Her er Danmarks bedste bartender

Michael Hajiyiannis blev bedste danske bartender i konkurrencen World Class Nordics Final

Tirsdag aften i sidste uge vandt Michael Hajiyiannis fra Ruby i København titlen som Danmarks bedste bartender i konkurrencen World Class Nordics Final. Udover den prestigefyldte titel giver sejren ham også adgang til World Class Global Final, der bliver afholdt i Berlin til oktober. Her skal han konkurrere med bartendere fra 59 lande om at blive verdens bedste. 

12 håbefulde bartendere dystede mandag og tirsdag i sidste uge om at blive Nordens bedste i den verdensomspændende bartenderkonkurrence World Class. På konkurrencens første dag afholdte stjernekokken Matt Orlando workshop for deltagerne, om hvordan de kunne genbruge råvarer i kulinarisk sammenhæng. Og med København som værtsby virkede det også ret oplagt, at Rasmus Leck Fisher fra Gastronomisk Innovation på konkurrencens anden dag udfordrede deltagerne i, hvordan de kunne bygge bro mellem tilberedningsteknikkerne fra det nordiske køkken og cocktailens verden. Alt sammen med udgangspunkt i en enkelt råvare. 

World Class er verdens største bartenderkonkurrence, og årets tema handlede netop om at benytte teknikker fra madens verden og tænke bæredygtigt. Men bartenderne blev ikke kun bedømt på deres evne til at holde sig indenfor temaet og udvise et højt teknisk niveau. Charme, personlighed og evnen til at kreere velsmagende og innovative cocktails vejede ligeså tungt i den samlede bedømmelse. I finalens sidste konkurrence skulle bartendere overtage barerne Ruby, Balderdash og K Bar for en enkelt eftermiddag. Her var den endelige udfordring, at servere en signatur-cocktail, hvor de blev bedømt på deres evne til at skabe den helt rigtige stemning mellem bartender og gæster. Rammerne var et live setup med rigtige gæster, der løbende bestilte en bred vifte at andre cocktails for at stresse de hårdtarbejdende deltagere i kampens hede.

Tirsdag aften stod svenske Emil Hed fra Svartengrens i Stockholm tilbage som nordisk mester. Men Michael Hajiyiannis fra Ruby i København vandt titlen som Danmarks bedste bartender foran Martin Zikavsky fra Curfew og Tina Rovåger fra Duck and Cover.

Kom til stor Spansk Vinfestival 14+15 september

Et par af de vindende cocktails

 

FENNEL COUNTDOWN

Udfordring: “Waste not, want not”

DET SKAL DU BRUGE

40 ml Tanqueray 10 Gin

10 ml limejuice

10 ml blommelikør

10 ml Belsazar Dry ( eller anden dry vermouth )

2-4 skiver frisk fennikel

Kaffesalt

Isterninger

 

SÅDAN GØR DU

1.Start med at lave din kaffesalt. Det gør du ved at blande lede dele fint kværnede kaffebønner og salt.

2. Anret kaffesaltet på kanten af dit cocktailglas, gør du det ved at fugte den øverste centimeter af glassets yderside med en smule limesaft eller vand og derefter drysse din kaffesalt ud over glasset, som du stiller på hovedet, så der ikke kommer noget ned i glasset – men det kun sætter sig på ydersiden af glasset.

3. Kom nu gin, limejuice, blommelikør, frisk fennikel og Belsazar Dry i en shaker med masser af isterninger, og ryst grundigt i cirka 10 sekunder.

4. Si cocktailen gennem en cocktailstrainer eller almindelig køkkensi over i et nedkølet cocktailglas uden is, og servér med det samme.

 

 

ONE HIT WONDER

Udfordring: ”Single ingredient”

 

DET SKAL DU BRUGE

45 ml Ron Zacapa 23 rom

15 ml hvid Belsazar infuseret med grannåle (eller anden hvid vermouth )

25 ml mezcal

25 ml ahornsirup infuseret med grannåle

Lidt grannåle til pynt

Isterninger

 

SÅDAN GØR DU

1.Du starter med at infusere din Belsazar vermouth ved at komme 50 gram grannåle i 300 milliliter Belsazar Dry og lade det trække i 45 minutter.

2. Din ahornsirup laver du ved at reducere den til ¼ sammen med grannåle og lidt salt. Det gør du ved at lade den koge ind i cirka 8 minutter i en lille gryde.

3. Kom nu alle ingredienserne i den ene del af en shaker med is, og bland cocktailen ved at hælde den fra den ene del af shakeren til den anden. Dette kaldes at ”kaste sin cocktail”, fordi du simpelthen kaster din cocktail fra den ene del af shakeren til den anden.

4. Hæld til sidst drinken i en et cocktail-glas med masser af isterninger, og anret med en dusk grannåle på toppen, som du kort flamberer med en lighter, så det ryger og dufter ved servering.

 

 

JOURNEY OF PURPOSE

Udfordring: “Bar takeover”

DET SKAL DU BRUGE

40 ml Bulleit Bourbon

20 ml Beetroot belsazar red vermouth (eller anden rød vermouth)

10 ml sort kardemomme sirup

10 ml kaffelikør

3 dråber Kelp salt solution  (kan undlades)

 3 dråber Pastis

Isterninger

 

SÅDAN GØR DU

1.Start med at lave din beetroot-vermouth. Du lader 20 centiliter rød vermouth trække med 15-20 tern af rødbede i 1x1 centimeter i 1-2 timer.

2.Lav kardemommesirup ved at lade 0,5 liter vand koge med 800 gram sukker og 10-12 sorte kardemommefrø i 20-25 minutter.

3.Hvis du vil lave ”Kelp salt solution” skal du koge agurkeskrald fra 1 hel agurk i 3 deciliter saltopløsning 8:1 i 10-12 minutter.

4.Kom alle ingredienserne op i et mikseglas med masser is, og rør rundt med en lang barske i cirka 10 sekunder.

5.Si cocktailen gennem en strainer og over i et nyt glas med is, og pynt cocktailen, som du synes. Eventuelt med lidt rødbede, kaffebønner eller andet som cocktailen indeholder.

Kom til stor Spansk Vinfestival 14+15 september

2 kommentarer
Vis kommentarer