Anmeldelse: Red Obsession

Ny film fortæller historien om det klassiske vinområde Bordeaux og den kolossale forandring der sker i disse år pga. især kineserne

Red Obsession af David Roach og Warwick Ross.

Det er ikke den nemmeste opgave, at lave en dokumentarfilm om et klassisk vinområde som Bordeaux. Omtrent lige siden romerne plantede vinstokke i Bordeaux, har den franske region haft en særlig status i vinverdenen. Og har gennem århundreder levet med sine op og nedture. Dette er ikke nemt at beskrive og specielt ikke når holdet bag filmen er fra down-under Australien. Men når fokus flyttes til Kina og hvilken betydning kinesernes kolosale vækst har fået for Bordeaux giver det hele bedre mening. For Australierne er nok dem der er tættest på denne udvikling.

Bag Red Obsession står Andrew Caillard MW og filmen er instrueret af David Roach og Warwick Ross. Åbningsscenen er fra de ultra moderne kældre på Chateau Cos d’Estournel – et symbol på den rigdom, som man finder hos en række af de allerbedste huse. Første del af filmen foregår i et stille og roligt tempo i Bordeaux, hvor historien oprules, man følger livet i markerne og i vinhusene. Det er klassisk, det er historie og det er ikke mindst traditioner. Man får et indblik i de store vine, men også i hvorfor netop Bordeaux er blevet investorernes ynglingsdistrikt når det gælder vin-investering.

Men med et skifter tempoet med ét og der klippes til Shanghai's lyshav og store skyskrabere. Det er Kina og det er 2010, hvor udviklingen er på sit højeste. Man får et indblik i den higen efter materiale goder og hvordan at vine forvandles til mærkevarer. Chateau Lafite f.eks. som i dag er et brand på linie med Chanel, Coca Cola og Rolex. Kinesernes stræben efter den rigdom de igennem mange år, i formand Mao’s tid, var afskåret for at dyrke i solidaritet for det samlede samfund. En stræben uden mange hensyn, for som der siges i filmen, er der alt og vinde og intet at tabe. For det kan ikke blive være end man tidligere har oplevet.

Flere af vinverdenens store personlighed beskriver denne udvikling i filmen. Det er personer som Jancis Robinson, Steven Spurrier, Michel Bettane, Jeannie Cho Lee, Ch’ng Poh Tiong, Francis Ford Coppola, Robert Parker, Oz Clarke, men mest overbevisende er Christian Moeuix fra Petrus som udtaler at ‘I am a drinker more than a taster’ på vej ud fra en frokost, hvor han har nydt tre magnum Petrus til frokost med seks gode venner. ‘That’s okay’ siger han med et skævt smil og kommer dermed lige ned i hjertet af problematikken. Nemlig, at vin lavet til at drikke og nyde i godt selskab. Og ikke til investeringer.

Filmen er primært optaget i 2010, hvor pilen kun gik en vej for Bordeaux i Kina og det var opad. Og selvom man i slutningen af filmen, får en forsigtig indikation på, at der måske er problemer på vej med en noget sværere 2011 årgang, så virker filmen med den viden vi har nu allerede forældet. Dette sættes især i relief, når man hører Christie’s Simon Tam stålfast erklære, at der ikke er nogen boble og at priserne for Bordeaux vil holde og givet stige. I bagkundskabens kloge tegn kommer det til at virke komisk, når man ved at priserne er faldet voldsomt de seneste år og givet vil fortsætte efter en svær 2013 høst.

Udover fortællingen om den bristede boble, er det facinerende at møde dem som betaler astronomiske summer for de kendte Bordeaux vine. Især en kinesisk foretningsmand der er blevet rig på at lave dildoer, er en forfriskende historie i en ellers meget klassisk og konservativ verden. Og en anden er den rige kinesisk kvinde, som sad på en auktion og fulgte, hvordan der blev budt på en kasse vin og til sidst bare fordoblede det sidste bud for at se misundelsen i de andres ansigter.

Red obsession er især historien om kinesernes higen efter status og her billedliggjort gennem de dyre Bordeaux vine. Filmen er flot fotograferet og med en god vekselvirkning mellem klip fra Shanshais pulveriserende liv og så den klassiske verden i Bordeaux. Russell Crowes sprøde stemme sørger at fortælle historien på en fangende facon. Filmen er en god historie og kan bestemt godt ses af andre end vin-freaks, hertil er der mange andre gode pointer.

'Red Obssesion' får dansk premiere torsdag den 21. november

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere