Den kæmpende lillebror

Vi kigger nærmere på de nye årgange fra Montepulciano

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks vinmagasin DinVinGuide og SpritNyt.com - klik her for at læse mere.

Montepulciano ligger i det sydøstlige Toscana og er måske en af de smukkeste byer i Italien. Rundt om byen finder man vinmarkerne, der danner området Vino Nobile di Montepulciano (DOCG). Det er et forholdsvist lille distrikt med knap 100 vinbønder, som tilsammen dyrker godt 2.000 hektarer vinmarker. Hovedparten af vinmarkerne til Vino Nobile ligger i den vestlige og højeste del af distriktet i op til 600 meter. De bedste marker ligger omkring 300 meter over havets overflade på sydøstvendte skråninger med en jordbund, som overvejende består af sand, grus og ler. Især underområdet Cervognano er anerkendt for sine vine. Klimaet varierer med vinmarkernes beliggenhed og er køligere, jo længere man kommer over havets overflade.

Trods sit historiske ry som en af Toscanas store vine har både område og vine siden 1970’erne stået i skyggen af naboen, nemlig Brunello di Montalcino. Dels er antallet af producenter i Montalcino meget højere, og dels har gruppen af eliteproducenter været konstant stigende i Montalcino. I Montepulciano er eliten en mindre gruppe bestående af nogle få kendte producenter samt en lille håndfuld nye, stilsættende gårde, der er kommet frem siden midten af 90’erne. Men der er også klimatiske forskelle mellem de to områder. Vino Nobile er køligere, og modningstiden for sangiovese er kortere end i Montalcino. Det betyder, at man i køligere år kæmper mere med grønne noter i vinene, samt at tanninerne godt kan blive strammere end i Brunello-vinene.

 

Reglerne

Reglerne foreskriver, at en Vino Nobile di Montepulciano minimum skal indeholde 70% sangiovese, som her kaldes prugnolo gentile. Her adskiller vinene sig markant fra Brunello, som er 100% sangiovese. Høstudbyttet må højst være otte tons per hektar. Endvidere er en række andre druer tilladte som hjælpedruer. Udviklingen går dog mod en højere andel af sangiovese, og flere af de bedre producenter benytter merlot, cabernet sauvignon og syrah i større stil i stedet for canaiolo, som tidligere var den foretrukne drue ved siden af sangiovese. De internationale druer benyttes ofte for at give farve, struktur og flere sorte bæraromaer. Canaiolo benyttes ofte for at give blødhed, colorino for farve, mammolo for florale noter og malvasia nera for mørke bæraroamer. Vinene skal lagre i to år, før de frigives, og i tre år for riserva. Endvidere skal alkoholprocenten for en riserva mindst være en halv procent højere og er derfor 13%.

 

Der benyttes altid fade i vinene men af mange forskellige typer. Poliziano benytter f.eks. både franske barriques, de større tonneaux (600 liter) samt de slavonske botti, som indeholder 2-3.000 liter. Oftest benyttes dog ikke nye fade i de gængse Vino Nobile vine. De nye fade bruges oftest i de specialcuvéer, som en række huse laver.

 

Økologi

Flere har omlagt produktionen til økologisk eller biodynamisk. Den første var Avignonesi, som i 2009 begyndte processen med at blive biodynamisk, og i dag er blandt de ti største biodynamiske huse i verden med 165 hektarer. Men også Salcheto er anerkendt for sine økologiske vine og minimale brug af svovl.

Vino Nobile di Montepulciano er normalt en kraftigere vin end Chianti Classico vinene. Den har mere hård frugt, mere tannin og ofte en livlig syre. På mange måder minder den om Brunello-vinene men er oftest mere rustik i udtrykket. Det er derfor også en vin, som med fordel kan lagres otte-ti år eller længere. Det betyder også, det måske er den sværeste at smage, når de nye årgange frigives. Ofte er vinene lukkede, har hårde tanniner og kan også virke en smule reduktive.

 

2017-årgangen

2017 er det år, som frigives i år. På mange måder et ekstremt år: En tør, kølig vinter, hvor vandreserverne ikke blev fyldt op som normalt. En del frost i april ødelagde knopskydningen og betød blandt andet, at høstudbyttet var markant lavere end normalt. Og det laveste i 70 år. Resten af foråret var lunt og tørt. Blomstringen var derfor optimal. Sommeren var varm og tør men først i september faldt temperaturerne, og man fik fem-seks dage med nedbør. Høsten begyndte i midten af september og fortsatte ind i oktober. Det var forholdsvist små bær med en medium til højt sukkerindhold, med lidt lav syre men en god fenolisk modning. En meget lille høst men med en ganske flot kvalitet, tæt på det optimale.

 

2016-årgangen

Det var 2016, som blev præsenteret for riserva-vinene. Året startede meget mildt, og der var kun ganske få dage, hvor man kom ned omkring frost. Der faldt rimeligt med nedbør, og vandreserverne var pænt fyldt op, da foråret kom. Maj og juni var dog en del køligere end normalt, og det var først omkring 21. juni, at varmen rigtigt kom. Intens regn betød en noget uregelmæssig blomstring, og der var også en del pres på druesætningen grundet det fugtige vejr, som medførte råd. Sommeren var en anelse køligere end normalt, mens september var gennemsnitlig. Det var derfor en lidt længere modningstid for druerne end i 2015. Høsten startede i slutningen af september, og hovedparten blev høstet i første halvdel af oktober. Årgangen må derfor betegnes som en meget klassisk årgang med en mørk farve, pæn syre og masser af sorte bærnoter. En pæn fenolisk modning men også en årgang, hvor det var hårdt arbejde i marken for at sikre kvaliteten.

 

 

12 gode vine

Bindella Vallocaia Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2016

Nobile vin | 238 kr.

85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo og mammolo. Sorte bær i næsen. Flot koncentration og intensitet. En seriøs vin med en flot strutkur og længde. 94

 

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano 2017

Otto Suenson | 219 kr.

85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo og mammolo. Jordbær i næsen. Flot, ren frugt med en pæn koncentration og intensitet. Røde bær og krydderier. Lang afslutning. 93

 

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2017

Domaine Brandis | 199 kr.

85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo og mammolo. Mørke, intense bærnoter i næsen. Flot koncentration og yderst velbalanceret. Flot dybde og længde. 93

 

Bindella I Quadri Vino Nobile di Montepulciano 2017

Nobile Vin | 139 kr.

85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo og mammolo. Flot, intens næse drevet af røde bærnoter. Frugtig og meget ligefrem med masser af karakter og dybde. Imødekommende og spændende vin. 93

 

Tenuta Trerose Vino Nobile di Montepulciano Simposia Riserva 2016

Amka | xx kr.

100% sangiovese. Masser af intensitet af røde bær i duften. Flot balance og intensitet. Meget imødekommende. 93

 

Fassati Salarco Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2016

Ukendt | ca. 200 kr.

90% sangiovese, 10% colorino, canaiolo og mammolo. Flot og intens næse. Flot og ren i udtrykket med masser af sorte bærnoter. Velbalanceret med en flot afslutning. 93

 

Dei Bossona Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015

Vin & Vin | 375 kr.      

90% sangiovese og 10% canaiolo. Flot næse. Koncentreret men velbalanceret med masser af sorte bær. Pæn afslutning. 93

 

La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2017

Vinens Verden | 179 kr.

Sangiovese og merlot. Intens næse med sorte bær. Flot frugt og balance. Sorte bær, lakrids og vanilje. Lang afslutning. 92

 

Podere Casanova Vino Nobile di Montepulciano         2017

Winther Vin | 189 kr. tilbudspris

97% sangiovese og 3% andre sorter. Masser af jordbær i næsen. Flot koncentration, meget imødekommende, drevet af røde bærnoter. Pæn balance og længde. 92

 

Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2016

Holte Vinlager | 220 kr.

80% sangiovese og 20% andre sorter. Mørk og intens i duften. Koncenteret med sorte bær og krydderier. Pæn balance og længde. 92

 

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2016

Otto Suenson | 299 kr.

85% sangiovese, 15% colorino, canaiolo og mammolo. Intense, modne jordbærnoter i duften. Pæn koncentration. En del tannin men velintegreret. Pæn dybde og længde. 92

 

Cantina del Giusto Vino Nobile di Montepulciano San Caludio II 2016

Ukendt | ca. 150 kr.

85% sangiovese, 10% canaiolo og 5% mammolo. Indbydende næse domineret af røde bær. Masser af bærintensitet i smagen med en flot, lang afslutning. 92

Magasinet DinVinGuide

 

Magasinet DinVinGuide udkommer 5 gange årligt med 100 sider med temaer, masser af test og spændende artikler. Læs mere her

Kom til Spansk Vinfestival 5+6 november - læs mere her AFLYST

Kom til Italiensk vinfestival 18+19 september - læs mere her. AFLYST

Kom til Whisky & Rom festival 23+24 oktober - læs mere her AFLYST