Sådan bliver Bordeaux 2015

DinVinGuide vurderer som nogle af de første den nye årgang 2015 fra Bordeaux

Læs kæmpe reportage om Bordeaux 2015 i Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide som udkommer 25 maj - klik her for at læse mere.

Den store Bordeaux primeur uge foregik første uge i april, hvor den nye årgang blev præsenteret for indkøbere og pressen for første gang. DinVinGuide deltog som en af de få fra den danske presse.

Lad mig slå fast med det samme, at 2015 er en yderst flot årgang og bedre end de seneste fire år, men mangler måske en anelse i forhold til 2010. 

Året startede flot med en del nedbør i løbet af vinteren. En forholdsvis kold marts betød, at knopskydningen ikke skete før i april. Men da april var varm skete knopskydning ganske hurtigt og problemfrit. Maj og juni var varm og gav ideelle konditioner for blomstringen. Let regn i slutningen af juni hvilket gjorde godt for vinstokkene inden sommeren som var tør og varm. I øvrigt en meget varm sommer med flere dage med temperaturer over 30 grader. Der kom regn i august, men i slutningen af august blev det tørt, hvilket var vigtigt i forhold til høsten af de grønne druer samt den yderligere modning af de røde. Der faldt en del regn fra d. 11 til 17 september, med 87 mm. i Pauillac og 16 mm i St. Emilion. Det var dog heldigvis tørt under høsten af først merlot og siden af cabernet sauvignon fra 18 september til 2 oktober. 

I øvrigt en årgang med højt høstudbytte, flere steder det højeste siden 2007 og 2006. Blandt andet i Margaux og St. Estephe. Derimod er udbyttet noget lavere for de grønne druer i 2015 sammenlignet med blandt andet 2014. Generelt kan jeg fornemme, at der var en vis usikkerhed blandt de lokale om, hvornår det var hensigtsmæssigt at høste, og derfor må man forvente forskelle især baseret på forskelligt høsttidspunkt.

Men overordnet er det utvivlsomt en stor årgang med masser af koncentration og for de flestes vedkommende en flot balance. Nogle producenter har dog en tendens til at benytte fadene for intensivt, og jeg er i tvivl om hvor godt det vil blive integreret på sigt. Men som så meget andet i vinens verden, må tiden svare på dette spørgsmål.

Priserne vil blive frigivet i løbet af foråret, men man skal nok ikke forvente billigere priser. De slotte, jeg snakkede med, var meget forsigtige med at snakke om priser, men det var min fornemmelse, at priserne for de fleste slotte vil ligge omkring 10-20% højere end 2014 årgangen.

 

Saint-Emilion og Pomerol

Blandt de mange vine jeg smagte, var det Cheval Blanc, Château Angelus, Château Beau-Séjour Bécot, Château Larcis Ducasse, Château Canon, Chateau La Tour Figeac samt Quinault L’Enclos 2015 fra Saint-Emilion som imponerede mig mest. Mens det i Pomerol især var Château Clinet, Château Le Bon Pasteur og Château La Croix de Gay som gjorde det godt.

 

Listrac, Moulis og Margaux

Listrac vinene var rimelige i 2015, og da de ofte koster en del mindre end vinene fra deres mere berømte naboer, kan man muligvis gøre nogle gode køb her. Især Château Fonréaud har rykket sig en del de senere år, og 2015 er den bedste årgang herfra. 

I Moulis var niveauet et hak højere. Château Maucaillou og Château Poujeaux var ganske flotte vine.

I Margaux må man forvente niveauet højere og det var det naturligvis også. Vil endda gå så langt som at kalde det forrygende godt. Vinene er mere elegante her med blomstrede toner og smag af violer i mange af vinene. Yderst flot koncentration og generelt bløde venlige tanniner. Vinene er i 2015 yderst helstøbte og har alt det man kan forlange af en vellavet vin. Bedste var uden sidestykke Chateau Margaux, i øvrigt den yderst respekterede vinmager Poul Pontillacs sidste årgange, da han døde kort før påske. Øvrige fremragende vine var Chateau Lascombes, Chateau Cantenac-Brown, Chateau Brane-Cantenac, Chateau Kirwan, Chateau Giscours og Château Rauzan-Ségla.

 

Nordlige Medoc

Haut Medoc

Vinene er generelt meget koncentrerede med modne hårde tanniner. Der benyttes en del ny fad, hvilket fornemmes klart i vinene. Ikke alle formår dog at integrere dette helt optimalt eller har optimal frugt til den massive fadlagring. De bedste sorterer i druerne, hvilket giver en mere koncentreret stil. Men generelt tårnhøjt niveau. Château La Tour Carnet og Château Belgrave som de bedste.

 

St. julien

Lidt mere variation. Generelt pænt niveau, men når ikke vinene fra Margaux og Pauillac i denne årgang. Château Leoville Barton og Château Leoville Poyferre trådte dog i den grad i karakter og stod i min optik for de bedste vine.

 

Paullac

Yderst flotte og potente vine. De fleste yderst koncentrerede med stramme, men modne tanniner. Dette er uden tvivl de mest kraftige af Bordeaux vinene, men de står flot og årgangen er i min optik en af de bedste på linje med 2005, 2009 og 2010. Måske i stilen mest som 2009 og måske ikke så holdbar som 2010. Château Lafite Rothschild stod knivskarpt og noget bedre end Château Mouton Rothschild. De to naboer Chateau Pichon Longueville Baron 2015 og Chateau Pichon Longueville Comtesse gjorde det til gengæld forrygende godt sammen med Château Lynch Bages.

 

St. Estephe

Flotte vine, yderst velbalancerede med lidt mere tanninbid end i Margaux. Et højt niveau uden, at noget måske kom helt op og ringe. Bedste vine var Château Lafon-Rochet og Château Phelan-Segur.

 

Pessac-Leognan & Graves

Pessac-Leognan ligger sydøst for Bordeaux og er kendt både for de røde og hvide vine. 2015 ser ud til at blive en ganske pæn årgang for især rødvinene. De hvide havde det sværere, var generelt meget reduktive, lukkede og havde ikke samme dybde og koncentration som i 2014.

De bedste hvidvine var Château Pape Clément og Château Smith Haut Lafitte. For de røde var det især Château Haut-Bergey, Domaine de Chevalier, Château Pape Clément, Château Smith Haut Lafitte samt Chateau Les Carmes Haut Brion.

 

Sauterne

Det kan godt være, at Bordeaux i nogle år har haft det svært, men de seneste 3 år har været forrygende år i Sauterne og Barsac, som har en høj kvalitet.

Generelt ser man en frisk citrus næse på mange af dem. På de bedste slotte er koncentrationen yderst flot og kompleksiteten stor. Umiddelbart vil jeg vurdere årgangen her til at være blandt de bedste i mange år. Den lange modning har givet en høj kompleksitet og for flere en flot syre. Alle vinene som blev smagt var fadprøver, hvilket gav flere en uklar farve og et let gæret udtryk specielt i næsen. Vinene har syren og koncentration til uden problemer at kunne gemmes i hvert fald de næste 15-20 år for de bedre vine. Omvendt er mange af vinene rimelig tilgængelige allerede nu.

En række af de klassiske vine skuffede ikke;  Château Rieussec, Château Climens, Château Suduirat og kongen Château d’Yquem. Og disse vil jeg vurdere som sikre køb i denne årgang.

Men i den billigere ende synes jeg især Château Filhot, Château Romer, Château Doisy-Daëne, Château Lafaurie-Peyraguey, Château Sigalas-Rabaud synes at blive særdeles gode køb.

Læs kæmpe reportage om Bordeaux 2015 i Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide som udkommer 25 maj - klik her for at læse mere.

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.

Kom til stor tysk riesling smagning - læs mere her.

0 kommentarer
Vis kommentarer