Prisen på vin kan stige op til 30%

På grund af en kritisk høst af druer i 2017 over store dele af verdenen, kan man forvente store prisstigninger især på de helt billige vine

Følg Vin

For første gang i meget lang tid vil prisen på vin stige, da efterspørgslen på vin er større end den årlige produktion. Det er dog lokale forskelle, men den grundlæggende mekanisme om udbud og efterspørgsel regulerer også vinmarkedet.

Dette skyldes især en katastrofal lille vinhøst over en bred kam i det meste af verden. I tal faldt produktionen med 8% ifølge tal fra OIV. Det svarer til der mangler knapt 3 mia. flasker vin globalt i forhold til året før.

De danske indkøbere vil ikke komme med konkrete bud på hvilke prisstigninger der vil komme på vin, men på det engelske marked forventer man, at de billigere vine kan stige mellem 10 og 30% afhængig af land og drue.

Især forventes stigninger på vine fra Bordeaux og Bourgogne, mens der i Italien er stigninger på de populære Amarone og Ripasso vine samt Prosecco. Men også de billigere spanske vine kan forventes at stige en del.

Jasper Mohr Holm, som er chef for drikkevarer herunder vin i Irma udtaler, at den største stigning i procent kommer på de billigere vine mens at de dyrere vine ikke påvirkes i samme grad.

Det er dog svært at spå om konkrete konsekvenser, men historien viser at markedet kan blive betydeligt påvirket. F.eks. gjorde den lave høst i 2015 og dermed følgende prisstigninger, at en vin som Chablis mere eller mindre forsvandt i en periode fra mange supermarkedshylder.

Det er også en barriere på psykologiske priser.  Prisstigninger på vin fra Loire som Sancerre og Pouilly Fumé medfører også et betydeligt fald i efterspørgslen hvis de kommer over grænsen på 100 kr. udtaler Jasper Mohr Holm.

I 2017 er det rigtig mange af de store vinlandes produktion, der er blevet påvirket. Så der vil komme prisstigninger fra både Italien, Frankrig og Spanien, som var ramt af dårligt vejr, og som er nogle af de vigtigste vinlande både i Danmark og internationalt.

Det samme er tilfældet for Chile, Argentina og Sydafrika. Chile og Argentina har haft to dårlige høstår i træk, hvilket naturligvis driver priserne opad, og Sydafrika er i den grad påvirket af en forfærdelig tørke, der giver store vanskeligheder i Cape området.

Australien har haft en god høst, men en stor del af deres produktion kan de afsætte til det lukrative kinesiske marked.

2017 årgangen er så småt begyndt at blive solgt. Især rosévine og hvidvinene ser man allerede nu, mens man senere på året vil se de billigere rødvine.

 

Kom til masterclass og lær om de fantastiske vine fra Etna. ..læs mere her

Kom til masterclass og få en vertikal smagning af Chinati Classico Gran Selezione..læs mere her.

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til stor Gin & Cocktail festival 25+26 maj

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind