Sådan bliver de nye årgange fra Rhone dalen

De nye årgange er netop blevet præsenteret i Rhonedalen, vi starter i den nordlige del af dalen

I forrige uge blev de nyeste årgange præsenteret i Rhone dalen i forbindelse med Decouverts en Valle du Rhone, som er en indkøbsmesse for professionelle som valfarter til området for at møde godt 1000 producenter gennem 4 dage.

Og Rhône er et af de områder i Frankrig, hvor der sker mest i øjeblikket - især med kvaliteten. Priserne på gode vine er også er steget i Rhône, men alligevel er det måske her, du finder det bedste forhold mellem kvalitet og pris i Frankrig.

Det var i år 2013 årgangen som primært blev præsenteret. Men også en række 2012 og 2011 med længere lagring blev frigivet.  Og lad mig sige med det samme, at 2013 var en svær årgang i Rhonedalen. En kold vinter betød sen blomstring og da foråret var regnfuldt, betød det uharmoniske drueklaser og da sommeren samtidig var forholdsvis kølig, gav det problemer med modningen af druerne især i nord. Vinhuset Guigal i nord fortalte blandt andet, at druerne i august kun havde potentielt omkring 8% alkohol. Men en varm og tør eftersommer reddede høsten og kvaliteten i nord endte flot. Både for de røde og hvide vine.

I det nordlige Rhône er det Syrah-druen, der dominerer for de røde vines vedkommende. Vinene er ofte plantet på stejle skrænter ned mod floden, og jorden er meget granitholdig. Klimaet er en anelse køligere end i syd og sammen med jordbunden, giver det nogle mineralske vine med en flot struktur - meget forskellige fra de marmeladeagtige vine på samme drue fra bl.a. Australien. De bedste og dyreste vine kommer fra Hermitage og Cote Rotie, men vil man finde gode vine til prisen bør man gå efter Croizes Hermitage.

 

Smag på over 200 vine til den Italienske vinfestival

 

Cote-Rotie

En sen høst og begrænset høstudbytte i 2013. Men kvaliteten er særdeles god, omend mængderne små (næsten 20% mindre end 2010). Måske har kvaliteten ikke helt niveauet som 2010, men det er tæt på og årgangen er markant bedre end 2011 og 2012. Specielt imponerede Domaine Pichat og Rene Rostaing mig for deres 2013 årgang. 2012 var pæne uden dog at stikke af og de eneste som imponerede mig var Chapoutier samt Rostaing. Derimod var der mere pondus i 2011 og  især de tre enkeltmarker fra Guigal var som sædvanlig imponerende gode.

 

Condrieu

Det kølige vej og den lange modning har været godt for viognier druen i Condrieu. 2013 er en yderst flot årgang og måske en af de bedste længe. Dog er der stor forskel på stilen fra de forskellige huse. Nogle meget strenge og elegante, andre med lidt restsukker, fyldig og mere madvine. Jeg var især imponeret over Chapoutier, Delas, Vernay, Paret og Cuilleron. Godt år at købe til kælderen fra dette område. Desværre var høsten også her næsten 20% mindre end årene før og man vil givet se priserne stige.

 

Hermitage

Udbyttet var meget lavt, noget af det laveste i mange år og med kun 3.640 hl er det ikke meget Hermitage vin og priserne vil derfor være høje. Høsten var også her sen og blev ikke påbegyndt før slutningen af september og endte 17 oktober. Jeg var der selv i slutningen af september hvor vejret var pragtfuldt, solrigt og varmt. Så kvaliteten er høj. Det var de hvide Hermitagevine 2013  som netop er frigivet og de stod knivskarpt med især Chapoutier ikke overraskende i front. Det var 2012 årgangen af de røde som bliver lanceret i år og her er kvaliteten mere så som så. Var dog imponeret over vinene fra især Nicolas Perrin samt Michelas St Jemms.

 

St. Joseph

Vinene fra Hermitage og Cote Rotie er blevet så dyre, at det kan anbefales at kigge mod St. Joseph, hvor man kan gøre nogle særdeles gode køb. Jordbunden er meget granitholdig og kvaliteten højere end i Crozes Hermitage på den anden side af floden.  Især imponerede Coursodon, Gonon, Gripa og Texier mig. Men hold også øje med Domaine du Collet som er biodynamisk og har nogle særdeles spændende vine. Det var 2011 og 2012 årgangen som blev præsenteret og her står 2011 årgangen i min optik stærkest.

 

Cornas

Cornas vinene er ofte meget tætte, fyldige og krydrede. Også her havde man i 2013 en sen høst som først startede omkring 1 oktober. Rimelig koncentrerede vine, men med et grønt udtryk i flere vine, hvilket indikerer der var problemer med modningen af druerne. Man skal derfor se sig godt for i denne årgang.  Følgende imponerede mig mest Domaine Clape, Domaine Vincent Paris, Domaine du Tunnel og Domaine Alain Voge. 2011 og 2013 stod klart bedst i forhold til 2012 årgangen. 2013 måske en anelse mere stringent end 2011 som føltes lidt varmere i stilen.

 

Croizes-Hermitage

Det største af områderne mod nord og hovedparten af vinene vi ser på markedet er derfor herfra. For at sætte størrelsen i perspektiv produceres der her tre gange så meget som i de andre områder i nord til sammen. 2013 giver nogle ligefremme ganske pæne vine og bedre end 2011 og 2012 er min vurdering. Følgende imponerede mig Domaine Belle, Emmanuel Darnaud, Domaine Alain Graillot, Domaie St. Jemms og Domaine des Remizieres.

 

Vil man prøve nogle af de nyere årgange fra det nordlige Rhone kan jeg anbefale at prøve en af disse:

Guigal Cote Rotie La Landonne 2011. 95

George Vernay Condrieu 2013. 93

Clape Cornas 2013. 91

Alain Voge. Les Vielle Vignes Cornas 2013. 91

Pierre Gonon St. Joseph 2013. 92

Gripa St. Joseph 2013. 92

Monier Perreol Terre Blanche St. Joseph 2013. 93

Rene Rostaing Cote Rotie Blonde 2011. 93

 

I næste uge tager jeg mod syd og giver min vurdering af vinene herfra.

 

Områderne
Det nordlige Rhone:
- Der er syv betydende appellationer.
- Condrieu og St. Peray fremstiller kun hvide vine
- St. Joseph, Cornas og Côte-Rôtie kun røde vine.
- I Hermitage og Crozes-Hermitage fremstilles der både røde og hvide vine.

Især Hermitage og Cote-Rotie er kendte for store og også dyre vine som konkurrerer med de bedste vine i verdenen.


Klima og årgange
- Der er store forskelle på årgangene grundet det noget køligere klima i det østlige Frankrig.
- Især i det nordlige Rhone skal man kigge godt efter årgangene, medens at man i det varmere syd ser mere ensartede vine.
- Generelt er 2010, 2009, 2006 og 2003 rigtig gode årgange i nord
Maden
- Rhone-vinene er krydrede og kraftige så det skal maden kunne matche.
- Især står lam godt til de sydlige Rhone-vine, mens de nordlige står bedre til okse og kalvekød.

Rhone i tal
- Beplantet vinareal: 70.000 ha

- Fordelt på 171 kommuner og mere end 5.500 vinbønder/huse
- Total produktion: 3.1 mio. hl. vin
- Fordeling rødvin/rose/hvidvin: 79%, 15%, 6%

- Solgte i 2014 400 mio. flasker vin i 159 lande

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere