De 10 største vinskandaler

En række større og mindre sager har skabt overskrifter i løbet af året. Her er 10 af de mest spektakulære sager fra vinen og spiritussens verden

Vi starter i Rioja, Spanien. Foto fra alle sagerne kan ses i fotofeltet.10. Ysios sagsøger toparkitekten Calatrava over utæt tag

I april sagsøgte Bodegas Ysios i Rioja den kendte arkitekt Santiago Calatrava for over 18 mio. kr. grundet problemer med utæt tag på den spektakulære bygning som blev opført i 2001. Tanken bag det det bølgede tag var at skabe synergi med landskabet i Rioja Alavesa, men ejerne af Bodegas Ysios mener taget har problemer med at holde vind og regn ude.9. Vinsvindler dømt syv års fængsel for at snyde kunder for 40 mio. kr.

Daniel Snelling blev i September I dømt 7½ års fængsel for sammen med sin søster og fætter at have snydt især ældre velhavende englændere. Det var svindel med australske og italienske vine gennem sine virksomheder Nouveau World Wines og Finbow Wines Ltd. Virksomheden modtog næsten 45 mio. kr. fra de berørte, men brugte kun 4 mio. kr på indkøb af vinene.

Læs om sagen her.8. Politiet fandt omfattende svindel med vin på kyllingefarm

Det var på en kyllingefarm i Kina, at den omfattende svindel skete. Da politiet rykkede ind, fandt de 120.000 korkpropper og 210.000 labels klar til at sætte på flasker. Svindelen foregik ved at indkøbe billig bulk vin og herefter komme det på flasker med kendte vinetiketter på. 16 personer blev arresteret og mere end 200 kasser vin konfiskeret. Svindelen menes, at omfatte for 3 mio. kr. vin. I øvrigt anslås det at 80% af finere vine i Kina er falske så dette fund er kun en dråbe i havet.

Læs mere om svindel med vine her.7. Købte vinslot og styrtede i døden

Den kinesiske erhvervsmand Lam Kok nåede at underskrive aftale om køb af Chateau de la Riviere i Bordeaux, før han styrtede ned i en helikopter sammen med ejeren af slottet. Turen var et punktum for handleren, som skete mindre end 24 timer før ulykken og hvor Chateau de la Riviere blev solgt for omkring 230 mio. kr. Slottet har tidligere være ude for tilsvarende ulykke, da den tidligere ejer Jean Leprince på tilsvarende facon blev dræbt i en helikopter ulykke i 2002.

Læs om sagen her.6. Omfattende øl tyveri

To dage før nytårsaften i 2013 brød maskerede mænd ind i et varehus og stjal 16.000 special øl af mærket BrewDog til en værdi af 300.000 kr. Tyveriet skete i virksomheden Ales By Mail i Billericay, Essex i England.5. Dømte sagsøger vin og spiritusvirksomheder

Fem fængslede amerikanere har sagsøgt en række vin og spiritusvirksomheder for at være ansvarlig for deres kriminalitet. De har sagsøgt virksomhederne for i alt 5 mia. kr. for ikke at have advaret godt nok mod følgerne af alkohol i forhold til kriminalitet. De fængslede mener, at de ikke var klar over følgerne ved at indtage alkohol og at virksomhederne bør have et ansvar for dette.4. Champagnehuset Jacques Selosse udsat for omfattende indbrud

Tyve stjal mere end 3700 flasker champagne fra Jaques Selosse i marts sidste år. Et job som blev karakteriseret som bestilt arbejde, da der blandt andet blev brugt udstyr til at slette DNA spor. Udover de kostbare flasker forsvandt 16000 labels, som man nu er bekymret for vil blive brugt i forfalskninger.

Læs om sagen her.3. 15 mio. kr. stjålet fra Californisk vinbank

Der blev stjålet vin for næsten 15 mio. kr. fra en californisk vinkælder i gennem fem år. Den ansvarlige for kælderen George Osum som opbevarede vinene for forskellige kunder, tog de dyre vine og placerede i stedet billigere vine i stedet. George Osum fik i september 7 års fængsel for svindelen.

.

2. Vinsvindleren Rudy Kurniawan blev fundet skyldig i at svindel for over 5 mio. kr.

I december blev Rudy Kurniawan dømt skyldig af en jury i New York, for at have svindlet med fine vine til en værdi over 5 mio. kr. Fra 2004 og til 2010 svindlede Kurniawan med tusinder af vine, som han selv forfalskede i sin lejlighed i Californien. Alene i 2006 solgte han over 12.000 flasker gennem anerkendte auktionshuse.

Han afventer nu sin dom som vil blive givet 24 april og vil give ham fængsel mellem 20 og 40 år for den omfattende svindel .

Læs om sagen her.1. Seks årgange af top brunello smadret af tidligere ansat

Ikke mindre end seks årgange gik tabt da en utilfreds tidligere ansat valgte at lave omfattende hærværk på det anerkendte Brunello hus Gianfranco Soldera i december 2012.62.600 liter blev tabt efter at hanerne på fadene blev åbnet og vinen derfor kunne fosse ud på gulvet. 10 fade blev åbnet fra årgangene 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 og 2012. Den tidligere ansatte blev dømt 4 års fængsel I marts.

Læs om sagen her.

Læs også: Champagnesalget falder

1 af 11 10. Ysios sagsøger toparkitekten Calatrava over utæt tag
2 af 11 9. Vinsvindler dømt syv års fængsel for at snyde kunder for 40 mio. kr.
3 af 11 8. Politiet fandt omfattende svindel med vin på kyllingefarm
4 af 11 7. Købte vinslot og styrtede i døden
5 af 11 6. Omfattende øl tyveri
6 af 11 5. Dømte sagsøger vin og spiritusvirksomheder
7 af 11 4. Champagnehuset Jacques Selosse udsat for omfattende indbrud
8 af 11 3. 15 mio. kr. stjålet fra Californisk vinbank
9 af 11 2. Vinsvindleren Rudy Kurniawan blev fundet skyldig i at svindel for over 5 mio. kr.
10 af 11 1. Seks årgange af top brunello smadret af tidligere ansat
11 af 11 
0 kommentarer
Vis kommentarer