Vinene med den sorte hane

Vi kigger nærmere på de nye årgange fra Chianti Classico

Følg Vin

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Toscana er nok et af verdens smukkeste vinområder, og midt i Toscana finder man Chianti Classicos 7.200 hektar vinmarker omgivet af skove, fritstående søljecypresser, valnødde- og oliventræer. Vinene kan altid genkendes, for på flaskehalsen ses den sorte hane, som er blevet symbolet for de klassiske Chianti Classico vine.

Det er den lokale drue sangiovese, som dominerer. Dertil må der iblandes op til 20% af de lokale druer canaiolo og colorino eller de internationale druer cabernet sauvignon, syrah og merlot. Siden 2006 har grønne druer været forbudt.

Før i tiden var vinene kendt for at komme på bastflasker, men da kvaliteten i en årrække faldt, og forbrugerne forbandt den lidt kedelige vin med bastflaskerne, valgte de fleste producenter at bruge almindelige flasker i deres forsøg på at skabe et bedre image for vinene. Og det lykkedes. For Chianti Classico vinene er på vej tilbage og er de seneste år vokset i kvalitet men desværre også i pris. Før i tiden kunne man let finde en god Chianti Classico for en halvtredser, men nu skal man nærmere de hundrede kroner for at finde en acceptabel vin.

Chianti Classico DOCG produceres i den ældste, ”klassiske” del af Chianti, og området dækker en strækning af billedskønne, smukke højdedrag, der går igennem ni kommuner, Castellina, Gaiole og Radda in Chianti, dele af disse i Castelnouvo Berardenga og Poggibonsi i Siena-provinsen, Barberino Val d’Elsa, San Casciano og Tavarnelle Val di Pesa i Firenze-provinsen. Kommunerne strækker sig fra lidt syd for Firenze til lidt nord for Siena, beliggende imellem Monti del Chianti til øst og Pesa- og Elsa-dalene til vest.

Den almindelige Chianti Classico er typisk en ung rødvin, der må komme på markedet 1. oktober året efter høsten. Det er en frugtig vin i stilen og er derfor velegnet til lette kødretter og især pastaretter. Chianti Classico Riserva er et niveau højere og er udvalgte druer samt en længere fadlagring (2 år heraf minimum 3 måneder på flasken). Det betyder ofte, at vinene er mere koncentrerede og komplekse. Og de kan derfor stå imod kraftigere retter. Yderligere er niveauet Gran Selezione blevet introduceret. Her er der tale om en vin, der skal dyrkes på den specifikke ejendom og lagres 30 måneder inden frigivelse. Det skal dog bemærkes, at der ingen krav er til fadlagring, hvilket betyder, at det er muligt at finde både riserva-vine og gran selezione med ingen eller meget lidt fadpræg. Oftest er de lagret i større botti. Det kan gøre det svært at navigere i vinene fra Chianti, og man er derfor oftest nødt til at kende de enkelte huses stil.

 

2016

I år blev 2016 årgangen lanceret. En på mange måder klassisk årgang, hvor der ikke var mange udfordringer rent klimatisk og dermed ikke megen sygdom i vinmarkerne. Der var en smule vandmangel i slutningen af juli, men regnbyger i august tog vinstokkenes stress af. Det var ikke for varmt, og der var derfor ingen problemer med for varm frugt og for lav syre. En årgang, hvor især sangiovese modnede flot. Det var dog mit indtryk efter at have smagt omkring 60 vine fra årgangen, at der er en del variation mellem de forskellige huse, som især skyldes den proces, som hvert hus har valgt. Nogle vine er derfor mere tilgængelige nu, mens andre har bedst af at vente nogle år. Årgangen er generelt lidt mere tilbageholdende end 2015, og tanninerne mere tørre og fremtrædende. De bedste viser dog pæn kompleksitet og vil givet udvikle sig flot de næste 8-10 år.

 

2015

En elegant og flot årgang. Vejret artede sig fra sin pæneste side. En kølig vinter med få dage med frost. Mildt forår med perfekte betingelser for knopskydning og blomstring. Sommeren var varm og tør, og det fortsatte langt ind i efteråret med kølige nætter og varme dage. Det gav vine, som er meget frugtige i udtrykket med røde kirsebær, kirsebærsten, lette krydderier og strejf af vanilje i smagen. De bedste formår at holde frugten intakt og ikke polstre den til med fad, som desværre er et problem for mange. En årgang, som ikke har tanninerne til at blive gemt mange år, men som allerede nu står ganske flot og kan nydes de næste 5-8 år.

De første riserva-vine blev også præsenteret, og de står generelt flot, omend mange virker ubalancerede i forhold til brugen af især nye fade. Men dem, der har formået at finde balancen, står med nogle virkelig flotte vine, som vil være rigtig gode køb til kælderen.

 

2014

En noget skuffende årgang, hvor kun ganske få viser potentiale. 2014 var en svær årgang, og man ser derfor, at frugten er lidt ordinær, og at man i riserva-vinene forsøger at maskere dette med fad. Det fungerer bare ikke, og vinene fremstår ubalancerede og enten for fadprægede eller bare ganske kedelige. En årgang, man bestemt bør være varsom med.

 

2013

2013 er bestemt en lovende årgang og generelt laver de bedste producenter yderst flotte vine. Vine, der har frugten, og hvor den ekstra fadlagring fungerer flot. I år er det især Gran Selezione-vinene fra 2013, der kommer frem. Fadet spiller naturligt en stor rolle i disse vine. Tidligere benyttede man en større del merlot og cabernet sauvignon, end man gør i dag, hvor sangiovese spiller en større rolle. Problemet er dog, at fadstrategien for flere producenter er den samme, og især brugen af nye fade er i min optik et problem for mange af vinene, hvor integrationen ikke helt er til stede, og fadet maskerer i for høj grad frugten. Dem, som er gået over til lagring i de større, ældre fade beholder i højere grad balancen, og frugten står derfor stærkere frem. Men 2013 vil givet blive en årgang, som samlere og Chianti-elskere vil gøre meget for at få fat i. Der er rigtig mange særdeles gode både riserva og gran selezione-vine, og da vinene er til at betale, er her muligheden for at købe topvine til en yderst fornuftig pris. Frugten er som udgangspunkt flot og dem, der formår at finde den optimale balance med fadet, har skabt nogle virkelig flotte vine. Elegante i stilen med flot intensitet og længde.

 

12 af de bedste Chianti Classico fra 2016 og 2015

 

Castello di Monsanto Chianti Classico 2016. 92         

Bichel | 180 kr.

90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino. Intens i frugten og mere imødekommende ung end normalt. Flot koncentration og masser af kirsebær, peber, tobak og vanilje i smagen. Velbalanceret med en tør men lang afslutning.

 

Castello di Volpaia Chianti Classico 2016. 90            

Strandgaarden | 125 kr. tilbudspris

90% sangiovese, 10% merlot. Saftig og imødekommende. Røde kirsebær, lakrids, tobak og strejf af vanilje. Vellavet vin med let tørt tanninbid, men hvor frugten driver værket.

 

Bonacchi Chianti Classico 2016. 91

Italiensk Vinimport | xx kr.

100% sangiovese. Tæt, mørk frugt og klassisk i stilen. Pæn koncentration, sorte kirsebær, peber og krydderier. Saftig pæn afslutningen.

 

Lornano Chianti Classico 2015. 91

Excellent Wine | 139 kr.

100% sangiovese. Flot intensitet med masser af sorte bær i duften. I smagen sorte kirsebær, lakrids, peber og krydderier. Velbalanceret med en lang afslutning.

 

 

Panzanello Chianti Classico 2015. 91

Vinbaronen | 95 kr.

100% sangiovese. Fyldig vin med sorte kirsebær, tobak og vanilje i smagen. Pænt balanceret med en lang afslutning.

 

 

Tenuta degli Dei Chianti Classico Forcole 2015. 90

Erik Sørensen Vin | ukendt pris

100% sangiovese. Masser af røde bærnoter i duften. Frugten pakket ind af en flot syre. Meget umiddelbar og frugtig i stilen med en pæn afslutning.

 

 

Principe Corsini - Villa Le Corti Chianti Classico 2015. 90

Amfora Vin | 115 kr.

95% sangiovese, 5% colorino. Masser af rød frugt. Kirsebær, tobak og violer i smagen. Vellavet og saftig afslutning.

 

Riecine Chianti Classico 2016. 90

Vini Portugal | 149 kr.

100% sangiovese. Saftig, imødekommende med masser af røde bærnoter. Vellavet med pæn fylde og frugtig, let bitter afslutning.

 

 

Barone Ricasoli Chianti Classico     Brolio 2015. 92

Simonsen Selected Wines  | 149 kr.

80% sangiovese, 15% merlot, 5% cabernet sauvignon. Flot frugt, ren i udtrykket med røde kirsebær, lakrids, tobak. Flot længde og struktur. Klassisk og flot Chianti Classico.

 

 

Castello di Querceto Chianti Classico 2016. 90

Theis Vine | 120 kr.

95% sangiovese, 5% canaiolo. Sorte kirsebær i duften. Pæn intensitet og koncentration. Velbalanceret med en lang, krydret og let bitter afslutning.

 

Isole e Olena Chianti Classico 2016. 90

Philipson Wine | 160 kr.

80% sangiovese, 15% canaiolo, 5% syrah. Masser af røde kirsebær i duften. Flot intensitet, krydderier, kirsebær og et strejf vanilje. En vellavet, imødekommende vin.

 

Fontodi Filetta di Lamole 2015. 92

Suenson | 219 kr.

100% sangiovese. Frugtdrevet, masser af kirsebær, lakrids og peber i smagen. Velbalanceret med en frugtig afslutning. Flot Chianti.

 

 

10 Gode Riserva og Gran Selezione

Barone Ricasoli Castello di Brolio Gran Selezione 2013. 94

Simonsen Selected Wines  | 345 kr.

90% sangiovese, 5% cabernet Sauvignon, 5% petit verdot. Yderst flot frugt. Røde kirsebær, violer og krydderier. Yderst velbalanceret med en lang afslutning.

 

Bibbiano Vigna del Capannino Gran Selezione 2015. 94            

Adriat Vinimport | 185 kr.

100% sangiovese. Flot, kompleks vin med masser af sorte bærnoter. Sorte kirsebær, peber, tobak og vanilje. Lang, krydret afslutning.

 

Castello di Fonterutoli Castello Fonterutoli Gran Selezione 2015. 93          

Kjær & Sommerfeldt | 369 kr.

92% sangiovese, 4% malvasia nera, 4% colorino. Intense røde bær i duften. Elegant og imødekommende med masser af røde bær, krydderier i smagen. Mange lag og kompleks, flot vin.

                                                                                                                   

Castello di Querceto Il Picchio Gran Selezione 2015. 94

Theis Vine | 220 kr.

95% sangiovese, 5% canaiolo. En mørk og intens vin. Stadig lukket men har koncentrationen og dybden til at udvikle sig til en flot Chianti med stor kompleksitet og dybde. Lang afslutning.

 

Castello di Volpaia Coltassala Gran Selezione 2015. 94             

Strandgaarden | ukendt kr.

95% sangiovese, 5% mammolo. Mørk og intens vin med mørke bærnoter, kølige krydderier og vaniljepræg. Flot dybde og kompleksitet. Lang, krydret afslutning.

 

Antinori Badia a Passignano Gran Selezione 2013. 93

Vinens Verden | 369 kr.

100% sangiovese. Flot længde og dybde. Sorte bær, krydderier og vanilje i smagen. Velbalanceret med en lang, fadpræget afslutning.

 

Antinori Chianti Classico Marchesi Riserva 2015. 92

Vinens Verden | 299 kr.

Sangiovese samt andre druer. Flot fylde og i smagen modne, bitre kirsebær, lakrids, peber og vanilje. Moderne i stilen med bløde tanniner og lang afslutning.

 

San Felice Riserva Il Grigio da San Felice 2015. 92

Føtex | 150 kr.

80% sangiovese og 20% andre druer. Flot struktur, og selvom den produceres i stort antal, er kvaliteten høj. Sorte kirsebær, tobak og vanilje i smagen. Imødekommende stil med en pæn længde.

 

Fèlsina Rancia Riserva 2015. 95

Domaine Brandis | 349 kr.

100% sangiovese. Helstøbt vin. Mørke bærnoter, lakrids, tobak, peber og vanilje i smagen. Flot intensitet og en yderst velbalanceret vin med en lang afslutning. Absolut blandt de bedste.

 

Dievole Riserva 2015. 93

Wine Agencies | 199 kr.

95% sangiovese, 3% canaiolo, 2% colorino. Røde bærnoter i duften. Flot struktur, stadig med en del tannin men velintegreret. Lang, krydret afslutning.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind