Kold sommer rammer dansk vin hårdt

Den kolde og våde danske sommer giver store problemer for den danske vinproduktion, som må indstille sig på betydelig mindre mængder

Dyrehøj Vingård ved Kalundborg
Dyrehøj Vingård ved Kalundborg

Et vådt forår og en sommer, som indtil videre har været betydelig koldere end normalt, er ikke godt for produktionen af druer til vin i Danmark. Flere af de producenter som Ekstra Bladet Vin har snakket med, er der også fortvivlede og spår 2015 til at blive et af de ringeste vinår i mange år. Danmark ligger i forvejen på grænsen klimamæssigt i forhold til at kunne producere vin.

Normalt starter høsten i gode år i slutningen af august. Her bliver de druer som benyttes i de mousserende vine høstet. Her er det primært en høj syre og ikke så meget modningen som er vigtig.  Men i år forventer man ikke dette sker før tidligt i slutningen af september. Ikke før forventer man at modningen er tilstrækkelig til de boblende vine.

Men til produktionen af rød- og hvidvine er modningen på dette tidspunkt ikke tilstrækkelig og her skal man håbe på et mildt og solrigt efterår, således at druerne når en rimelig modning i løbet af oktober og ind i november. På rødvinssiden skal man dog ikke forvente nogen vine i 2015, da de røde druer ikke kan nå at modnes optimalt udtaler flere producenter. De røde druer vil derfor givet blive brugt i de mousserede vine i stedet.

2014 var et af de bedste år for vin i Danmark og på Skærsøgaard nær Kolding høstede man omkring 16 tons druer. I år regner man maximalt med at kunne høste omkring 7 tons, altså en væsentlig mindre høst. Samme billede tegner sig hos flere andre producenter.

Læs også: Australske vinbønder taber penge på at lave vin

Sven Moesgaard fra Skærsøgaard fortæller, at ”når udviklingen er så langt bagud for årgang 2015 betyder det imidlertid, at 2015 ikke bliver et godt år for danske rødvine, som næppe kan få de nødvendige tannin-modne druer. I stedet bliver det et godt år for de vintyper, som ikke kræver så stor modenhed, og som bæres af druernes syre: Det er især mousserende vine, men vi vil nok også se et år med gode hvidvine og rosévine.”

Også på Dyrehøj Vingård nær Kalundborg forventer man en noget senere høst og Betina Newberry fortæller, at man ofte har høstet indtil sneen falder i november. Her ser man også ekstra udfordringer vinificeringsmæssigt, når vinen skal laves. Det kan meget vel blive en langstrakt affære hvor vinmagerne skal vise deres kunnen.

De første danske vine fra 2015 vil kunne smages i løbet af foråret 2016.

Kom til stor spansk vinfestival og smag over 200 vine

7 kommentarer
Vis kommentarer