Her er verdens (måske) dyreste rom

Næste gang du bruger udtrykket dyre dråber, kan du have den her rom i tankerne - den er nemlig muligvis en af de dyreste i verden

Sådan ser den ud - en flaske rom til 16.000 kr. (Foto: PR)
Sådan ser den ud - en flaske rom til 16.000 kr. (Foto: PR)

En håndbajer på et værtshus til 25 kroner er ikke bare herlig, men også til at betale sig fra.

Anderledes forholder det sig med en rom, der netop er lanceret. Den koster nemlig intet mindre end 16.000 kroner pr. flaske. Og nej, der er ikke tale om verdens største flaske, men derimod en temmelig almindelig en af slagsen.

Det er Demerara Distillers Limited (DDL), som har lanceret en El Dorado Grand Special Reserve 50-year Old Rum. Der er i alt produceret 600 flasker, og hver flaske er nummeret og bærer et 18 karat guld emblem med El Dorado logoet.

El Dorado Grand Special Reserve 50-year Old Rum er lanceret som en hyldest til 50 året for sydamerikanske Guyanas uafhængighed. En lettere pebret hyldest, må man sige.

Et stort rom-land
El Dorado kommer fra Guyana, som for 2-300 år siden var et stort rom-land med adskillige destillerier.

Grundet det amerikanske alkoholforbud og 2. verdenskrig gik salget dog markant ned, og i 1966 var der kun en håndfuld destillerier tilbage. I dag er der kun to større destillerier tilbage i det sydamerikanske land.

To tredjedele af indholdet i den dyre rom stammer fra et fad fra 1966 og er destilleret ved at benytte en Port Mourant kedel.

Port Mourant er en ældgammel dobbeltkedlet wooden pot still, som stammer fra den nedlagte sukkerplantage af samme navn, som lå i byen Port Mourant i den sydlige del af Guayana helt ud til kysten.

Destilleringsapparatet flyttede ligesom mange af de andre apparater på Diamond Distillery fra plantage til plantage i takt med, at disse lukkede. Port Mourant er flyttet fra sit oprindelige sted til Uitvlugt Distillery til nu at stå på Diamond Distillery i Georgetown, Guyana.

Rommen, der bliver produceret på dette gamle pot still-anlæg, er kendt for at være tung, olieret og kraftig i sin karakter. En røget profil med mørke krydderier.

Hvor meget ville du maksimalt betale for en god flaske spiritus? Giv din mening til kende i kommentarfeltet.

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.