Det får ældre vine til at dufte specielt

Alle kender duften af vin som har lagret mange år, men nu har forskerne fundet nøglen til den specielle duft

Det viser sig nemlig, at det er et enkelt enzym der får ældre vine til at dufte af en blanding af kælder og svampe. Enzymet kaldes CYP76F14 og er en del af cytochrome P450 familien, som er kendt for at lave og nedbryde forskellige kemikalier. Enzymet starter allerede sit arbejde i druerne før de høstes, hvor der starter en proces hvor der dannes (E)-8-carboxylinalool. Når vinen så modner vil (E)-8-carboxylinalool langsomt blive til vin lactone som giver den specielle duft til vinen.

Forskerne fandt enzymet ved at tage prøver fra både rød- og hvidvine og analysere dem ved hjælp af massespektrometri. Naturligvis er der andre ting der giver duft i vinen end enzymer. Både fra druerne, vinstokkene og selve måden vinen laves på. Men det er nyt at et enkelt enzym har så stor betydning for modningen af vinene.

Kom til stor spansk vinfestival 23+24 september - læs mere her.

Kom til stor oversøisk vinfestival 28+29 oktober - læs mere her.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag