Vinsvindler skal forblive fængslet

Vinsvindleren Rudy Kurniawan har tabt en appel omkring sin dom på 10 års fængsel, som han fik for svindel for millioner af kroner

Rudy Kurniawan fik i december 2013 en dom på 10 års fængsel for i en periode mellem 2004 til 2012 at have svindlet for næsten 200 mio. kr. ved at forfalske topvine og sælge dem gennem en række af de fineste auktionshuse. Alene i 2006 solgte han 12.000 flasker på auktion. Svindelen er en af de største svindelsager i vinverdenen nogensinde og har ramt tusindvis af kunder til de dyre flasker vine, vinproducenter samt ikke mindst en række af de mest respekterede auktionshuse.

I sidste uge blev det så afgjort at Rudy Kurniawan skal forblive fængslet og ikke får mulighed for at appellere sin straf på 10 års fængsel.

Gennem den omfattende retssag kom det frem, at dømtes hjem i Californien, har fungeret som en vinfabrik. Her fandt man vinetiketter fra en række af de fineste slotte, sirlige skrevne noter med druesammensætninger i forskellige årgange samt en mængde tomme flasker. Det vurderes, at omkring 80% af de vine som Rudy Kurniawan har solgt på auktion gennem de mange år var falske.

Han blev blandt andet opdaget, da han forsøgte at sælge en flaske Clos Saint-Denis 1945 fra Bourgogne huset Domaine Ponsot. Problemet var bare, at Clos Saint-Denis ikke blev produceret før første gang i 1982. Da køberen fandt ud af, at den pågældende vin ikke eksisterede rullede lavinen. Siden kom flere sager frem blandt andet skulle en Bonne-Mares 1923 sælges på auktion, men på det tidspunkt var huset slet ikke etableret endnu. Både Christophe Roumier fra Domaine Roumier som laver Bonne-Mares 1923 og Laurent Ponsot vidnede i retten i New York.

Rudy Kurniawan havde indtil da opbygget en respekteret og større forretning med køb og salg af dyre vine. Da han først blev afsløret, har det siden været et mysterium, hvorfor auktionshusene ikke tidligere har kunnet afsløre ham.

Kom til Tysk vinfestival i oktober - læs mere her.

Kom til Oversøisk vinfestival i november - læs mere her.

Kom til Whisky & Rom festival i oktober -læs mere her

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen