Dansk whisky scorer international hæder

Den anerkendte whiskyekspert Jim Murray har givet flere danske whisky fra Stauning topkarakterer i den nye udgave af Whisky bibelen

Den anerkendte whiskyekspert Jim Murray
Den anerkendte whiskyekspert Jim Murray

Det er en Young Rye (lavet på dansk rug) og den røgede udgave af destilleriets single malt, der får 94,5 point ud af 100 – en bedømmelse, der udløser the Whisky Bible Liquid Gold Award. Men også den røgede lagret på Oloroso fade samt Young Rye fra oktober 2012 får særdeles flotte point.

’ Vi er meget, meget stolte af årets bedømmelser. At få så gode karakterer af en mand, der har smagt på whisky fra hele verden, er noget, vi kan leve højt på længe’, siger Alex Munch, der er én af de 9 venner der sammen startede Stauning Whisky.

Historien om Stauning Whisky begynder tilbage i maj 2005, hvor 9 gode venner fra det vestjyske besluttede sig til at ville producere whisky. Det var en undren over, at der ikke blev lavet whisky i Danmark, som satte de ni entusiaster i gang. Men det var specielt efter et møde med netop Jim Murray i 2006, at ambitionerne belv skruet op og man kastede større investeringer efter at lave et seriøst destilleri med en produktion, som ikke kun var til venner og bekendte.

Jim Murray har efter sigende fulgt Stauning siden og hans karakterer både i år og i sidste års udgave af Whisky bibelen, viser at man bestemt godt kan være med i Danmark. Og det er ikke kun Stauning, men også Braunstein i Køge og Ørbæk i Nyborg får generelt mange rosende ord på vejen for deres whisky.

Jim Murray er whiskyverdenens svar på Robert Parker og hans årlige rating er ventet med spænding hos de fleste whiskyhuse. Karaktererne finder man i den lille lommeguide, som udkommer i oktober hvert år. I år er mere end 4500 whiskyer fra hele verden blevet anmeldt, hvoraf de omkring 1100 er nye.

Stauning har i år fået følgende bedømmelser i Whisky Bible 2014:

Stauning single malt whisky – Traditional 2nd Edition: 85 point

Stauning single malt whisky – Peated 2nd Edition: 94,5 point (Liquid Gold Award)

Stauning single malt whisky – Peated - Pedro Ximenez cask finish: 85 point

Stauning single malt whisky – Peated - Oloroso cask finish: 93 point

Stauning Young Rye – June 2013: 77 point

Stauning Young Rye – October 2012: 92,5 point

Stauning Young Rye – August 2012: 94,5 point (Liquid Gold Award)

Læs også: Dansk whisky vinder guld

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere