Verdens bedste cocktail er blevet kåret 

Danmark blot ét enkelt point fra sejren ved VM som foregik i København

Danske Damiano Pezzi - foto: Pelle Juel
Danske Damiano Pezzi - foto: Pelle Juel

De officielle Verdensmesterskaber i Cocktail 2017 har netop fundet sted og kampen om cocktailverdensherredømmet har fundet sin sejrsherre. Danmark var blot ét enkelt sølle point fra at løbe med sejren i den nervepirrende Super Finale. Det blev bartender Mario Hofferer fra Østrig, der tog 1. pladsen med cocktailen Rosé Sissy. Bartender Damiano Pezzi fra KUL i Kødbyen sikrede dog Danmark en imponerende flot 3. plads i Super Finalen. Pezzi blev nummer 3 fordi nummer 1 og nummer 2 lå lige på score.
 
Tirsdag og onsdag denne uge dannede Øksnehallen i København ramme om de prestigefyldte mesterskaber, da Danmark for allerførste gang iførte sig værtslandstrøjen og med Dansk Bartender Laug i spidsen bød bartenderverdenseliten velkommen på dansk grund. Det storstilede 2-dages arrangement, der præsenterede den traditionsrige bartenderkonkurrence på en ny og anderledes måde, blev livestreamet til hele verden. Og kæmpet blev der. I to fulde dage og til sidste spiritusdråbe, da 61 lande krydsede shaker- og mixerklinger i nervepirrende nærkampe og i kapløb på tid dystede mod hinanden i disciplinerne Klassisk Cocktail og Flair Bartending.
 
Det var den østrigske bartender Mario Hofferer der lavede verdens bedste cocktail log løb med verdensmestertitlen med cocktailen ”Rosé Sissy”.
 
Opskrift på “Rosé Sissy”:
3,5 cl Finlandia Classic
1 cl Giffard Sangria
2 cl Schlumberger Sparkling Brut
1 Dash Angostura aromatic bitters
1 Dash Gold (edible)
 
Mixing technique: Mixing glass
Glass: Libbey VINTAGE martini
Garnish: Orange
Decoration: Papaya, Pitahaya, Thai pineapple (green), beet root, celery, basil & lavender

Super Finale top 3:
1: Mario Hofferer – Rosé Sissy – Austria – Before Dinner coktail
2. Tommi Komljenovic – Golden Lemon Pie - Sweden - After Dinner 
3. Damiano Pezzi – Salty Samurai – Denmark - Long Drink

Kom til Whisky & Rom festival i oktober -læs mere her

Kom til Tysk vinfestival i oktober - læs mere her.

Kom til Oversøisk vinfestival i november - læs mere her.

De danske bedrifter nød også stor opmærksomhed. Damiano Pezzi, der repræsenterede Danmark indenfor disciplinen Klassisk Cocktail, huggede til som en anden samurai og vandt verdensmesterskabet i kategorien ”Long Drink” med cocktailen ”Salty Samurai”, der indeholder bl.a. kokosnød-puré, bananlikør og æggehvide. Herudover blev det også til en flot 3. plads i Super Finalen.

Opskrift på ”Salty Samurai”:
5 cl Hibiki Japanese Harmony
2 cl Giffard Banane du Brésil
5 cl Monin Salted Caramel
7 cl Ponthier Fruit purée Coconut
4 cl Ponthier Fruit purée Sudachi
2,5 cl egg white (fresh)
 
Mixing technique: shaker
Glass: Libbey WINCHESTER Beverage
Decoration: Lemon, nashi pear, shiso leaf & marshmellow
 
Det nye VM-format var en succes
At det nye VM-format har været en stor succes, er der ingen tvivl om, for mere end 425.000 mennesker fra hele verden har de sidste to dage ivrigt fulgt VM via livestream.


”Vi blev bestilt af IBA (International Bartenders Association) til at producere et nyskabende VM i 2017. Vores målsætning var at give bartender VM et nyt liv. VM i Cocktail 2017 er for første gang blevet produceret som et stort sports-/musikevent, med bl.a. livekommentatorer, værter som har guidet publikum med facts og nyttig viden om aktiviteterne på scenen, samt liveinterviews. Et format som vi og vores danske samarbejdspartnere har brugt mere end tre år på at udvikle,” fortæller Claus Petterson fra Lets Make & Kevin Gosney, som er producenter af WCC 2017 Copenhagen for IBA. 
 
”Det har været en fornøjelse at vise det bedste af København frem for alle de mange internationale gæster, som har besøgt København i forbindelse med VM og for alvor at sætte København på verdenskortet som en af verdens førende cocktailmetropoler. At opleve stemningen til dette første VM på dansk grund har været helt fantastisk. Udover de 61 professionelle delegationer har vi også haft besøg af flere hundrede nysgerrige mennesker uden bartenderbaggrund, som har deltaget i vores SKÅL Copenhagen univers. Alle har medvirket til at skabe en magisk stemning i Øksnehallen. Alene på finaledagen havde vi mere end 1500 gæster,” udtaler Jannick Gram, Formand Dansk Bartender Laug.   
 
Tom Cruise blev sat eftertrykkeligt til vægs
Der blev under Flair Bartending jongleret med flasker på et så teknisk højt niveau, at Tom Cruise blev sat eftertrykkeligt til vægs. I Klassisk Cocktail blev der dystet i fem kategorier; Before Dinner, After Dinner, Sparkling Cocktail, Bartender’s Choice og Long Drink med fokus på smag, aroma, kreativitet, originalitet og balance.
 
Den forsvarende Danmarksmester i Flair Bartending, Mathias Daa Løfquist, kæmpede mod 39 af verdens mest koordinationsvante Flair-bartendere. Med et gennemført dannebrogstema og badet i rød/hvide farver, leverede Mathias Daa Løfquist et flot og medrivende show i sin kreation af cocktailen ”1992”, som var en hyldest til de glade 1992 fodbolddage.

Som publikum havde man udsigt til imponerende og underholdende finesser, finter og snedige tricks samt koordinationsforbilledlig showudførsel. Lige såvel som man på nært hold kunne opleve, hvordan der i dyb koncentration blev nørdet og kredset om detaljerne, smagen, aromaen og æstetikken i cocktailkreationerne. Scenen var fyldt med målrettede og kampklare bartendere, der alle ydede deres allerbedste på de fem minutter de hver især havde til at kreere deres cocktail-bidrag.

Sideløbende med Verdensmesterskaberne blev der også afholdt DM i Cocktail 2018. Vinderen af Flair blev Christophe Daudigny fra Castenskiold  i Århus. Vinderen af Klassisk Cocktail blev Timo Mikkelsen fra No Stress i København.
 
 

Deltagerne ved VM i Klassisk Cocktail & Flair Bartending 2017 dystede i:
Flair: Her afhænger 70 procent af sværhedsgraden på showets udførelse. Håndelag, udseende, tricks, koordinationsevne og formåen at fange publikums opmærksomhed, ved at kaste rundt med flaskerne - og gribe dem igen. Cocktailen vurderes efter kvalitet, udseende og smag og tæller 30 procent af den samlede score.
Klassisk Cocktail: Her er det naturligvis smagen, der er i fokus. Den bedømmes efter smag, aroma, udseende, kreativitet, originalitet og balance. Det tæller 80 procent af den samlede score i kategorien. Og så er det vigtigt, at den er i overensstemmelse med en af de fem underkategorier: Before Dinner, After Dinner, Sparkling, Bartender’s Choice og Long Drink. Teknikken fylder her kun 20 procent og vurderes blandt andet efter glassenes renhed, hygiejne, manglende spild og korrekt brug af udstyr.
Facts:
En tommelfingerregel er, at en drink først kan kaldes en cocktail, når den består af mindst tre ingredienser, hvoraf mindst to indeholder alkohol.
VM i Cocktail har været afholdt siden 1955, hvor det blev afholdt i Amsterdam, Holland.
 
DM i klassisk cocktail har været afholdt årligt siden 1960, og DM i Fair har været afholdt siden 2003.
Dansk Bartender Laug blev stiftet i 1950.
 
Danmark har gennem årene samlet set vundet følgende VM-priser: 1990, Mexico City, 3. plads (John Flemming Hansen), 1993 Wien, 2. plads – After Dinner Cocktail Competition (Klaus Christensen), 1996 Tokyo, 3. plads (Helle Bracker), 2014 Cape Town, 1. plads – After Dinner Cocktail Competition (Jimmy Bæk Jeppesen).
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen