Påskens bedste øl

Foråret pibler frem overalt – også det flydende forår på flaske. Påskebryg skyder foråret igang. Her er påskens mest spændende øl

Til en god påskeøl hører en omgang lækker mad. Her kan du se diætisten Anders Nielsen fælde dom over nogle af de klassiske retter til påskefrokosten. I artiklen kan du se, hvilke karakterer de forskellige påskeøl får

Det er blot 110 år siden at den første danske påskebryg blev lanceret. I slutningen af 1800-tallet importerede nogle københavnske restauratører ved påsketid en bajersk dobbeltbock ved navn Salvator, fra munkeordenen Paulanerne i Bayern. Den blev voldsomt populær og »Salvator«-dagene udviklede sig til et tilløbsstykke lig de glade Beaujolais Nouveau-dage i firserne. En sådan succes kunne Carlsberg naturligvis ikke sidde overhørig, og i 1905 kunne Carlsberg sende deres første påskebryg på fad på markedet. I 1913 fulgte Tuborg efter og sidenhen har ethvert bryggeri med respekt for sig selv lavet en påskebryg.

Flere og flere bryggerier er på det seneste begyndt at kalde deres påskebryg for forårsbryg, og godt for det, da det forlænger sæsonen for de liflige og læskende forårsbebudere – helt frem til pinse.

Fælles for de fleste forårsøl er, at de er lyse eller gyldne og i harmoni med årstiden, nogen egentlig øltype er der dog ikke tale om længere.

 

 

 

Påskelam

Helles Bock – 5,8 procent

Thisted Bryghus

50 cl, 15 kroner i Rema 1000

 

Thisted Bryghus har i samarbejde med Rema 1000 udviklet en påskebryg med bl.a. lynghonning fra bier i Nationalpark Thy. – Bryghuset har tidligere brygget en eksklusiv julebryg til den norske butikskæde. – Påskebryggen har en flot ravgylden farve og en indbydende skumkrone. Sødladen smag, med klare noter af malt og honning, fin humlet og bitter finale. Men Påskelam – i øvrigt et fjollet ølnavn –  passer ikke til påskelam. Men prøv den til et frokostbord, fx. sammen med røget makrel og postejer.

 

 

BB Økologisk Påskebryg

Dunkles Bock – 5,6 procent

Bryghuset Braunstein

50 cl, 19,95 kroner i bl.a i Coop

 

Økologisk påskebryg fra bryggeriet og destilleriet i Køge Havn. Førstehåndsindtrykket er lidt forvirrende, men umiddelbart er det en mørk bock med et twist af amerikanske humler. Orangegylden øl med spinkelt skum. I den sødladne smag og aroma spores der ristet malt, toffee og lime. Lidt svær rent gastronomisk, men uden tvivl bedst til påskefrokosten sammen med en af Braunsteins egne eminente brændevine.

 

 

Fur Påskebryg

Stærk engelsk ale – 7,7 procent

Fur Bryghus

50 cl., 37,95 kroner i mange forretninger

 

Øl fra Fur Bryghus er måske ikke de mest udforende og nyskabende, til gengæld er de bundsolide og stilsikre. Den ravfarvede stærke ale har en veldrejet fyldig krop og smag af mørke malte, karamel og nødder, der bindes sammen af en frisk frugtig eftersmag og en behagelig bitterhed. Glimrende allroundøl til det varme køkken. Derudover er Bryghuset på den lille Limfjordsø et besøg værd, sæsonen i brygrestauranten er netop skudt i gang.

 

 

Herslev Økologisk Forårs Bryg

Fusionsøl – 8,0 procent

Herslev Bryghus

50 cl, 38 kroner i specialforretninger

 

Herslev Bryghus dyrker selv hovedparten af maltbyggen, som det gode øl brygges på. – Respekt. – Den ufiltrede, upasteuriserede og økologiske øl er ifølge bryghuset en kombination af lys trappist og amerikansk IPA. – Men uanset hvor mange ord der sættes på forårsbrygget, holder den ikke de seneste års niveau. Den er en kende rodet. Sødme og bitterhed dominerer, men et strejf af citrus gør den dog imødekommende. Og til lam holder den stadigvæk.

 

 

Vårøl

Amerikansk Pale Ale – 6,4 procent

Hornbeer

33 cl, 40 kroner i specialforretninger

 

Trods det at mikrobryggerier brygger en øl efter de samme opskrifter år efter år, så er det sjældent at øllene er ens. Det er mikrobrygs charme, og i år er Hornbeers Vårøl i topform. Den let tågede mørkgyldne øl er et lækkert humleorgie med inciterende og parfumerede noter af blomster, tropiske frugter og hamp, som understøttes fint af maltsødmen. Yderst alsidig forårsbryg, fin til tørre vellagrede oste, men allerbedst sammen med krydret asiatisk mad.

 

 

Frederiks Påske

Hefeweizen – 5,5 procent

Indslev Bryggeri

50 cl, 19,95 kroner i Kvickly

 

Frederik Christian Rasmussen, som lægger navn til denne påskebryg, byggede Indslev Bryggeri ved Middelfart i 1897. Det eksisterede indtil 1973 som hvidtølsbryggeri. Frederik var den nuværende bryggeriejer Anders Busse Rasmussens oldefars bror. Grundlæggerens påskebryg er en frisk hvedeøl efter sydtysk forbillede. Kodeord er krydrede noter af gær, nybagt hvedebrød, banan, nelliker, peber og en snert citrus. Perfekt sammen med fisk, fjerkræ og skaldyr.

 

 

Jacobsen Forårsbryg

Traditionel Ale – 6,3 procent

Husbryggeriet Jacobsen (Carlsberg)

70 cl, 39,95 kroner i mange forretninger

 

Carlsberg står bag tre af nogle af de mest sælgende påskebryg på markedet. – Tuborgs Kylle, Kylle, Semper Ardens Easter Brew og Forårsbryg fra Husbryggeriet. Sidstnævnte, som er krydret med skovmærke, er også helt klart den bedste af de tre. Bløde malt- og karamelnoter smyger sig om tungen, mens en krydret aroma og smag med indslag jasmin, marcipan og grapefrugt beriger Forårsbryggen, som emmer af forår, pynter på ethvert påskebord.

 

 

Nørrebro Økologisk Forårsbock

Doppelbock – 7,0 procent

Nørrebro Bryghus

40 cl, 24,95 kroner i mange forretninger

 

Øl og mad er altid en sublim oplevelse på Nørrebro Bryghus, og heldigvis holder søsterbryggeriet Baldersbrønde Bryggeri i Hedehusene, der brygger flaskeøllene, niveau. Den økologiske Forårsbock er tydeligvis inspireret af de oprindelige påskebrygtraditioner, og godt for det, den type påskebryg er der ikke mange af på markedet. Stærk, sød og maltrig. Noter af kaffe, karamel, svesker og nødder dominerer i forhold til humlen, som er meget neddæmpet. Eminent til både svine-, kalve- og lammeretter.

 

 

Svaneke Påskebryg

Märzen – 5,5 procent

Svaneke Bryghus

50 cl, 19,95 kroner i bl.a. i Coop

 

Det er yderst sjældent at bryg fra brygmester Jan Paul slår fejl. Ligeledes er han en af de få brygmestre, som kan brygge øl med masser af smag trods en relativ lav alkoholprocent. – Høstagtig bouquet med masser af malt, karamel og frisk hø. Noter af nybagt brød, korn og friske hasselnødder. Let bitter og rund eftersmag. – Alligevel skuffer årets påskebryg lidt – den mangler lidt tyngde. – Dog er den uden diskussion en hæderlig frokostøl.

 

 

Ørbæk Økologisk Påskebryg

Dunkles Bock – 7,2 procent

Ørbæk Bryggeri

50 cl, 19,95 kroner mange steder

 

I 2008 vandt Ørbæks Økologiske Påskebryg Ekstra Bladets påskebrygtest, men siden er der løbet meget vand, eller øl om man vil, i åen. Dansk ølverden er ændret radikalt de sidste syv år. Nok er det en klassisk påskebryg med masser af saft og kraft, og nok skal den gøre fyldest ved mange påskeborde. Men den er lidt gumpetung, trods indslag af chokolade og lakrids. – Bedst sammen med de lidt tunge påskeretter.

 

4 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere