de specifikke områder i Bordeaux.

Det har været et svært år på Medoc halvøen hvor man har måtte kæmpe med modningen af druerne og derfor en hård sortering af hver enkelt klase for at skabe en god vin. Det er naturligvis kun de største og rigeste slotte der har ressourcerne til dette og det bærer smagningen af 2013 årgangen også præg af.

Vi er på den sydligste del af Medoc halvøen hvor områderne Listrac, Moulis og Margaux ligger. Det er Cabernet Sauvignon som er den dominerende drue her og den blandes oftest med Merlot.

Listrac vinene var generelt skuffende og da det var toppen vi smagte tør jeg ikke tænke på hvad kvaliteten må være i niveauet under. Så 2013 bliver givet et hårdt år for bønderne her i forhold til at få afsat deres vine.

I Moulis var niveauet et hak højere om end ikke imponerende. Château Chasse-Spleen og Château Poujeaux gjorde det hæderligt om end man ikke faldt ned af stolen. Og da vinene oftest sælges til omkring 300 kr. stykket hænger det ikke helt sammen i 2013.

I Margaux må man forvente niveauet højere og det var det naturligt også om end mange vine skuffede. Enten var der masser af koncentration og frugt, men stort set ingen syre og spinke tanniner. Eller også var frugten urtet og grøn med hårde tanniner. Førstnævnte vine klarede sig bedst da de trods alt er drikkemodne nu og flere ganske behagelige. Jeg kan dog være i tvivl om de meget grønne vine vil udvikle sig med tiden. Af de bedre vine var Chateau Giscours, Chateau Lascombes mens vinderne var Château Malescot Saint-Exupéry og Château Rauzan-Ségla. Hvordan priserne så vil blive vil blive spændende. Disse annonceres typisk i de næste måneder fra de forskellige huse.

Her er en vurdering af en række de bedre vine. Alle vine blev smagt blindt og er vurderet efter 100 point skalaen.Listrac

Château Clarke 2013

Let urter duft. Medium fylde, solbær brombær. Noget hårde tanniner. 85Château Fonréaud 2013

Grøn peber og urtet i udtrykket. Medium fylde med rimelig bløde tanniner. Let tørhed i afslutningen. 86Château Fourcas Dupré 2013

Solbær i næsen. Medium fylde. Rimelig tyndbenet. Kort lidt tør eftersmag. 81Château Fourcas Hosten 2013

Lidt lukket i næsen. Medium fylde. Solbær, peber i smagen. Savner generelt dybde. Kort i eftersmagen. 83Moulis

Château Chasse-Spleen 2013

Solbær i næsen. Umiddelbar frugtig i stilen med solbær og kirsebær. Velintegrerede tanniner med en let tør afslutning. Medium fyldig. 88Château Maucaillou 2013

Meget mørk med sorte bær i duften. Koncentreret vin med brombær, solbær, krydderier i smagen. Lidt lav i syren og fremstår derfor lidt flad i eftersmagen. 87Château Poujeaux 2013

Duft af solbær og en rimelig fyldig vin i en flot balance. Klar nu og de næste år men ikke en gemmevin, dertil er tanninerne for spinkle. 88Medoc

Château La Tour de By 2013

Rimelig mørk vin noget lukket i næsen. Meget frugtdrevet men også meget tørre rå tanniner. 86Margaux

Château Angludet 2013

Næsten sort i farven med en høj koncentration men hvor syren og tanninerne ikke helt kan følge med. Masser af brombær, lakrids og peber. Vin til at nyde nu og de næste år. 88Château Brane-Cantenac 2013. 2 cru.

Let urtet udtryk men en saftig vin med solbær, krydderier i smagen. Medium fylde med velintegrerede tanniner. Pæn frugtig eftersmag. Ikke den store gemmeværdi og meget klar nu. 89Château Cantenac-Brown 2013. 3 cru.

Solbær i næsen. Rimelig fyldig vin med sorte bær, krydderier. En tæt vin hvor syren og tanninerne ikke helt kan følge med. Noget kort i eftersmagen. 88Château Dauzac 2013. 5 cru.

Rimelig mørk og koncentreret. Masser af bær, tobak og krydderier men lav i syren og ender kort med meget tørre tanniner. 86Château Desmirail 2013. 3 cru.

Medium fyldig og meget frugt drevet vin med solbær, brombær og krydderier. Lav syre og spinkle tanniner indikerer det er en vin der bør nydes nu og de næste år. Er til gengæld meget saftig og behagelig. 88Château Ferrière 2013. 3 cru.

En tæt mørk vin med sorte bær, tobak og vanilje. Tanninerne viser sig som let tørre i afslutningen. Lav i syren. En vin til at nyde nu og de næste år. 86Château Giscours 2013. 3 cru.

En tæt og fyldig vin med solbær, blomme, tobak og krydderier. Pæne tanniner om end ikke en vin der kan gemmes længe. Meget drikkeklar og behagelig nu. 90Château Kirwan 2013. 3 cru.

Let røget animalsk næse. En maskulin fyldig vin med blomme, solbær, lakrids og peber. Spinkle tanniner og en vin til at nyde de næste 5-7 år. 88Château Labégorce 2013

En meget tæt næsten sort vin. Sorte bær, blommer, lakrids, peber. Lav i syren og spinkle tanniner. Lidt kluntet. 85Château Lascombes 2013. 2 cru.

En tæt og koncentreret vin med sorte bær, tobak og lakrids. Rimelig tanniner som viser sig i afslutningen med en tørhed i munden. Ganske pæn vin. 91Château Malescot Saint-Exupéry 2013. 3 cru.

Sorte kirsebær i duften. Koncentreret vin med modne solbær, sort te, tobak og violer. Pæne velintegrerede tanniner og en af de bedste Margaux vine fra årgangen. 93Château Marques de Terme 2013. 4 cru.

Duft af blommer. En fyldig saftig vin med solbær, brombær, krydderier i smagen. Tørre tanniner og en mellemlang frugtig afslutning. 88Château Monbrison 2013

Masser af solbær i duften. I smagen solbær, grøn peber og urter. Lidt vandig og savner koncentrationen. Bløde tanniner. 85Château Prieuré-Lichine 2013. 4 cru.

Duft af rødt kød og røde frugter. I smagen en elegant saftig vin i den lettere ende med solbær, violer og krydderier. Bløde tanniner. Bør drikkes de næste år. 89Château Rauzan-Gassies 2013. 2 cru.

En tæt blommet og let røget næse. Koncentreret vin med sorte bær, tobak, bitter te. Tørre tanniner i afslutningen. 89Château Rauzan-Ségla 2013. 2 cru.

Masser af solbær i næsen. En fyldig vin med solbær, tobak, lakrids og krydderier. Kompleks vin med pæne velintegrerede tanniner. Flot årgang fra Rauzan-Segla. 92Château Siran 2013.

Peber og umodne blommer i næsen. En noget tør vin i stilen med solbær, krydderier i smagen. Hårde tørre tanniner. Virker ikke helt balanceret. 84Château du Tertre 2013. 5 cru.

En tæt og koncentreret vin. Brombær, mocca, violer og krydderier. Tørre tanniner i afslutnSe vurderinger af Pessac-Leognan her

Se vurderingen af Pomerol her

Se vurderingen af St. Emilion her

Se vurderingen af Sauternes her.

0 kommentarer
Vis kommentarer