Bourbon buldrer frem

Amerikansk whiskey og bourbon buldrer frem. Den lidt søde toastede whisky med de mange krydderier i smagen har taget mange med storm, og succesen har da også medført, at der åbner mange nye mikrodestillerier i USA

Vi skal til det centrale USA for at finde hjertet af amerikansk whiskey. Kentucky og naboen Tennessee er indbegrebet af amerikansk whiskey.  Her finder man majs og kornmarker så langt øjet rækker, og små vandløb som skærer sig vej gennem Kentucky. Jorden blev først koloniseret i 1786 af europæiske pionerer, der delte jorden op, og en stor del af Kentucky blev opkaldt Bourbon efter den franske kongelige familie.

Oprindeligt var det en del af Virginia, og det var da heller ikke før 1792, at Bourbon County blev overført til den nye stat Kentucky. Man begyndte at destillere på majs, og whiskey’en blev afsendt fra en havn på Ohio floden med betegnelsen ”old Bourbon” stemplet på tønderne. En tradition var blevet født.

Bourbon er i dag destilleret på minimum 51% majs, men også andre afgrøder som hvede, rug og byg anvendes. Destillation sker i en pot still, før spiritussen lageres i nye toastede egetræsfade. Her skal det lagre minimum 2 år, før det kan kaldes bourbon. Og endelig skal aftapningen være minimum 40%. I øvrigt er bourbon ikke beskyttet til Kentucky men kan produceres over hele USA.

I øvrigt siger historien, at brugen af toastede fade skyldes pastor Elias Craig som ejede et fadlager, men som kom ud for en brand der forkullede hans fade. Og siden da han forsøgte at lagre whiskey’en i et af de let forkullede fade, opdagede han de mange nuancer af vanilje og toast som fadet afgav.

I dag er brugen af de nye fade essentielle i produktionen af bourbon, og når et bourbon fad er tømt, kan det ikke genanvendes. Det afsendes i stedet til brug i udlandet, og især den skotske whiskyindustri benytter de brugte bourbon fade, men også tequilaproducenter i Mexico og romproducenter i Caribien benytter fadene.

Tennessee whiskey produceres på samme måde som bourbon men gennemgår en ekstra filtrering, inden whiskey’en bliver lagt på tønder. En filtrering kaldes ”charcoal mellow process” på engelsk. Denne proces foregår ved, at ahornsirup gennemvædes med meget stærk Whiskey på 70% og brændes. Derved fremkommer der ”kulstykker” af den brændte ahornsirup, som lægges i metalbeholdere. Herefter lader man den destillerede whiskey langsomt dryppe ned gennem de fyldte beholdere, og faktisk tager denne proces 3 dage – formålet er at blødgøre den hårde spiritus ekstra og tilføre den nye smagsstoffer. Den opnår derfor en anderledes blød og tør smag som alligevel indeholder vanilje og karamelnoter og et tydeligt lakrids og trækulsagtigt præg. Jack Daniel's whisky er en bemærkelsesværdig fortaler for dette.

Den nye trend inden for bourbon er small batch og high-end Bourbon. Markedet for disse er omfattende og stadigt voksende, da forbrugerne efterspørger kvalitet frem for kvantitet. Også single fads tilbud og små producenter har stigende popularitet.

Traditionelle amerikanske bourbons fra Kentucky er søde og toasty. Brugen af ny, stærkt forkullede egetræsfade giver en krydret smag med mild røg og kaffe, smøragtig korn-sødme, karamel og vanilje i smagen.

Tennessee whisky er let røget og er mere cremet. Rye whisky er destilleret fra mindst 51% rug og har ofte et mere kornagtigt udtryk i smagen. Der produceres også en  håndfuld single malt på det nordamerikanske kontinent.

 

Læs mere om bourbon samt kæmpe test af 43 bourbon og rye whiskey's i Whisky & Rom magasinet - læs mere her.

Kom til Rom & Whisky festival i Pressen 11 og 12 september. Læs mere her.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter