Sådan bliver tysk pinot noir 2017

Vi ser nærmere på en række af de nye tyske vine

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks vinmagasin DinVinGuide og SpritNyt.com - klik her for at læse mere.

Den tyske by Wiesbaden er hvert år centrum for præsentationen af de nye årgange af de bedste tyske vine. En årligt tilbagevendende begivenhed, der giver en fin mulighed for at bedømme årgangen og afgøre, hvor i landet de bedste vine kommer fra. I år var det årgangen 2018 for de hvide vine og 2017 for de røde.

Indtil 2003 måtte vine på pinot noir kun kaldes spätburgunder i Tyskland, hvilket stadig ses skrevet på en række af vinene. Og druen er på hastig fremfærd og udgør nu næsten 12% af alle marker i Tyskland, dækkende næsten 12.000 hektarer.

2017 var et meget udfordrende år i Tyskland. En mild vinter blev efterfulgt af et varmt, tidligt forår, hvor knopskydningen skete tidligt i april, 3-4 uger før normalen. Dette er generelt ikke noget problem, men da der kom frost i slutningen af april blev dette kritisk for mange producenter. Maj og juni var tørre og varme måneder, hvor især unge vinstokke havde brug for kunstvanding. Juli var mere regnfuld end normalt, hvilket betød problemer med sygdomme i markerne. Normalt kan man sprøjte mod råd, men da det regnede ofte, var dette problematisk nogle steder. Sensommeren var varm med regn ind imellem, så vandmangel var ikke et problem. Der kom dog flere storme med hagl, hvilket skabte problemer i nogle områder. Høsten var meget tidlig og startede allerede i august flere steder. Hovedparten høstede derfor pænt modne druer, omend kvantiteten var noget mindre end gennemsnittet. Totalt fik man omkring 18% mindre volumen end normalt. Men det varierer meget fra region til region, hvilket betød, der i Baden er omkring 10% mindre. Valg af høsttidspunktet fra vingårdenes side ser dog ud til at være vitalt, og det fornemmes klart på syren i en række af vinene. Årgangen kan derfor klassificeres som en pæn årgang, ikke blandt de bedste men over middel.

Efter at have smagt godt og vel 80 vine må konklusionen være, at pinot noir i 2017 er en pæn elegant årgang med ikke så fyldige vine med en høj syre. Og hvor terroir karakteristika får lov at udfolde sig i vinene. 

Her en gennemgang af de vigtigste tyske pinot noir områder:

 

Ahr (561 ha)

Ahr er et lille område, Tysklands mindste og i øvrigt det nordligste tyske område, hvor der produceres rødvine. Ahr er en dal med stejle skråninger, hvor jordbunden er skifer, og hvor arbejdet i marken flere steder kræver, at man har sikkerhedsreb, for her er så stejlt, at det kræver træning at begå sig. Og man forstår det bedre, når man står ved foden af markerne og kigger op på de stejle marker, hvor mere end 70% af dem har en hældning på over 30%! Og det er netop denne hældning, som er en af hemmelighederne bag de flotte vine. Vinene får nemlig en usædvanligt god vinkel på solen, hvilket betyder, at de bliver eksponeret længere end normalt for lys og sol. Ulempen er selvfølgelig, at det kræver store ressourcer, og man regner lokalt med at skulle bruge 1.500-2.400 timers arbejde pr. hektar— fire gange mere end normalt. Kun 25 km lang er dalen, og den starter i 170 meters højde og falder til 84 meter. I dag er der plantet 559 hektarer med vin, hvoraf pinot noir udgør 63%. Hele området svarer til to gange Château Margaux, så det er et område, der er til at overskue. Vinene var virkeligt flotte og ikke med den store variation. VDP producenterne er få og laver alle flotte vine. Bedste producenter var ikke overraskende Meyer-Näkel, Adeneuer og Jean Stodden. Især Sonnenberg (94) og Kräuterberg (93) fra Meyer-Näkel, Gärkammer (93) og Rosentahl (93) fra Adeneuer og Herrenberg (92) fra Stodden. Vinene var krydrede med en flot struktur og med bløde tanniner. Mere spinkle og elegante end de senere år, hvilke bestemt ikke gør vinene dårligere.

 

Rheingau

Vinene fra Rheingau regnes generelt blandt de fineste i Tyskland. Det er byen Assmannshausen, der er centrum for pinot noir. 2017 var et skuffende år med ganske få vine præsenteret; og ingen, der imponerede.

 

Rheinhessen (1.300 ha)

Et af de større pinot noir-områder i Tyskland med mere end 1.300 hektarer plantet. Vinene var pæne i strukturen, dog uden den dybde man finder i nogle af de andre områder. Ingen vine skilte sig specielt ud; men vinene fra Battenfeld Spanier og Keller var de mest interessante— med Kellers Bürgel (91) som den bedste.

 

Pfalz

Et af de varmere områder i Tyskland, hvilket ofte ses i vinene, som er mere fyldige og alkoholtunge. 2017 var et kritisk år og ikke mange præsenterede deres vine i år. Og de vine, der blev præsenteret, var da heller ikke værd at skrive om. Derimod frigav flere deres 2016- og 2015-vine i år. Mange ganske pæne vine, men overdreven brug af fad og dermed tørre vine var en lidt kedelig tendens. Bedste vine kom fra Knipser og Philipp Kuhn. Især Knipsers Mandelpfad 2015 (92) og Philip Kuhns Kirchgarten 2016 (91) var flotte.

 

Franken

Franken er især kendt for sine små buttede flasker og sine müller-thurgau og silvaner vine. Men der produceres også pinot noir. Ganske flotte og fyldige vine og hovedparten med en flot struktur. Rudolf Fürst er kongen, og hans vine imponerende, især Schlossberg (94) og Centgrafenberg (93) var imponerende gode.

 

Württemberg

Det var et noget blandet felt fra Württemberg. Generelt var bundniveauet højere end tidligere med mange ligefremme og pæne vine. Og da priserne er lavere her, kan man givet finde nogle gode køb fra Württemberg. Bedste vin var Dautel Schupen (89). 

 

Baden (15.831 ha)

Baden er Tysklands sydligste område og dermed også det varmeste. Pinot noir er derfor en populær drue her, og vinene er da også typisk varmere i udtrykket og meget aromatiske. Jeg fandt, at niveauet var meget varierende i 2017. Generelt mere spinkle og syrerige vine end i 2016 og 2015. Balancen med fadet er vitalt, og for mange var den der ikke. Bernhard Huber tog teten med stort set alle sine vine — bedst var Schlossberg (94) med Bienenberg Wildenstein (93) og Bienenberg (92) lige efter. Men også Dr. Heger med sin Schlossberg (93) og Franz Kellers Schlossberg (93) var yderst flotte vine. 

 

 

10 af de bedste tyske spätburgunder vine

Rudolf Fürst Schlossberg 2017, Franken. 94

Sigurd Müller Vin | ca. 600 kr.

Krydret i duften. Pæn, let urtet duft, frisk med tobak, peber og vanilje i smagen. Velbalanceret med en lang krydret afslutning.

 

Meyer-Näkel Sonnenberg 2017, Ahr. 94

Ukendt | ca. 500 kr.

Flot hindbærnæse. Masser af røde bær, flint, krydderier og vanilje. Flot lavet med en lang afslutning.

 

Bernhard Huber Spätburgunder Schlossberg 2017, Baden.  94

Kath Vinimport | 390 kr.

Flot, intens næse af røde bær. Mineralsk med jordbær, ribs, urter og vanilje i smagen. Flot, lang afslutning.

 

Rudolf Fürst Spätburgunder Centgrafenberg 2017, Franken. 93

Bernhard Huber Spätburgunder Bienenberg Wildenstein 2017, Baden. 93

Dr. Heger Spätburgunder Schlossberg 2017, Baden. 93

Franz Keller Spätburgunder Schlossberg 2017, Baden. 93

J. J. Adeneuer Spätburgunder Rosenthal 2017, Ahr. 93

Meyer-Näkel Spätburgunder Kräuterberg 2017, Ahr. 93

J. J. Adeneuer Spätburgunder Gärkammer 2017, Ahr. 93

 

Magasinet DinVinGuide

 

Magasinet DinVinGuide udkommer 5 gange årligt med 100 sider med temaer, masser af test og spændende artikler. Læs mere her

Kom til Italiensk vinfestival 18+19 september - læs mere her.

 

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.