Sådan bliver Sauternes 2016

Vurdering af Bordeaux 2016 årgangen

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Den store Bordeaux primeur uge foregik første uge i april, hvor den nye årgang blev præsenteret for indkøbere og pressen for første gang.

Lad mig slå fast med det samme, at 2016 er en yderst flot årgang og på højde med 2015, måske endda en anelse bedre. Og på mange fronter en årgang på højde med de allerbedste som 1990, 2005 og 2010.

Det var en yderst mild vinter og en af de varmeste nogensinde målt i Bordeaux. Der faldt en hel del nedbør i løbet af vinteren, hvilket gjorde, at vandreserverne blev fyldt grundigt op. En forholdsvis kold marts betød, at knopskydningen ikke skete før i slutningen af marts, hvilket var en uge senere end normalt, men en uge tidligere end i 2015. April og maj var på mange måder gennemsnitlig og knopskydning skete ganske problemfrit. Maj var en smule mere våd end normalen, mens juni var varm og gav ideelle betingelser for blomstringen. Sommeren var varm med flere dage med temperaturer over 30 grader og en del mere solskin end normalt. De store vandreserver var vigtige gennem den tørre sommer, og det var primært de unge vinstokke, der led af stress. En hedebølge ramte i starten af september med temperaturer over 30 grader, og der var nervøsitet for, om druerne ville modne ensartet. Man målte bl.a. 39 grader i starten af september i Sauternes. Men et større regnvejr og fald i temperaturerne den 13. september betød, at modningen kom tilbage på sporet. Høsten startede i begyndelsen af september for de grønne druer og i slutningen af september blev merlot høstet, omkring en uge senere end i 2015. Cabernet sauvignon blev høstet i starten og midten af oktober.

I øvrigt en årgang med et rimelig højt høstudbytte og især i Sauternes er mængderne forholdsvis store sammenlignet med normalen. Det er især antallet af druer per klase, som er væsentlig højere end normalt grundet det perfekte blomstring og frugtsætning. Og på Château Margaux fik man mere end 50 hl vin per hektar.

Overordnet er det utvivlsomt en stor årgang med masser af koncentration og for de flestes vedkommende en flot balance. Nogle producenter har dog en tendens til at benytte fadene for intensivt, og jeg er i tvivl om, hvor godt det vil blive integreret på sigt. Men som så meget andet i vinens verden, må tiden svare på dette spørgsmål. Årgangen er endvidere kendetegnet ved at være mere klassisk Bordeaux end f.eks. 2015. Alkoholen er generelt 1 – 1½ % lavere og koncentrationen ikke nær så massiv. Man sidder derfor med en klarere fornemmelse af, at dette er Bordeaux sammenlignet med flere oversøiske vinlande.

Læs også: Sådan bliver Bordeaux 2016 på højrebredden

Læs også: Sådan bliver Bordeaux 2016 på venstrebredden

 

Sauternes

Det kan godt være, at Bordeaux i nogle år har haft det svært, men de seneste 4 år har været forrygende år i Sauternes og Barsac, som har en høj kvalitet.

Botrytis kom sent i 2016 grundet den varme, tørre sommer og ikke mindst efteråret. Druerne var derfor meget modne og nærmest rosinagtige, før de blev angrebet af botrytis. Det skete efter et par regnvejrsdage i slutningen af september og starten af oktober. Det er derfor ganske koncentrerede og meget frugtige vine, der kendetegner årgangen i Sauternes. Og så er udbyttet ganske pænt i 2016.

Hvad går man så efter? Sødme, syre, botrytis, balance? Det kan være svært med Sauternes, da det ofte kommer ned til husets specifikke stil. Personligt vil sige, at balancen og lidt af det hele spiller for mig. Og med balance mener jeg mellem sødme og syre. Men der skal være en vis koncentration og botrytis, før jeg bliver begejstret.

Generelt ser man en frisk citrusnæse på mange af dem. På de bedste slotte er koncentrationen yderst flot og kompleksiteten stor. Syren er dog ikke nær så høj som i tidligere årgange, og man fornemmer lidt mangel på botrytis-præg i flere vine. Jeg vurderer derfor ikke helt årgangen i Sauternes som så god som de tidligere år. Alle vinene, som blev smagt, var fadprøver, hvilket gav flere en uklar farve og et let gæret udtryk specielt i næsen. Vinene har syren og koncentration til at kunne gemmes i hvert fald de næste 10-15 år for de bedre vine, men nogen stor gemmeårgang er det ikke. Omvendt er mange af vinene rimeligt tilgængelige allerede nu.

En række af de klassiske vine skuffede ikke; Château Suduiraut og kongen Château d’Yquem. Og disse vil jeg vurdere som sikre køb i denne årgang. Château Sigalas-Rabaud synes at kunne blive et godt køb.

 

Château d’Yquem 2016

Intens duft af orange og honning. Ikke så koncentreret som tidligere årgange. Men stadig en yderst flot vin med abrikos, orange, nedfaldsfrugt, akaciehonning og vanilje. Dog lidt mindre botrytispræg end tidligere. Sødmefuld (135 g), rimelig syre (4g), yderst balanceret.  Lang finish. 94

 

Château Suduiraut 2016, 93

Intens i duften af nektariner og orangeskal. Koncentreret og ganske flot vin. Syren lavere end normalt og mindre botrytispræg. Men frugtkoncentrationen er flot, og smagen er lang med masser af kompleksitet. 93

 

Château de Malle 2016, Sauternes. 89

Château Broustet 2016, Barsac. 90

Château Doisy-Védrines 2016, Sauternes. 87

Château Doisy-Daëne 2016, Barsac. 89

Château Bastor-Lamontagne 2016, Sauternes. 89

Château de Fargues 2016, Sauternes. 88

Château Sigalas-Rabaud 2016, Sauternes. 92

Château Guiraud 2016, Sauternes. 88

Château Coutet 2016, Barsac. 90

Château Rayne Vigneau 2016, Sauternes. 91

Château Clos Haut-Peyraguey 2016, Sauternes. 88

Château Lafaurie-Peyraguey 2016, Sauternes. 90

Château La Tour Blanche 2016, Sauternes. 90

 

 

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til Franske Vindage 23 + 24 Februar

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen