Svært år i Alsace

Også i Alsace har man kæmpet med regn og kulde. De simple vine klarede sig bedst, mens Riesling og Gewurztraminer har haft det sværere

2013 har ikke været noget let år for producenterne i Alsace på grund af det meget lunefulde vejr. Mængderne er mindre end gennemsnittet, men kvaliteten af vinen er efter omstændighederne rimelig med velbalancerede vine lyder det fra regionen.

Vinteren og foråret var køligt, men også meget fugtigt, og sådan fortsatte det helt hen til juni måned. De meget lave temperaturer i maj betød en forsinket og uregelmæssig blomstring. Allerede fra begyndelsen af sommeren stod det klart, at høsten ville give et lavere udbytte og blive sen. Juli og august var præget af varmt vejr med meget høje temperaturer, som visse steder forårsagede stress på grund af vandmangel. Enkelte regnskyl i august gjorde dog, at vinstokkene indhentede noget af forsinkelsen. Haglbyger omkring Colmar havde heldigvis kun lidt skadelig effekt.

For vinmagerne har høsten ikke været let. Der har skullet jongleres med vejrforholdene, modenhedsgrad og sundhedstilstand for hver enkelt mark og for næsten alle druesorter. Høsten startede godt, men blev kompliceret af regnens tilbagevenden.

Crémant er en af de store succeser i årgangen. Man er generelt tilfredse med Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir, der alle har en meget fin syre og sukkerindhold. Pinot Noir har derudover en god balance mellem tannin og syre. Sylvaner er let og sprød. Muscat er meget typisk, men med lavt udbytte grundet dårlig frugtsætning. Høstforholdene var vanskeligere for Riesling og Gewurztraminer. Disse blev høstet senere og blev derfor udsat for regn. Udbytteregulering har igen været afgørende for at sikre kvaliteten.

Grundet de meget vanskelige vejrforhold i løbet af anden halvdel af oktober og de lave udbytter i almindelighed, bliver der kun produceret meget lidt Vendanges Tardives og Selections de Grains Nobles kun i yders sjældne tilfælde.

Det forventede høstudbytte for 2013, alle AOC inkl., vil ligge omkring 950.000 hl., svarende til et fald på 15% i forhold til gennemsnittet af de foregående fem år.

0 kommentarer
Vis kommentarer