Nye portvinstyper på vej

 

Følg Vin

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks vinmagasin DinVinGuide og SpritNyt.com - klik her for at læse mere.

I 2021 besluttede IVDP (Interprofessional Council of the Institute of Douro and Porto Wines) at tillade tre nye typer af portvin, nemlig en 50 års Tawny Port, en 50 års hvid Port samt Very Very Old Tawny som skal svare til en 80 års tawny. En af grundene til disse nye kategorier var behovet fra især samlere i USA, Canada og Storbritannien for mere eksklusive kategorier end de nuværende hvor 40 års Tawny var den mest eksklusive. Derudover har man manglet en særskilt kategori for meget gamle tawny port, som dækker de specielle og eksklusive portvine der de senere år er blevet lanceret. Blandt andet Taylor’s Scion, som er en 150 år gammel port, Quinta do Crasto Honore Porto og Graham’s Ne Oublie.

En af de første portvine med den nye klassificering Very Very Old Tawny kommer fra Quinta da Devesa. Quintaen er grundlagt i 1941 og ligger placeret i Cima Corgo nær Regua. Der er 34 hektar vinmarker, som bruges til både bordvine og portvine. Ejes i dag af familien Fortunado, som fra starten lagde fade med portvin til side, så der i dag er god basis for Colheita og Tawny. Især kendt for sine Tawnies og hvid portvin med alder, ligesom der nu lanceres Colheitas tilbage fra bl.a. 1944.

 

Den nye Very Very Old Tawny blev præsenteret i København i starten af marts. En stor del af blended er fra 1951 og 1967, men da 80 år dækker over en stilart er der ingen krav om at vinen skal indeholde vine som er mere end 80 år gammel. En spændende port i en helt anden stil end hvad jeg tidligere har smagt. Masser af mørke mahogni noter, især balsamico, læder, kanel, kardemomme og tobaksnoter. Meget intens pakket ind af en yderst flot syre. En rigtig meditationsvin. Der lanceres op til 100 flasker til hele verden og prisen hos den danske importør Vinho er 4.500 kr. i forsalg. Også Taylor’s lancerede i februar en Very Very Old Tawny.

Vin og spiritus festivaler i 2022 i Pressen

Spansk Vinfestival 16+17 september 2022 - klik her

Whisky & Rom festival 28+29 oktober 2022 - klik her

Franske vindage 3+4 marts 2023

Italiensk Vinfestival 2023 - datoer følger

Køb billetter nu - klik her.

 

Magasinet Whisky & Rom

 

Whisky& Magasinet udkommer 5 gange årligt med minimum 100 sider med temaer, masser af test og spændende artikler om destillerier. Læs mere her.

Magasinet DinVinGuide

 

Magasinet DinVinGuide udkommer 5 gange årligt med 100 sider med temaer, masser af test og spændende artikler. Læs mere her

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+