Nye vinbøger

En række nye vinbøger har set dagens lys

 

Hugh Johnson: Vin 2016. Pris 140 kr. 3 stjerner.

Hugh Johnsons lille praktiske bog om vin, som udgives årligt lige før jul, er netop frigivet. Formatet er handy og der er mange informationer i denne klassiske opslagsbog. Vin 2016 er et godt værktøj, hvis man skal have hurtige informationer om et vinhus eller se vurderingen af en bestemt årgang. Dybde er der ikke meget af og vel naturligt, når man skal rumme hele verdens vin i et lommeformat på 320 sider.

Årets udgave indeholder blandt andet et afsnit om dansk vin, som på en let og overskuelig facon giver et godt indtryk af de vigtigste druer og huse herhjemme. Det klæder bogen og kan forhåbentlig skabe mere opmærksomhed om vinene fra vores egen andedam. Men hvorfor glemme kirsebærvinen og i særdeleshed Frederiksdal. Måske det mest interessante vin vi har at tilbyde.

Bogen virker ikke på alle fronter lige opdateret. Ved et hurtigt kig kan det undre, at man ikke finder de mest omtalte vine i Spanien de seneste år, nemlig sherry fra Equipo Navazos eller vinene fra Daniel Landi eller Raul Perez, som trods alt er store navne i Spanien i dag.

Endvidere er der nogle sjove sammenblandinger, hvor man forsøger at give anbefalinger. Bl.a. anbefaler man folk som holder af Merlot til at prøve Zinfandel. Eller australske Riesling elskere at prøve Godello fra Spanien. Intentionen er måske god, men skulle man ikke bare have lavet en liste med spændende nye vine.

Men den lille håndbog er populær og vel den mest købte vinbog herhjemme. Og til en pris lidt over 100 kr. får man meget information, som er god for vinelskeren, som går op i vin, men ikke om vinen kommer fra den øvre eller nedre del af en bestemt mark eller om vinen er afstilket inden fermenteringen. Og det er trods alt hovedparten af de vininteresserede herhjemme. Derfor tre pæne stjerner til Vin 2016. Men på sigt er dette vel en bog, som vil have sin fremtid på mobiltelefonen i en elektronisk udgave.

 

 

Malene Smidt Hertz & Erik Skovenborg: Kvinder og vin. Pris 300 kr. 4 stjerner.

Kvinder får større og større indflydelse på, hvad der skænkes i glasset. I USA og England købes over 80 % af al vin til privaten af kvinder. I Danmark er det min tese at antallet er noget lavere, men der er ingen tvivl om at interessen for vin er stigende blandt alle i Danmark og at især kvinderne fylder mere og mere til smagninger og vinfestivaler rundt omkring i landet.

Kvinder og vin er skrevet med afsæt i den kvindelige forbrugers tilgang til vin. Bogen kommer omkring de fleste facetter af det at drikke vin og er opdelt i fem hovedkapitler, der bygger på den erfaring og viden, som de to forfattere har opsamlet gennem mange år i vinens verden. Malene Smidt Hertz som vinkyper/vinskribent og Erik Skovenborg som læge og vinskribent.

Bogen veksler mellem en generel information om vin og så en mere teknisk forståelse af hvorledes vores krop fungerer. Ind imellem veksler dybden her for meget og jeg finder enkelte afsnit en anelse for tekniske i forhold til resten af bogen. Og resultatet kan være at nogen bliver koblet af her.

Vin og mad afsnittet synes jeg fungerer bedst i bogen. Her er mange gode anbefalinger og kapitlet giver gode tips til at finde den rigtige vin til maden, til at bruge vin som krydderi i maden og masser af råd om optimal nydelse af vinen.

Derimod har jeg sværere ved at forstå formålet med kvindeprofilerne og hvad dette afsnit bibringer til bogen. I min optik gode og interessante profiler som dog vil gøre sig bedre i et livstilsmagasin end i en bog.

Bogen er først og fremmest en flot og indbydende bog, som klart henvender sig til kvinderne, selvom der også er masser af lære for mændene. Jeg savner dog et mere grundigt register, især fordi bogen i formen er mere sat op som et opslagsværk end en bog man læser fra A til Z.

Men alt i alt en flot og velskrevet bog som får 4 flotte stjerner.

 

0 kommentarer
Vis kommentarer