Her er ´Årets Bjesk 2016´

Årets bjesk er blevet kåret i Hirtshals. Marinepigerne løb med sejren

Der var spænding i teltet ´Skibet´ på havnen i Hirtshals, da tiden var kommet til at kåre ´Årets Bjesk 2016´. Fire hold deltog i konkurrencen om den fine titel, som er en del af Hirtshals Fiskefestival. Marinepigerne, vinterbaderklubben ´De kolde piger og drenge´, Fiskekrogen i Hirtshals Museums have og Hirtshals Museum havde hver givet deres bud på en traditionel nordjysk krydresnaps. Marinepigerne tog sejren og kan nu det næste år kalde sig dronningerne af Bjesk i det nordjyske.

Bjesk er en nordjysk betegnelse for en let bitter spiritus, som er smagssat med bl.a. urter, bær eller frugter. Akvavit passer smagsmæssigt rigtig godt med fisk. F.eks. er fiskens ofte diskrete, sødlige havsmag ideel sammen med den sødme, der findes i eftersmagen på en veldestilleret akvavit.

 ”Marinepigerne fra Hirtshals leverede et godt håndværk, som gjorde dem til en værdig vinder af ´Årets Bjesk 2016´. De har blandet en bjesk med afrundet smag og skabt en behagelig balance mellem de fire ingredienser: porse, røllike, lyngblomst og havtorn” fortæller Lars Kragelund, teknisk direktør og masterblender hos Aalborg Akvavit samt medlem af dommerpanelet. 

Bjesk er ikke kun forbeholdt nordjyderne. Du kan nemt prøve kræfter med krydresnapsen i dit eget køkken. Det eneste du skal bruge er en almindelig neutral akvavit og forskellige urter, bær eller frugter. Bland dine ingredienser i snapsen og lad trække en uges tid.

Ingredienser i ´Årets Bjesk 2016´ er udover en akvavit:

  • 4 dele porse 
  • 2 dele røllike
  • 2 dele havtorn
  • 1 del lyngblomst

Kom til Rom & Whisky festival i Pressen 11 og 12 september. Læs mere her.

4 kommentarer
Vis kommentarer