Sygdomme truer de franske vine

Forskellige svampesygdomme hærger de franske områder og mere end 100.000 hektar gik tabt i 2014

Det er i følge forskere svampesygdommene esca, black dead arm og eutypa som giver den alvorlige trussel. Disse svampesygdomme angriber vinstokkens stamme, får den til at rådne og medfører til sidst vinstokkens død. Men før det sker vil høstudbyttet langsomt falde fra år til år.

Bekymringen hos vinproducenterne er stor, især fordi der ikke er lovlige bekæmpelsesmidler mod esca og black dead arm. Eutypa kan de kontrollere ved at kassere de døde vinstokke og beskytte beskårne flader med et svampedræbende middel. Problemet med svampesygdommene er vokset siden man i 2001 forbød brugen af specielle herbicider.

Det er især i Frankrig, at man er hårdt ramt og de seneste tal viser da også, at mere end 100.000 hektar marker er gået tabt i 2014 på grund af svampesygdommene, og at den potentielle høstmængde blev reduceret med 10-15%. Og nu taler man om en tilsvarende trussel som i 1860'erne hvor vinlusen udryddede en stor del af Europas vinmarker.

Økonomisk svarer tabet i følge det franske vininstitut (IFV) til omkring 7,5 mia. kr. årligt. Det er især vinstokke med cabernet franc, sauvignon blanc, chenin blanc samt ugni blanc som bliver ramt. Sidstnævnte benyttes især i cognac produktionen. Det er især Loire dalen som er hårdt ramt. IFV vurderer endvidere at omkring 5% af Europas vinmarker kan være ramt og at det især er i de køligere lidt fugtigere områder i Europa.

Læs også: Færre kan smage på verdens dyreste vin

Smag på 200 franske vine - læs mere her

 

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter