Rioja buldrer derudaf

Det spanske område har i den grad fået en renæssance og eksporten er steget for tredje år i træk

Det er primært de bedre kvalitets vine som Crianza, Reserva og Gran Reserva som har drevet væksten sammen med hvidvinene fra Rioja. Ifølge tal fra DOCa Rioja steg salget i 2015 med 1,13 % til 388 mio. flasker og i værdi steg salget med 5,33%.

Crianza, Reserva og Gran Reserva vinene udgør omkring 2/3 af det totale salg og især Reserva kategorien har med en vækst på næsten 4% vokset stærkt.

I alt godt 38% blev eksporteret med Storbritannien som klart største marked efter fulgt af Tyskland, USA og Schweitz.

Navnet Rioja menes at komme fra Rio Oja (Ojafloden), som løber gennem området. Rioja strækker sig i et bælte på ca. 100 km fra Haro i vest til Alfaro i øst med hovedbyen Logroño i centrum af regionen. Rioja var det første område, som blev officielt DO – i 1926 – og da man indførte overbygningen DOCa, var det naturligt, at Rioja som det første modtog denne klassificering i 1991.

Rioja består af tre del-områder. Rioja Alavesa ligger nordligst og har det køligste og vådeste klima. Ofte er vinene mere lette i stilen med en højere syre. Jordbunden er meget lerholdig med en del kalk og er ikke specielt næringsrig. Derfor har man været nødt til at plante stokkene længere fra hinanden. Flere er i de senere år begyndt at plante vinene som buskvine. Rioja Alta ligger mod vest, og en del af området ligger syd for Ebrofloden. Det er især kendt for den mere gammeldags stil: struktur og høj syre. Langt de fleste af de større og mere kendte producenter ligger her.

Rioja Baja er varmere og også mere tørt. Tørke kan være et stort problem om sommeren, og siden 1998 har det været tilladt at kunstvande. Vinene er fyldige med en høj alkohol og en lavere syre. Det er sjældent, man støder på vine alene fra Rioja Baja, da de normalt altid blandes med vine fra de andre områder.

 

Læs også: Rekord høst I Spanien

Kom til Franske vindage 26+27 februar i Pressen i København

Kom til italiensk vinfestival 1+2 april i København