Nye klassificering i Cava

Cava del Paraja er navnet på en ny klassificering for enkelt vingårde som opfylder helt specielle krav

Den nye klassificering er helt specifik til Cava og har intet at gøre med den ellers officielle enkeltejendomsklassificering som hedder Grandes Pagos de Espana. En klassificering som blev lanceret i 2000 og som består af 29 ejendomme i Spanien med et helt specielt terroir.

Kravene til at kunne blive klassificeret som Cava de Paraja er minimum 10 år gamle vinstokke, udelukkende håndhøstet med et høstudbytte på max. 8000 kg. per hektar. Vinificeringen skal ske på selve ejendommen og der må maximalt produceres 48 hektoliter per hektar. Derudover skal andengæringen på flaske være minimum 36 mdr. Endelig kan der kun produceres tørre vine.

Det vurderes, at omkring 450.000 flasker vil kunne overholde de nye krav, svarende til 1.5% af al Cava. Den nye klassificering er blandt andet lavet for at kunne distancere sig kvalitetsmæssigt fra de mindre gode kvaliteter i Cava. Uroen har ulmet gennem flere år hos en række tophusene fordi kravene ikke har været restriktive nok i Cava og kvaliteten derfor for lav.

Cava har kæmpet lidt med sit image gennem flere år og er blevet distanceret voldsomt af Champagne og senest også af Prosecco som har oplevet en voldsom vækst.

Cava består af producenter i mere end 159 kommuner primært i Katalonien og 95% af al Cava produceres i Penedes specielt omkring byen Sant Sadurní d’Anoia.

Kom til stor spansk vinfestival 23+24 september - læs mere her.

Kom til Whisky & Rom festival 9+10 september - læs mere her.

2 kommentarer
Vis kommentarer