Montalcino splittes næppe op

Underområder i italienske Montalcino er ønskeligt men næppe realistisk, vurderer eksperter

Forbrugerne og avlerne med de mest Sangiovese-egnede parceller ville vinde ved en opdeling af Montalcino i underområder, men for store økonomiske interesser er på spil, til at det vil være realiserbart. (Foto: Colourbox)
Forbrugerne og avlerne med de mest Sangiovese-egnede parceller ville vinde ved en opdeling af Montalcino i underområder, men for store økonomiske interesser er på spil, til at det vil være realiserbart. (Foto: Colourbox)

Elskere af Brunello di Montalcino ville have gavn af en opsplitning af regionen Montalcino i et antal underområder med hver deres karakteristika, men det sker næppe, skriver Decanter i sin apriludgave.

Kerin O’Keefe og Ian D’Agata, der begge er eksperter i italiensk vin, mener, at de forskellige underområder og klimatiske forskelle burde anerkendes.

Læs også:

Se også: Vinens duft - magi eller kemi?

- Terroiret varierer meget, og der er eksempelvis en temperaturforskel på syv grader om sommeren mellem Montalcinos nordlige og sydlige del, og man burde fra officielt hold anerkende disse forskelle og dele området op i mindre områder med ens dyrkningsbetingelser, siger Kerin O’Keefe om det 2.000 hektar store Montalcino.

Mange producenter medgiver også, at Sangiovese – den eneste tilladte drue i Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino – ikke udvikler sig lige harmonisk i de forskellige dele af Montalcino og hælder til at tillade andre druer i regionens ‘andenvin’ Rosso di Montalcino.

Læs også:

Se også: Køb din egen vinmark

Men et hvert forsøg på at introducere forskellige kvalitetsniveauer via en inddeling af Montalcino i underområder er mere eller mindre dømt til at gå til grunde, er O’Keefe og D’Agatha enige om.

- Med de store kommercielle interesser, der er på spil, er det sandsynligvis for sent, siger Kerin O’Keefe.

- Det er muligt at lave ‘stor’ vin i det område, men Brunello di Montalcino er i fare for at miste sin særegne karakter. Man burde opdele området i mindre zoner, så de dele af Montalcino, som er mest velgnede til at dyrke Sangiovese får lov at have eksklusivitet på at markedsføre disse egenskaber, siger Ian D’Aagata.

Læs også:

Se også: Påskens vine

Han advarer mod hovedløs beplantning med Sangiovese.

- For mange Montalcino-avlere har bare sat Sangiovese-planter i jorden uden at tage hensyn til, at man ikke kan lave ‘stor’ Sangiovese hvor som helst. I dele af Montalcino og Chianti kan Sangiovese kan nå et kvalitativt niveau, som ikke er opnåeligt andre steder i verden – det vil være endog meget dumt at miste denne fordel, siger D’Agata.

Læs også: Chianti Classico infører nyt niveau

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere