Sådan bliver Bordeaux Cru Bourgeois 2016

Vurdering af Bordeaux 2016 årgangen

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Den store Bordeaux primeur uge foregik første uge i april, hvor den nye årgang blev præsenteret for indkøbere og pressen for første gang.

Lad mig slå fast med det samme, at 2016 er en yderst flot årgang og på højde med 2015, måske endda en anelse bedre. Og på mange fronter en årgang på højde med de allerbedste som 1990, 2005 og 2010.

Det var en yderst mild vinter og en af de varmeste nogensinde målt i Bordeaux. Der faldt en hel del nedbør i løbet af vinteren, hvilket gjorde, at vandreserverne blev fyldt grundigt op. En forholdsvis kold marts betød, at knopskydningen ikke skete før i slutningen af marts, hvilket var en uge senere end normalt, men en uge tidligere end i 2015. April og maj var på mange måder gennemsnitlig og knopskydning skete ganske problemfrit. Maj var en smule mere våd end normalen, mens juni var varm og gav ideelle betingelser for blomstringen. Sommeren var varm med flere dage med temperaturer over 30 grader og en del mere solskin end normalt. De store vandreserver var vigtige gennem den tørre sommer, og det var primært de unge vinstokke, der led af stress. En hedebølge ramte i starten af september med temperaturer over 30 grader, og der var nervøsitet for, om druerne ville modne ensartet. Man målte bl.a. 39 grader i starten af september i Sauternes. Men et større regnvejr og fald i temperaturerne den 13. september betød, at modningen kom tilbage på sporet. Høsten startede i begyndelsen af september for de grønne druer og i slutningen af september blev merlot høstet, omkring en uge senere end i 2015. Cabernet sauvignon blev høstet i starten og midten af oktober.

I øvrigt en årgang med et rimelig højt høstudbytte og især i Sauternes er mængderne forholdsvis store sammenlignet med normalen. Det er især antallet af druer per klase, som er væsentlig højere end normalt grundet det perfekte blomstring og frugtsætning. Og på Château Margaux fik man mere end 50 hl vin per hektar.

Overordnet er det utvivlsomt en stor årgang med masser af koncentration og for de flestes vedkommende en flot balance. Nogle producenter har dog en tendens til at benytte fadene for intensivt, og jeg er i tvivl om, hvor godt det vil blive integreret på sigt. Men som så meget andet i vinens verden, må tiden svare på dette spørgsmål. Årgangen er endvidere kendetegnet ved at være mere klassisk Bordeaux end f.eks. 2015. Alkoholen er generelt 1 – 1½ % lavere og koncentrationen ikke nær så massiv. Man sidder derfor med en klarere fornemmelse af, at dette er Bordeaux sammenlignet med flere oversøiske vinlande.

Læs også: Sådan bliver Bordeaux 2016 på højrebredden

Læs også: Sådan bliver Bordeaux 2016 på venstrebredden

Læs også: Sådan bliver Sauternes 2016

 

Cru Bourgeois

Priserne er høje i Bordeaux. I de senere år er priserne på de bedste Bordeaux-vine steget markant til priser som er uden for de flestes rækkevidde, ikke mindst på grund af øget efterspørgsel fra østen. Men man skal huske på, at de vildeste prisstigninger kun gælder de allermest kendte vine. Der laves stadigvæk mange gode vine til fornuftige priser i Bordeaux, især når man kigger på Bordeaux Supérieur og Cru Bourgeois-kategorierne. Jeg besluttede mig også for at bruge en dag på en vurdering af en række af de mindre kendte Cru Bourgeois vine, som trods alt er den type vine der passer bedst til pengepungen for de fleste. Og også vine hvor der ind imellem ligger nogle ganske gode køb.

Og der laves mange Cru Bourgeois vine. 278 forskellige vine fra 7 distrikter, alle på venstre bred. 30 mio. flasker blev der produceret. I alt 5.250 hektar er dedikeret til denne klassificering, svarende til 33% af Medocs vinmarker.  Her er min vurdering af de forskellige distrikters Cru Bourgeois vine.

 

Margaux

Generelt pæn og ensartet kvalitet med rimelig koncentration fra Margaux. Enkelte overdriver brugen af fade og frugten kan ikke følge med. Men alt i alt mest konsistente område af Cru Bourgeois’erne. Bedste vine var Château La Fortune (90), Château Deyrem Valentin (89), Château Bellevue de Tayac (89) og den i Danmark mere kendte Paveil de Luze (89). Men hovedparten lå kun lige under disse.

 

Pauillac

Der er kun ganske få Cru Bourgeois vine fra Paullac. Gode vine er Château Fondabet (90) og Château Plantey (89). Fondabet mere moderne og koncentreret i stilen hvorimod Plantey er mere klassisk.

 

St. Estephe

Vinene er her mere florale og elegante. For mig klart det bedste Cru Bourgeois område i 2016. De bedste med flot struktur, koncentration og syre. Bedste slotte var her: Château Le Boscq (91), La Commendarie (91), Château Clauzet (90), Château Le Crock (90), Château de Come (90), Château Beau Site (89), Château Laffitte Carcasset (89) og Château Tour Saint-Fort (89). Men stort set alle var yderst drikbare og Ganske flotte vine. Værdige alternativer prismæssigt til deres noget dyrere cru classe venner.

 

Moulis en Medoc

Simple frugtige vine med bløde venlige tanniner. Vine som fungerer ganske godt unge, men jeg tvivler på deres potentiale. Til gengæld er de allerede nu frugtige og meget bærdrevede i stilen. Men jeg ser en større forskel på vinene herfra end normalt, lige fra de meget lette frugtige til den forholdsvis fadlagrede. Der er dog et par vinhuse på vej med en fin balance som virker mere holdbare i længden bl.a. Château Branes (90) og Myen de L’Enclos (89). Herudover pæne vine fra Château Caroline (90), Château Duplessis (89), Château Guitignan (89) samt Château Lalauday (89) som gode eksempler.

 

Listrac Medoc

Vinene herfra tror jeg aldrig bliver store vine. Jeg har smagt dem gennem mange år og generelt er de meget gennemsnitlige. De fungerer fint med en god balance, er ofte lidt spinkle og ofte enten lidt grønne eller savner syren i min optik. 2016 har generelt  mere koncentration, modne tanniner og ingen grønne toner. Men jeg savner mere struktur og tyngde. De har generelt bløde let tørre tanniner og let drikkelige allerede nu. Bedste vine i år var Château Fonréau (89), Château Baudan(89) og Château Lafon (89). Men skal også være ærlig og sige at resten var rimelig konsistente omkring 86-88 point.

 

Haut Medoc

Stort område med over 85 Cru Bourgeois vine. Derfor naturligt stor forskel på vinene. Lang de fleste med en flot koncentration i 2016 årgangen. En del tannin i mange af dem og derfor ikke specielt tilgængelig pt. Dog vurderer jeg et pænt potentiale hos flere af vinen. Derer mange gode køb her så bestemt vine der er værd at holde øje med. De bedste vine var fra Château Malescasse (93), Château d’Aurilhac (89), Belle-Vue (89), Château Agassac (92), Château Larosse Perganson (90), Château Beaumont (89), Château Fontesteau (89), Château Lamothe Cissac (89), Château Bibian (90) og Château Clement-Pichon (90).

 

Medoc

Kæmpe område med mere end 80 Cru Bourgeois vine. Også her derfor naturlig stor forskel på kvaliteten. Generelt synes jeg Medoc vinene fra 2016 virkede generelt jævne. Dog ikke mange der faldt igennem og generelt en god klassisk Bordeaux årgang der er til at betale. Jeg smagte ikke alle 86 vine, men tæt på 30 og der var ikke mange som stod helt ud; ikke at de var dårlige de fleste mellem 85-89 i point. Eneste, der var bedre end de andre, var Château La Caronne (90), Château Castera (89), Château Escurac (90), Fleur La Mothe (89), Les Ormes Sorbet (89), Château St. Aubin (89) og La Ribeaud (90).

 

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til Franske Vindage 23 + 24 Februar

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen