Weekendens bedste øl

10 års-jubilæum. Her er ugens mest spændende øl

e første nye  mikrobryggerier og brygværtshuse begyndte at poppe op lige efter årtusindeskiftet, men det var først i 2004, at der virkelig begyndte at gå stærkt. Det år åbnede der otte nye mikrobryggerier og tre brygrestauranter, og det har vist sig, at de har været ganske sejlivet. Kun to af de 11 mikrobryggerier har drejet nøglen om, resten lever i bedste velgående. Så denne uge test af julebryg er en hyldest til bryghuse, der alle har fejret 10 års jubilæum i år.

 

 

Irma Glædelig Jul Julebryg

Belgisk ale – 7,2 procent

Bryggeriet Skands

50 cl, 32,50 kroner i Irma

 

Birthe Skands, som står bag Bryggeriet Skands i Brøndby, har tidligere været udviklingschef på Carlsberg. Tilmed er Birthe den første kvindelige brygmester i dansk mikrobrygverden. – Irmas Julebryg er belgisk inspireret, og efter sigende ufiltreret. – Imponerende, for den Ibenholtfarvede, men transperente øl er krystalklar. – Ellers er det en lækker let sødladen øl, med noter af blommer, figner og nelliker. Glimrende julebryg til fx julemiddagen.

 

 

Fur Julebryg

Brown Ale – 6,5 procent

Fur Bryghus

50 cl, 38,50 kroner mange steder

 

– Husk på, dette bryghus er etableret af penge der ikke betales renter af, sagde Fur Bryghus stifter og ejer nu afdøde Mogens Fog, da bryghuset åbnede. Mogens Fog var direktør og hovedaktionær i Damolin, som bl.a sidder på det danske kattegrusmarked. Bryghusets julebryg er en hæderlig og imødekommende brown ale, som dog savner lidt ægte julestemning. Sødmefuld duft og smag af karamel og krydderier med noter af anis og lakrids. Let bitter finale. – Fin øloplevelse efter en vintervandretur.

 

 

Herslev Økologisk Juleøl

Red Ale – 6,0 procent

Herslev Bryghus

50 cl, 29 kroner i Irma

 

En af første overskrifter om Herslev Bryghus og brygger Tore Jørgensen var ”Grisefarmeren, som blev brygger”. – Om Tore har været bondesnu vides ikke, men Herslev Bryghus er vokset og vokset og har flere gange udskiftet brygværket. Bryghuset er blevet økologisk og brygger meget med egne råvarer fra marken. Juleøllen, som er krydret med appelsiner, er ganske letløbende. Maltet, sukkersød og let krydret med indslag af blomster og citrus. Mest velegnet til julefrokostens lune retter.

 

 

Skovlyst BjældeKlang

Stærk belgisk ale – 7,0 procent

Bryggeri Skovlyst

75 cl – 39,95 kroner i bl.a Føtex

 

Bryggeri Skovlyst er etableret af brygmester Casper Møller og ægteparret Jan og Kasia Olsen. Det er Danmarks smukkest beliggende restaurationsbryggeri.I foråret 2007 begyndte Skovlyst under selskabet Skovlyst Production A/S at kontraktbrygge flere steder i udlandet. Den festlige BjældeKlang er brygget hos franske Les brasseurs de Gayant. I den ravfarvede ale er der krydrede noter af farin, frugt, citrus og peber. – Alt i alt en fin allround julebryg.