2012 bliver en lille portvins-årgang

Fladgate og Symingtons har netop annonceret, at de udelukkende vil lave enkeltmarks portvine i 2012

2012 ser ikke ud til at blive et af de store portvins år. To af de førende portvinshuse Fladgate og Symingtons har i hvert fald annonceret, at de ikke vil lave egentlige Vintage Portvine i 2012, men udelukkende lancere enkeltmarks portvine som de bedste for årgangen. For fladgate betyder det, at de vil lancere Taylor’s Quinta de Vargellas, Croft’s Quinta da Roêda og et blend fra Fonseca Guimaraens mens Symingtons vil frigive Quinta do Vesuvio, Dow’s Quinta da Senhora da Ribeira og Graham’s Quinta dos Malvedos.

Høsten blev meget lille, hvilket især skyldes et usædvanligt tørt år. Ikke siden 1967 er der målt så lidt nedbør. Endvidere var det et forholdsvis køligt år. Det betyder, at mængderne er meget små. Blandt andet var udbyttet kun 650 g. frugt per vinstok i Quinta dos Malvedos. Det betyder, at der kun er produceret 60 styk double magnum til salg af 2012 årgangen.

Quinta do Vesuvio har tilsvarende produceret 750 kasser og Quinta da Senhora da Ribeira 450 kasser i 2012. Alle vinene vil udelukkende blive solgt en-primeur indtil ult. juli i år meddeler Symingtons.

Begge de to anerkendte huse indikerer, at vinene vil være koncentrerede i stilen med en høj syre og meget frugtdrevne. Ikke portvine som kan gemmes længe, men nærmere bør nydes forholdsvis unge.

Læs også: Her er de 100 bedste vinkøb

Vintage portvin er en vin af exceptionel kvalitet og laves kun i de bedste årgange og skal godkendes af portvinsinstituttet. Vinene tappes på flaske fra det andet til det tredje år efter høst og skal flaskelagres i årtier før vinen træder i karakter med dens ædle nuancer. Typisk deklareres omkring i gennemsnit 3 årgange i hvert årti som vintage årgang.

Alle vinmarker i Dourodalen er klassificeret efter et finurligt system der kaldes Cadastro-systemet. Vinmarkerne klassificeres fra A-F. Kun de allerbedste vinmarker bruges til vintage og de ædle tawnyvine.

De variabler der tæller i klassificeringen er højde (jo lavere des bedre), udbytte (jo lavere des bedre), jordbund, lokalitet, retningsorientering, druesort, vinstokkenes alder (jo ældre des bedre) og vinmarkens hældning. De fleste A-marker findes i Cima-Corgo omkring byerne Pinhao og Regua.

Læs også: Hitlervin solgt for 15.000 kr.

0 kommentarer
Vis kommentarer