Det er et hold forskere ledet af M. Victoria Moreno-Arribas fra Instituetet for fødevare forskning i Mardrid, som har gjort den nye opdagelse. Forskerne har fundet ud af, at rødvin samt drueekstrakt er et effektivt middel til at fjerne de bakterier som skaber huller i tænderne. Et problem som 90% af alle i verden kæmper med.
Hver gang man indtager sukker, vil bakterierne danne syre, som vil opløse den hårde emalje. I timerne efter et syreangreb vil mineraler fra spyttet prøve at genopbygge emaljeoverfladen til en intakt emalje. Såfremt sukkerindtaget bliver for hyppigt eller bakteriebelægningerne for tykke, kan genopbygningen ikke holde trit med opløsningen og resultatet er et begyndende kariesangreb.
Forsøget blev gjort ved at putte bakterier ned i dels rødvin med og uden alkohol, drue ekstrakt, almindelig vand samt vand med 12% alkohol for at sammenligne resultaterne. De klart bedste resultater fik man for rødvinene både med og uden alkohol.
Tanken er, at forskningen nu skal bruges i udviklingen af nye naturlige produkter, der kan hjælpe med at bekæmpe huller i tænderne samt andre sygdomme i tænder eller tandkød. Resultaterne blev publiceret i Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Rødvine har gennem de senere år vist sig at være beskyttende overfor mange forskellige sygdomme, grundet en stor koncentration af resveratrol som er en antioxidant som sidder i skallerne på druerne.