Nu kan rødvin også modvirke huller i tænderne

Nyt studie viser at rødvin kan stoppe udvikling af bakterier som kan giver huller i tænderne

Følg Vin

Det er et hold forskere ledet af M. Victoria Moreno-Arribas fra Instituetet for fødevare forskning i Mardrid, som har gjort den nye opdagelse. Forskerne har fundet ud af, at rødvin samt drueekstrakt er et effektivt middel til at fjerne de bakterier som skaber huller i tænderne. Et problem som 90% af alle i verden kæmper med.

Hver gang man indtager sukker, vil bakterierne danne syre, som vil opløse den hårde emalje. I timerne efter et syreangreb vil mineraler fra spyttet prøve at genopbygge emaljeoverfladen til en intakt emalje. Såfremt sukkerindtaget bliver for hyppigt eller bakteriebelægningerne for tykke, kan genopbygningen ikke holde trit med opløsningen og resultatet er et begyndende kariesangreb.

Forsøget blev gjort ved at putte bakterier ned i dels rødvin med og uden alkohol, drue ekstrakt, almindelig vand samt vand med 12% alkohol for at sammenligne resultaterne. De klart bedste resultater fik man for rødvinene både med og uden alkohol.

Tanken er, at forskningen nu skal bruges i udviklingen af nye naturlige produkter, der kan hjælpe med at bekæmpe huller i tænderne samt andre sygdomme i tænder eller tandkød. Resultaterne blev publiceret i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Rødvine har gennem de senere år vist sig at være beskyttende overfor mange forskellige sygdomme, grundet en stor koncentration af resveratrol som er en antioxidant som sidder i skallerne på druerne.

Læs også: Abruzzo - fårene og de sorte vine

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind