Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Sådan bliver tysk riesling 2016

Vurdering af 2016 årgangen i Tyskland

AdTech Ad

Den tyske by Wiesbaden er hvert år centrum for præsentationen af de nye årgange af de bedste tyske vine. I år var det årgangen 2016 for de hvide vine og 2015 for de røde. En årligt tilbagevendende begivenhed, der giver en fin mulighed for at bedømme årgangen og afgøre, hvor i landet de bedste vine kommer fra.

Intet er overladt til tilfældighederne, og smagningen afvikles med den typiske tyske effektivitet. Fra sin plads i den store sal kan man bestille vine fra et imponerende katalog med over 500 vine, hvilket giver en fantastisk mulighed for at få en god fornemmelse for, hvad årgangen kan i de forskellige områder i Tyskland.

2016 var noget udfordrende i Tyskland. En mild vinter blev efterfulgt af et meget våd forår. Det betød problemer med sygdomme i forsommeren som dog generelt var tør. Normalt kan man spraye mod disse sygdomme, men da det regnede ofte men lidt i juni var dette problematisk nogle steder. Sommeren var varm med regn ind imellem, så vandmangel var ikke et problem. Efteråret var tørt og ikke for varmt, hvilket er vigtig for modningen af druerne. Der var en del storme og hagl i løbet af sommeren som ramte enkelt områder. Hovedparten høstede derfor perfekt modne druer, om end kvantiteten var noget mindre end gennemsnittet. Valg af høsttidspunktet fra vingårdenes side ser dog ud til at være vitalt og det fornemmes klart på syren i en række af vinene. Årgangen kan derfor klassificeres som en pæn årgang, ikke blandt de bedste, men over middel.

Vinene, som blev smagt, var erstes gewächs (fra Rheingau) og grosses gewächs (fra resten af Tyskland), som er det moderne Tysklands svar på premier og grand cru, altså vin fra landets bedste marker. Disse vine skal alle være helt udgærede, det vil sige helt tørre.

Efter at have smagt godt og vel 280 vine må konklusionen være, at riesling i 2016 er en flot årgang, og en årgang man godt kan købe til kælderen. Men man skal som altid se sig for. Der var nogen variation i specielt syre og i kompleksiteten. Enkelte var meget frugtige, men samtidigt kvabsede og savnede syre. Mens andre savnede frugt men havde en voldsom syre. De bedste var ikke overraskende dem, som formåede at skabe den nødvendige balance. Men der er mange perler og dermed også vine, som man med fordel kan købe til kælderen. Men man skal være kritisk, og jeg kan kun anbefale at smage på vinene, inden man køber. 2016 er nok en årgang der skal drikkes hurtigere end f.eks. 2015, som til gengæld kræver en del år endnu inden den udfolder sig helt. Så den ideelle strategi er nok at købe lidt af hver årgang og så nyde 2016 de næste 3-7 år, mens 2015 godt kan ligge længere.

Her en gennemgang af områderne og anbefaling af de bedste vine:

 

Rheingau.

Det måske mest klassiske riesling område og da smagningen blev holdt netop her midt i Rheingau, starter vi her. Igen i år et fremragende år for riesling her. Syreholdige og for de fleste vines vedkommende ganske flotte med en pæn koncentration, masser af intensitet og en skarp struktur. Niveauet var meget højt, og der var stort set ingen vine, der faldt igennem. Vinene har en flot struktur og syre, hvilket gør, at de med fordel bør lagres 5-8 år, inden de drikkes. Til gengæld tror jeg, der venter yderst flotte vine derefter. Der var mange producenter som imponerede med Künstler, Johannishof, Wegeler, Prinz, Schönleber, Peter Jakob Kühn, Robert Weil og Leitz i toppen. Interessant er at flere af de unge eksperimenterer med især brug af naturlig gæring og malolaktisk fermentering. Og endvidere begrænset eller ingen brug af svovl. Interessante vine en del forskellige fra hvad man ellers finder, men hvis jeg skal være ærlig måske mere interessante på papiret end når man smager dem. Godt eksempel er vinene fra Balthasar Ress.

Her er de bedste vine fra Rheingau:

Peter Jakob Kühn Riesling St. Nikolaus 2015 | 95

Robert Weil Riesling Gräfenberg 2016 | 95

August Kesseler Riesling Seligmacher 2016 | 95

Peter Jakob Kühn Riesling Doosberg 2015 | 94

Prinz Riesling Jungfer 2016 | 94

F.B. Schönleber Riesling St. Nikolaus 2016 | 94

Johannishof Riesling Hölle 2016 | 94

Geheimrat J. Wegeler Riesling Rothenberg 2016 | 94

Künstler  Riesling Berg Schlossberg 2016 | 94

Künstler Riesling Hölle 2016 | 93

Künstler Riesling Kirchenstück 2016 | 93

Barth Riesling Hassel 2015 | 93

Barth Riesling Schönhell 2016 93

Geheimrat J. Wegeler Riesling Rosengarten 2016 v93

F.B. Schönleber Riesling Jesuitengarten 2016 | 93

Schloss Vollrads Riesling Schlossberg 2016 | 93

Künstler Riesling Berg Rottland 2016 | 93

Geheimrat J. Wegeler Riesling Berg Schlossberg 2016 | 93

 

Mosel.

Det klassiske område i vest, tæt på grænsen til Belgien og Frankrig. Mosel er mest kendt for sine alkoholmilde, halvsøde og halvtørre vine, og er derfor ikke så god til de helt tørre. Et pænt og højere bundniveau end normalt i 2016. Var lidt usikker på om de kunne følge op på det flotte 2015, men var egentlig mere imponeret af 2016 i Mosel end 2015.

Generelt vil jeg dog mere se mod Mosel, når vi snakker de søde vine (kabinett og op). Her er Mosel overlegen, men på de tørre er det kun ganske få producenter. Hovedparten besidder i 2016 en flot balance, flot koncentration og en rimelig pæn intensitet. Flot syre og de fleste vine vil have godt af 5-7 års lagring, før de drikkes. De klart mest imponerende vine kom fra Wegeler, Dr. Loosen, Fritz Haag og enkelte fra Van Volxem. Desværre havde det unge nye håb Peter Lauer valgt at trække sine vine i sidste øjeblik, så de ikke kunne smages.

Her er de bedste vine fra Mosel:

Geheimrat J. Wegeler Riesling Doctor 2016 | 94

Dr. Loosen Riesling Sonnenuhr 2016 | 93

Geheimrat J. Wegeler Riesling Sonnenuhr 2016 | 93

Dr. Loosen Riesling Himmelreich 2016 | 93

Fritz Haag Riesling Juffer-Sonnenuhr 2016 | 93

Dr. Loosen Riesling Würzgarten 2016 | 92

Dr. Loosen Riesling Domprobst 2016 | 92

Fritz Haag Riesling Juffer 2016 | 92

van Volxem Riesling Scharzhofberger "Pergentsknopp" 2016 | 92

Heymann-Löwenstein Riesling Uhlen "Blaufüßer Lay"  2016 | 91

 

Nahe

Det mindste område, men måske også et af de mest interessante. I hvert fald den højeste scorer i gennemsnit af alle områder. Et perfekt år, som flere sammenligner med 1990. Men lavere høstudbytte end normalt. Meget højt niveau blandt de godt 27 vine herfra. Klart bedste vine kom fra Dönnhoff tæt forfulgt af Schäfer-Fröhlich. Flotteste vin var Dönnhoff Hermannhöhle efterfulgt af Dönnhoff Felsenberg "Felsentürmchen". Overvejer man tysk vin til sin kælder, ville jeg især kigge mod Nahe.

Her er de bedste vine fra Nahe:

Dönnhoff Riesling Hermannshöhle 2016 | 95

Schäfer-Fröhlich Riesling Felsenberg 2016 | 94

Schäfer-Fröhlich Riesling Felseneck 2016 | 94

Schlossgut Diel Riesling Goldloch 2016 | 93

Dönnhoff Riesling Felsenberg "Felsentürmchen" 2016 | 93

Schäfer-Fröhlich Riesling Kupfergrube 2016 | 93

Schäfer-Fröhlich Riesling Stromberg 2016 | 93

Dönnhoff Riesling Dellchen 2016 | 92

Schlossgut Diel Riesling Pittermännchen 2016 | 92

Gut Hermannsberg Riesling Rotenberg 2016 | 92

Gut Hermannsberg Riesling Hermannsberg 2015 | 92

Gut Hermannsberg Riesling Felsenberg 2016 | 92

Schäfer-Fröhlich Riesling Frühlingsplätzchen 2016 | 92

Schäfer-Fröhlich Riesling Halenberg 2016 | 92

 

Mittelrhein

Meget overset mindre område med kun få producenter. Har selv besøgt området flere gange og området er måske det område med de bedste køb. Priserne er yderst overkommelige og en producent som Matthias Müller laver ganske flotte vine. Især hans Engelstein (92) og An der Rabenlei (91).

 

Pfalz

Det største område i forhold til riesling i Tyskland. Stor variation kvalitetsmæssigt, så her skal man se sig for. Generelt synes jeg Pflaz stod svagest blandt alle områder i 2016. Mosbacher, Acham-Magin og Philipp Kuhn stod generelt for de bedste vine dog med førstnævnte som mest konsistent i kvaliteten.

Her er de bedste vine fra Pfalz:

Philipp Kuhn  Riesling  Schwarzer Herrgott  2016  | 92

Knipser  Riesling  Steinbuckel  2016  | 92

Georg Mosbacher  Riesling  Jesuitengarten  2016  | 92

Georg Mosbacher  Riesling  Freundstück  2016  | 92

Knipser  Riesling  Mandelpfad  2016  | 91

Philipp Kuhn  Riesling  Kirschgarten  2016  | 91

Philipp Kuhn  Riesling  Saumagen  2016  | 91

Georg Mosbacher  Riesling  Pechstein  2016 |  91

Georg Mosbacher  Riesling  Kieselberg  2016 |  91

A. Christmann  Riesling  Langenmorgen  2016  | 91

 

Rheinhessen

Pæn, ensartet kvalitet, dog uden at stikke af. Der var dog ingen af vinene, som kom helt op at ringe. Wagner Stempel ogWittmann generelt som de bedste. Battenfeld-Spanier havde kun en vin med, og 2016 ser ikke ud til at være deres år.

Her er de bedste vine fra Rheinhessen:

 

Wagner-Stempel  Riesling  Höllberg  2016  | 91

Wittmann  Riesling  Aulerde  2016 |  91

Wittmann  Riesling  Brunnenhäuschen  2016  | 91

Kruger-Rumpf  Riesling  Scharlachberg  2016  | 90

Wagner-Stempel  Riesling  Scharlachberg  2016  | 90

Wagner-Stempel  Riesling  Heerkretz  2016  | 90

Wittmann  Riesling  Kirchspiel  2016  | 90

 

Franken

Nok det svageste af områderne. Frugtige og ligefremme vine, men de savnede generelt dybde. 2016 har masser af frugt og er pænt balanceret, men der mangler et gear i forhold til de bedste områder. Ingen faldt igennem, men de eneste, som stak lidt frem, var Rudolf Fürst Centgrafenberg (90), Michael Fröhlich Am Lumpen 1655 (90) og Horst Sauer Am Lumpen 1655 (90).

 

Württemberg & Baden

Et jævnt område, der i et godt år som 2016 laver pæne, jævne vine. Flere dog ganske imødekommende og varme i udtrykket, ikke gemmevine på nogen måde, men drikkeklare nu. Ingen producenter dog helt i top. Prøv evt. Aldingers eller Graf Neippergs vine.

 

Silvaner

Ganske interessante vine, omend syren ikke er nær så høj som i riesling. Men meget frugtige i stilen og af de godt 20 smagte GG vine, var niveauet pænt højt, omend der ikke var nogle, der bragede igennem. Dertil er druens karakter nok for simpel. Vinene har en typisk røget duft med citrus, stenfrugter, hvide blomster pakket ind af en medium syre. Frugtdrevet og de bedste med mineralitet og en højere syre til at holde frugten oppe. Generelt lidt neutral vin, men på den anden side en vin de fleste vil kunne lide og nyde. Ukompliceret ren og frutig vin. De bedste vine Rudolf May Himmelspfad (90), Ludwig Knoll Stein (90), Hort Sauer (90) og Michael Fröhlics (90) vine fra Am Lumpen 1655 samt ikke mindst Weltners Küchenmeister Hoheleite (91).

 

 

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til Franske Vindage 23 + 24 Februar

Kom til stor Gin & Cocktail festival 25+26 maj

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen