De østrigske vine

Sådan bliver de bedste østrigske vine fra 2014

Artiklen er lavet i samarbejde med DinVinGuide.

Vinfremstillingen i Østrig er en gammel stolt tradition, og den dag i dag er vinproduktion en vigtig del af Østrigs landbrugsproduktion. Det er primært mindre vinbønder med vinmarker på under 5 ha. som dominerer. Det betyder samtidig, at produktionen er lille, og selvom der findes mange producenter og dermed vine er det ikke så tit vi støder på østrigsk vin. Dette skyldes især, at produktionen mange steder er for lille til de danske supermarkeder, og da over 80 %. af al vin vi køber netop er gennem disse, så går det udover den østrigske vin.

Og markedsandelen i Danmark er da også forsvindende lille, men det er synd for der findes mange spændende vine og ikke mindst mange forskelligheder i vinene.

Østrigs vindistrikter ligger i den østlige del af landet, hvor alperne slutter. Der er stor forskel på årstider og temperaturer, hvilket især favoriserer de køligere vine. Østrig er derfor mest kendt for sine frugtige og aromatiske hvidvine, men der laves også nogle spændende rødvine især på Pinot Noir, som i Østrig går under Blauburgunder samt på de lokale druer Zweigelt og Blaufränkische.

På godt to tredjedele af de samlede vinarealer dyrkes der hvide druesorter. Den mest anerkendte er uden tvivl Grüner Veltliner, der med sin friskhed og peber-krydrede aroma er en fornem repræsentant for østrigsk vin. Derudover laves der en række spændende vine på Riesling druen, Sauvignon Blanc og Tramineren.

Den store skandale for 23 år siden, hvor vinmagere kom diethylglykol i vinene for at give dem mere krop og sødme er lagt tilbage, men resultatet af skandalen i 1985 blev, at Østrig i dag har verdens skrappeste vinlovgivning og stort set ingen underskov af underlødig billig vin, og det gennemsnitlige udbytte i Østrig er 50 hl per hektar, hvilket kun er det halve af Tysklands.

En anden konsekvens af skandalen var en ny klassificering. Det begyndte i begyndelsen af 1990erne, hvor en gruppe vinproducenter fra Kamptal og Kremstal i Niederösterreich begyndte at designe en kortlægning og klassificering, der i dag er kendt som Erste Lagen og som er meget inspireret det franske grand cru system i Bourgogne med tre trin: Kommune (village), 1. cru og grand cru.

Man skulle dog vente 20 år, før man i 2010 var klar med en klassificering af 52 marker (i dag 62) som Erste Lagen, hvilket svarer til 1. cru Bourgogne.  Klassifikationen gælder dog kun druetyperne grüner veltliner og riesling samt de  geografiske regioner: Kamptal, Kremstal, Wagram og Traisental, men ikke Wachau, som har sit eget system.  Man håber dog, at klassifikationen kan indføres flere steder i Østrig blandt andet i Burgenland for de røde vine med tiden. Og om små 10 år forventer man så, at kunne opgradere en mindre del af markerne til grosse lage (hvilket svarer til grand cru).

Hvert år i august præsenterer man samtlige Erste Lage vine for pressen i Krems am Donau. Et arrangement som på mange måder er inspireret af den store VDP smagning som tyskerne afholder i Wiesbaden. Her er det muligt at få et grundigt indtryk af den seneste årgang fra de forskellige distrikter og af druerne riesling og grüner veltliner. I år blev der præsenteret 120 vine. Her er mine vurderinger.

 

Grûner Veltliner  2014.

Umiddelbar frugtig i duften. En del vine har krudtslam og meget svovlet udtryk. I de fleste vine hænger duft og smagsintensitet ikke sammen. Enten en ganske flot duft, men hvor smagen ikke følger med eller omvendt. En høj syre møder en i stort set alle vine. Bærsorteringen virker som nøglen i denne årgang. Dem som lykkes, har en flot intensitet, koncentration og har stadig en rimelig syre. Flere af vinene har botrytis træk, hvilket ikke i min optik klæder druen. For de bedre vine er der et pænt potentiale, og jeg tror på de kan blive særdeles gode om 5-7 år.

Umiddelbart virker vinene fra Kamptal bedre end Kremstal i  2014.. Der er mere tyngde, kompleksitet i vinene lidt op i dalen. Vinene fra Kremstal skuffede en del og var for mange producenter tynde og spinkle. Eneste producent der lyser op er Franz Proidl, som til gengæld formår at lave utrolig flotte vine. Enkelte af vine fra de mindre områder Wagram og Treisental er ganske flotte og kan være de frække køb i  2014. årgangen.

Overordnet vurderer jeg vine som Bründlmayer Lamm og Franz Proidl Ehrenfelz som de bedste. Lige efter fulgte Markus Hubers fra Berg marken, Hermann Mosers fra Gebling, Schloss Gobelsburgs Grub mark, Hiedlers Schenkenbichl, Bründlmayers Spiegel og Franz Proidl vin fra Pellingen marken.

Riesling  2014.

Der skulle kæmpes mere i vurderingen af riesling vinene. Generelt var der ikke meget i duften, og det var først, når man fik dem i munden, man egentlig kunne fornemme potentialet.  Igen havde flere af vinene botrytis træk, hvilket jeg ikke mener fungerer i en tør riesling. Årgangen er præget af en spinkel frugt og en høj syre. Givet en vin der for de bedste producenter kan udvikle sig med tiden til at blive en ganske flot vin. Lige nu dog meget streng og syrerig.

I modsætning til gruner veltliner kan man ikke sige Kramstal klarer sig bedre. Det er mere op til den enkelte producent. I Kamptal var jeg især imponeret af Schloss Gobelsburg, som både med deres Gaisberg og i lidt mindre grad med Heiligenstein tog teten. Men også Bründlmayer og Birgit Eichinger med deres vine fra Heiligenstein. Endelig Hiedler med Steinhaus.

I Kremstal er Franz Proidl kongen og selv i et svært år er hans Ehrenfels ganske flot. Men også Hochäcker fungerer. Endelig bør man nævne Markus Huber som i min optik er en af dem man bør holde øje med. Hans vin fra Berg marken i Traisental DAC er ganske flot og elegant.

Så konklusionen må være at man skal være varsom med  2014. årgangen i Riesling og kun gå efter de bedre producenter.

 

Se hele analysen og alle vurderingerne i DinVinGuide.

Kom til italiensk vinfestival 1+2 april i København

Kom til Franske vindage 26+27 februar i Pressen i København

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere