Det mytiske bjerg

Vi sætter fokus på Hermitage

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks vinmagasin DinVinGuide og SpritNyt - klik her for at læse mere.

Når man sidder på den hyggelige plads midt i byen Tain kan man ud over at indånde den lille bys liv se ud mod floden Rhône og broen Passerelle Marc Seguin. Og kigger man modsat, mødes ens blik af det lille mytiske bjerg Hermitage, der ligger lige uden for byen, og hvor det kun tager få minutter at stå ved foden ved de første vinmarker.

Hermitage er uden sammenligning den mest berømte af alle de nordlige Rhône appellationer. Kommunen hører til blandt de mindste i regionen, og mængderne af den legendariske Hermitage er forsvindende lille. Vinene er blandt de længst levende i Frankrig og kan nemt sammenlignes i kvalitet med de store slotte og domainer i Bordeaux og Bourgogne.

Syrah er den eneste tilladte røde drue i Hermitage, men som én af de få appellationer i Frankrig er det tilladt at tilsætte hvide druer til rødvinen også, nærmere betegnet op til 15% totalt af marsanne og/eller roussanne druer. Rød Hermitage er meget mørk og kraftig, og på grund af det høje niveau af tannin er vinen naturligt en af de længstlevende i Rhône og Frankrig.

Hvid Hermitage er noget mere sjælden og laves af marsanne og roussanne. Marsanne giver struktur og fylde, mens rousanne giver mere aromatiske noter. Disse vine kan også leve længe, men modner dog noget hurtigere end den røde. Især de hvide Hermitage fra Chapoutier er berømte og anerkendt blandt de bedste hvidvine i verden.

Der er noget mytisk over Hermitage-skråningen. Så vidt vides dyrkede grækerne druer her allerede 600 år før vor tidsregning. Efterfølgende blev bakketoppen kendt som Coteau de Saint-Christophe på grund af et kapel på toppen opkaldt efter Sankt Kristoffer (nu blot kendt som La Chapelle). Det nuværende navn Hermitage (eller Ermitage) fik det i 1600-tallet til minde om ridderen Henri-Gaspard de Sterimberg, som efter det albigensiske korstog vendte tilbage til bakketoppen som eneboer (hermit). Også på det tidspunkt blev der i øvrigt lavet vin.

I slutningen af 1700-tallet var Hermitage mere berømt for sine hvide end røde vine, hvilket bevidnes af Thomas Jeffersons besøg i Tain l’Hermitage i 1787, dengang som amerikansk ambassadør. Han sagde blandt andet, at “hvid Hermitage uden tvivl er den bedste hvidvin i verden, ser man bort fra to eller tre champagner.” Men allerede da var den røde Hermitage på vej op, så meget, at man i Bourgogne og Bordeaux ofte blandede rød Hermitage i disse mindre koncentrerede vine.

Efter vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet samt fremkomsten af en ny vinlovgivning (Hermitage fik sin egen AOC allerede i 1937) forsvandt sådanne muligheder. De to store krige gjorde ikke tiderne gunstige, men grundet sin ringe størrelse slap Hermitage igennem dem. Fra de tidlige 1970’ere begyndte en egentlig genrejsning, og siden Robert Parker opdagede Hermitage i 1980’erne, har områdets berømmelse nået sin tinde. Det har ført til, at der i dag er langt flere vinbønder, som laver og flasker deres egne vine og dermed ikke kun er druedyrkere men også vinmagere. Alligevel er fem større firmaer de store spillere, Maison M. Chapoutier, Paul Jaboulet Aîné, Cave de Tain, Domaine Jean-Louis Chave og Delas Frères, som samlet ejer mere end tre fjerdedele af Hermitages samlede areal på 137 hektar. Gennem længere tid har Domaine Jean-Louis Chave nok været den mest afholdte og bedste producent af rød Hermitage - sammen med Michel Chapoutier og hans top cuvéer fra vinmarker som l’Ermite, le Méal og le Pavillon.

For produktionen af druer er det vigtigt, at Hermitage markerne ligger på den stejle, sydvendte skråning og dermed får mindre påvirkning fra den kolde mistralvind end andre vinmarker i det nordlige Rhône. Det gør dem til de varmeste i le Rhône septentrional, som nordområdet også kaldes, sammen med Cornas. Jordbunden er præget af forvitret granit og gnejs (og sand) på bakkens vestige side, på østsiden og nedad løss, en mængde kalksten, rød og gul ler og grus fra floder og gletcher. Hermitage består af omkring 20 lieu-dits (enkeltmarker), hvor de mest kendte er L’Hermite, La Chapelle og Le Meal.

 

10 fremragende vine fra Hermitage

 

Domaine du Colombier Hermitage Blanc 2015. 94

Sigurd Muller Vin | 475 kr.

Fra 0,2 hektar og udelukkende på marsanne. Masser af ferskennoter og mineralitet. Yderst elegant og kompleks med en flot afslutning.

 

Ferraton Ermitage Le Meal 2014. 94

Best selection | 595 kr.

Intens i duften med sorte bær. I smagen peber, sortebær og animalske noter. Flot koncentration og længde.

 

Fayolle Fils & Filles Hermitage Le Dionneres 2015. 93

Juuls | 495 kr.

70 år gamle stokke. Pæn intensitet i næsen. Sorte bær, let parfumeret, kompleks og med en flot længde.

 

Chapoutier Ermitage Le Pavillon 2012. 97

Kjær & Sommerfeldt | 1205 kr.

På jordbund primært domineret af granit. Mørk og elegant vin med brombær, mokka, lakrids og peber i smagen. Yderst kompleks med mange lag.

 

Chapoutier Ermitage Le Meal 2012. 99

Kjær & Sommerfeldt | 1290 kr.

Mørk gul og meget intens i duften. I smagen figen, honning, abrikos og krydderier. Dyb og meget kompleks. Yderst flot vin.

 

Delas Hermitage Les Bessards 2015. 98

Vinspecialisten | 1400 kr.

Kødfuld med masser af koncentration. Kompleks vin med masser af sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Lang afslutning. Yderst intens og flot.

 

Cave du Tain l'Hermitage Grand Classique 2015. 93

WineFamly | 235 kr. tilbudspris

Pæn koncentration. Masser af sorte bær, peber og vanilje i smagen. Pakket ind af en pæn syre. Let tørre tanniner i afslutningen.

 

Paul Jaboulet Aine Hermitage La Maison Bleue 2015. 94

Vinoble | 849 kr.

Intense røde bærnoter. På den ene side blød og venlig og på anden side så meget power, peber og røde bær. Yderst flot og kompleks vin. Lang afslutning.

 

Paul Jaboulet Aine Hermitage Le Chevalier de Sterimberg 2015. 93

Vinoble | ukendt kr.

Pæn intensitet. En fyldig vin med fersken, stenfrugt, citrus og nødder i afslutningen. Mange lag og en flot vin.

 

Remizières Hermitage Cuvée Emilie Hermitage 2015. 96

Theis Vine | 569 kr.

Fra parcel med 40 år gamle stokke. Masser af sort peber, sorte bær, lakrids og krydderier. En koncentreret flot vin med masser af power.

 

 

Kom til Franske vindage 1+2 marts 2019

Kom til stor Italiensk vinfestival 29+30 marts

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere