Er kirsebærvinen Danmarks nye exporteventyr

Dansk vin er i en pæn udvikling, omend mængderne er små og priserne for høje. Men kirsebærrene er måske der vi har de største muligheder også for at komme ud over grænserne

Fremtiden kan se lys ud for frugtvinene herhjemme, for her har vi mulighed for at sætte os på en niche i vinproduktionen og vi har en god historie. Dels har vi en række klassiske ædle og ældre sorter, både bær og frugter. Og med en lang historie for destillering i landet, især gennem spritfabrikkerne er det oplagt, at dyrke både frugtbrændevin og frugtvine mere end vi gør nu. Og da konkurrencen internationalt på frugtvine ikke er nær så stor som konventionelle vine er her måske en større mulighed for at kunne konkurrere på kvalitet og pris med udlandet.

Flere har kastet sig over kirsebærrene herhjemme. Mest kendte er uden tvivl Frederiksdal gods på Lolland.

Frederiksdals vin fremstilles først og fremmest af stevnskirsebærret Birgitte, som oprindelig er udviklet til most og vin. Bærret er rigt på farve, sukker og syre. Det suppleres med sorterne Vester Skovgård og Poul Ejvind og bærrene kommer fra i alt 5 plantager af kirsebærtræer på i alt 44,7 ha tæt på godset som ligger helt vest på Lolland ikke langt fra Tårs og færgelejet. En af de mest solrige og varmeste dele af Danmark i et klima specielt velegnet til de røde bær.

Under høsten som normalt sker først i september bliver kirsebærrene manuelt selekterede efter den maskinelle høst. I øvrigt en maskinel høst som minder meget om olivenhøsten hvor træet rystes og de modne bær fanges i et net og dermed ikke skades.

Herefter spontangæres bærrene i mellem tre og fem dage i en stor ståltank, hvor bærrene dagligt pumpes fra bund til top for at sætte yderligere gang i gæringen og ekstraktionen. Herefter kommes kirsebærrene i den specielle båndpresse lavet til bær og som skånsomt presser uden at få for meget pres af stenene med i saften. Den færdige saft gærer videre i rustfrie ståltanke til 8-14 procent alkohol afhængig af årgang og i enkelte år justeres der med alkohol og sukker - alt afhængig af det naturlige sukker- og syreniveauet i årgangens kirsebær.

Der bruges forskellige metoder til at lave de forskellige vine. Standard vinen laves på ståltanke og flaskes direkte herfra efter en lang fermentering på omkring 2 måneder. Sur Lie lagres på bundfaldet hvilket giver en fyldigere vin. Reserve lagres på egetræsfade i op til 30 måneder. Og så laves der vin på Solera systemet der blandes af flere årgange og lagres i længere tid. Endelig laves en vin rancio stilen, hvor vinen står ude i den frie natur i store glasbeholdere året rundt. Her kommer det lokale klima til sin ret og er en metode som især bruges i Sydfrankrig, hvor man bl.a. bruger den til de røde dessertvine Maury og Banyuls.

De første kirsebærvine sælges allerede i udlandet, som så småt er begyndt at få øjnene op for de mørke dråber. Især Kina er begyndt at vise stor interesse og adskillige paller med dansk kirsebørvin er skibbet til kineserne. Morten Brink fra Frederiksdal ser da også særdeles positivt på udviklungen og kan udover Kina se interesse fra Tyskland, Holland samt de nordiske lande. I dag udgør eksporten omkring 25%.

 

Kirsebærvinen og holdbarhed

Køber man en falske kirsebær vin behøver man ikke drikke hele flasken med det samme. Den kan uden problemer holde sig en måneds tid og især hvis man sætter den køligt.

 

Smagenoter

Alle vinene blev hældt på karaffel en time før de blev smagt hvilket havde stor betydning for smagen, så dette kan klart anbefales.

 

Frederiksdal 2013. Lot 14-09. 14%. 140 kr.

Dette er basisvinen lavet på ståltanke. Mere elegant og ikke så alkoholtung som tidligere udgaver. Men stadig en yderst frugtig og fyldig vin med flot balance. Appelsinnoter, modne kirsebær, mocca og lakrids toner i smagen. Især syren fungerer flot. Let sødme men en vin der måske egner bedre til pate, vildt end til desserter. Flotteste årgang til dato. 91

 

Frederiksdal Nielstrupmark 2012 Lot 14-07. 14%. 189 kr.

Enkeltmarksvin og den første af sin slags i verden. Lagret i 18 måneder på 225 og 400 liters træfade af fransk oprindelse. Kun omkring 1/4 af de bedste fade er udvalgt til denne. Mere fyldig og følger mere stilen fra 2012 med markant frugt, men også en pæn syre. Balsamico, orangeskal, salvie og vanilje i smagen. Mere koncentreret og dyb i stilen med flere lag. Vil stå godt til chokoladedesserter men også vildtretter, hvor sødmen vil være et godt modspil. 91

 

Frederiksdal Rancio. Lot 14-06. 14,5%. 279 kr.

Denne vin er modnet på store glasbeholdere som står ude hele året rundt. Dette giver en oxideret stil og en mere brunlig vin med smag af overmodne kirsebær, læder, tobak og krydderurter. Spændende vin til nøddedesserten, ris-a-la-manden eller en god blåskimmelost. 91

 

 

Frederiksdal Æblefino Lot 14-03. 15%. 189 kr.

Æblevin lagret på brugt sherry fad med oxidering. Helt ny vin fra Frederiksdal og ganske spændende. Vi er milevidt fra kirsebærvinene og i duften en yderst intens duft af røde æbler som fortsætter i smagen med nødder, gær, lyse rosiner, røde modne æbler, vanilje og lette krydderier. Knastør og alligevel meget frugtig og fyldig i smagen, hvilket gør den lidt mindre sherryagtig. Server den til pølse, skinke og faste oste hvor den vil være et anderledes spændende alternativ. 89

 

Flere andre producenter af kirsebærvin dukker op. Blandt andet også RC Wine som har lanceret en likør på kirsebær samt en på hyldebær.

 

Norliq Creme de Cerise likør. 25%. 175 kr.

Lavet på sorten oblachinska. I denne er vinen tilsat alkohol i processen hvilket betyder sødmen er beholdt men alkoholen er noget højere (25%). Endvidere er tilsat sukkerlage.  Sødlig duft af modne bær, mocca og i smagen julekrydderier, kandiserede frugter, rosiner, puddersukker men pakket ind i en flot syre. Men også meget gløggagtig i udtrykket.Meget sød og en vin til desserterne eller blåskimmelosten. 88

 

Norliq Creme de Sureau likør. 25%. 175 kr.

Lavet på hyldebær. I denne er vinen tilsat alkohol i processen hvilket betyder sødmen er beholdt men alkoholen er noget højere (25%). Endvidere er tilsat sukkerlage samt krydderier.  Sødlig duft af bitre bær og i smagen røde bær, kandiserede frugter, bitterstof, lakrids. Pænt pakket ind i en flot syre. Ikke nær så sød og velegnet til osten. 86

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen