Sådan bliver Bordeaux 2016 - venstrebredden

Vurdering af Bordeaux 2016 årgangen

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Den store Bordeaux primeur uge foregik første uge i april, hvor den nye årgang blev præsenteret for indkøbere og pressen for første gang.

Lad mig slå fast med det samme, at 2016 er en yderst flot årgang og på højde med 2015, måske endda en anelse bedre. Og på mange fronter en årgang på højde med de allerbedste som 1990, 2005 og 2010.

Det var en yderst mild vinter og en af de varmeste nogensinde målt i Bordeaux. Der faldt en hel del nedbør i løbet af vinteren, hvilket gjorde, at vandreserverne blev fyldt grundigt op. En forholdsvis kold marts betød, at knopskydningen ikke skete før i slutningen af marts, hvilket var en uge senere end normalt, men en uge tidligere end i 2015. April og maj var på mange måder gennemsnitlig og knopskydning skete ganske problemfrit. Maj var en smule mere våd end normalen, mens juni var varm og gav ideelle betingelser for blomstringen. Sommeren var varm med flere dage med temperaturer over 30 grader og en del mere solskin end normalt. De store vandreserver var vigtige gennem den tørre sommer, og det var primært de unge vinstokke, der led af stress. En hedebølge ramte i starten af september med temperaturer over 30 grader, og der var nervøsitet for, om druerne ville modne ensartet. Man målte bl.a. 39 grader i starten af september i Sauternes. Men et større regnvejr og fald i temperaturerne den 13. september betød, at modningen kom tilbage på sporet. Høsten startede i begyndelsen af september for de grønne druer og i slutningen af september blev merlot høstet, omkring en uge senere end i 2015. Cabernet sauvignon blev høstet i starten og midten af oktober.

I øvrigt en årgang med et rimelig højt høstudbytte og især i Sauternes er mængderne forholdsvis store sammenlignet med normalen. Det er især antallet af druer per klase, som er væsentlig højere end normalt grundet det perfekte blomstring og frugtsætning. Og på Château Margaux fik man mere end 50 hl vin per hektar.

Overordnet er det utvivlsomt en stor årgang med masser af koncentration og for de flestes vedkommende en flot balance. Nogle producenter har dog en tendens til at benytte fadene for intensivt, og jeg er i tvivl om, hvor godt det vil blive integreret på sigt. Men som så meget andet i vinens verden, må tiden svare på dette spørgsmål. Årgangen er endvidere kendetegnet ved at være mere klassisk Bordeaux end f.eks. 2015. Alkoholen er generelt 1 – 1½ % lavere og koncentrationen ikke nær så massiv. Man sidder derfor med en klarere fornemmelse af, at dette er Bordeaux sammenlignet med flere oversøiske vinlande.

Læs også: Sådan bliver Bordeaux 2016 på højrebredden

Listrac, Moulis og Margaux

Vi er på den sydligste del af Médoc-halvøen, hvor områderne Listrac Moulis og Margaux ligger. Det er cabernet sauvignon, som er den dominerende drue her, og den blandes oftest med merlot.

Listrac vinene var rimelige i 2016, og da de ofte koster en del mindre end vinene fra deres mere berømte naboer, kan man muligvis gøre nogle gode køb her. Især Château Fonréaud har rykket sig en del de senere år, og 2016 er på højde med 2015, som også var ganske habil herfra.  

I Moulis var niveauet et hak højere. Château Maucaillou og Château Poujeaux var ganske flotte vine. Sidstnævnte har rykket sig gevaldigt, og man fornemmer ambitionerne er sat op her.

I Margaux må man forvente niveauet højere, og det var det naturligvis også. Måske ikke helt samme niveau som 2015, men den var tæt på. Vinene er her mere elegante  med blomstrede toner i duften, især violer. Flot koncentration og generelt bløde, venlige og ikke mindst modne tanniner. Ingen grønne, urtede toner, som man ellers ofte finder her. Mange af vinene vil da også i en blindsmagning givet blive gættet oversøiske. Vinene er i 2016 generelt helstøbte og har det meste af de det, man kan forlange af en vellavet vin. Nogle af husene har det med at benytte ekstremt meget fad, hvilket har en tendens til at maskere frugten. Bedste var ikke overraskende uden sidestykke Château Margaux, men som dog var noget fra niveauet i 2015. Øvrige fremragende vine var Château Lascombes, Château Cantenac-Brown, Château Brane-Cantenac, Château Kirwan, Château Giscours og Château Rauzan-Ségla.

Alt i alt vil jeg vurdere, at der er et stort potentiale i årgangen. Det er en årgang, som er rimelig klar til at drikke ung men omvendt også med et flot potentiale. Og der vil ikke være tvivl om, at det vil være vine, der kan gemmes i mindst 15-20 år for hovedparten.

Nordlige Médoc

Niveauet var ganske flot og stabilt for vinene fra det nordlige Médoc. En hård sortering af druerne synes dog stadig at være det, som adskiller de bedre vine fra de mindre gode. Det er derfor også de større og mere kendte slotte, som har haft ressourcerne til at sortere hårdt i de druer, som indgår i vinene. Resultatet er for disse koncentrerede flotte vine med en flot struktur.

Haut-Médoc

Vinene er generelt meget koncentrerede med modne, hårde tanniner. Der benyttes en del nyt fad, hvilket fornemmes klart i vinene. Ikke alle formår dog at integrere dette helt optimalt eller har optimal frugt til den massive fadlagring. De bedste sorterer i druerne, hvilket giver en mere koncentreret stil. Men generelt højt niveau. Château La Lagune og Château Belgrave som de bedste. I den mere prisvenlige skala synes jeg Château Cantemerle og Château Camensac har lavet en ganske habil 2016’er.

Saint-Julien

Lidt mere variation. Generelt et flot niveau og bedre end i 2015, men når ikke vinene fra Margaux og St. Estèphe i denne årgang. Château Leoville Barton, Château Beychevelle og Château Kirwan trådte dog i den grad i karakter og stod i min optik for de bedste vine.

Pauillac

Yderst flotte og potente vine. De fleste yderst koncentrerede med stramme, men modne tanniner. Dette er uden tvivl de mest kraftige af Bordeaux vinene, men de står flot og årgangen er i min optik en af de bedste på linje med 2005, 2009 og 2010. Og en smule bedre end 2015. Måske i stilen mest som 1990, og jeg tror, det er en årgang med meget lang holdbarhed. Château Latour var sublim og fik en af de meget sjældne 100 point. Lafite Rothschild stod knivskarpt og på linie med Château Mouton Rothschild. De to naboer Château Pichon Longueville Baron 2016 og Château Pichon Longueville Comtesse gjorde det også forrygende godt sammen med Château Lynch Bages. Men der var mange særdeles gode vine fra Pauillac i 2016.

St. Estephe

Flotte vine, yderst velbalancerede med lidt mere tanninbid end i Margaux. Et højt niveau med Château Montrose og Cos d’Estournel som de bedste omend to meget forskellige stilarter. Af de øvrige må nævnes Château Lafon-Rochet og Château Phélan-Ségur.

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til Franske Vindage 23 + 24 Februar

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen