Weekendens bedste øl

Udenlandske julebryg. Her er ugens mest spændende øl

Følg Vin

Danmark er et af de lande som har allerflest forskellige julebryg på hylderne, mindst 300 forskellige. Men ud af de mange julebryg er der alene 60-80 udenlandske juleøl at vælge i mellem. Med sikkerhed kan der på hylderne rundt omkring findes julebryg fra bl.a. Norge, Sverige, Litauen, Polen, Tyskland, Storbritannien, Holland, Belgien, Frankrig, Tjekkiet og Italien. – Men giver det nogen mening med alle de fremmede juleøl. Selvfølgelig, en hver god øl er altid velkommen.

 

La Choulette de Noël

Bière de Garde – 7,0 procent

Brasserie La Choulette, Frankrig

33 cl, 29 kroner i specialforretninger

 

Nok er vin i førertrøjen i Frankrig, men franskmændene brygger også glimrende øl. Og godt for det, for det er god øl og ikke vin, som hører sammen med julemaden. Den smukke kobberfarvede øl har et tæt blødt hvidt skum, vinøs attitude, og både i smag og aroma er der noter af malt, karamel, rosiner, blommer, nødder, chokolade og varmende alkohol. Charmerende fransk landøl der ubesværet spiller sammen med dansk julemad og julehygge.

 

 

Nikolator

Dunkler Bock – 6,5 procent

Braumanufaktur Forsthaus Templin, Tyskland

50 cl, 40 kroner i specialforretninger

 

Stamfaderen til den danske påskebryg, som har inspireret til den danske julebryg er den verdenskendte doppelbock Salvator fra det  tyske Paulanerbryggeri. Derfor ender mange doppelbock-navne på -ator. – Også julebryggen fra mikrobryggeriet Braumanufaktur fra Berlin. Det er en klassisk mørk ravfarvet, let sødladen bock med indslag af malt, brød, blommer og toffee. Ganske velafbalanceret, men selvom mikrobrygget på ingen måde stikker af fra de mere industrielle bockøl, vil den gøre sig godt på de fleste juleborde.

 

 

Kristupo Alus

Krydret øl – 7,5 procent

Vilniaus Alus, Litauen

100 cl, 50 kroner i specialforretninger

 

Litauiske Kristupo Alus, som givetvis er opkaldt efter skytshelgen Christopher, er en meget besynderlig øl. Den er så ny, at det er umuligt at finde nævneværdige oplysninger om øllen, som emmer i både duft og smag af billigt gløggekstrakt. I hvert fald når den serveres koldt, hvor den er udrikkelig. Til gengæld, serveres den ved stuetemperatur tilsat mandler og rosiner udblødt i rom, er den et fint alternativ til gløgg.

 

 

Gouden Carolus Christmas

Stærk belgisk ale – 10,5 procent

Brouwerij Het Anker, Belgien

75 cl – 60 kroner i specialforretninger

 

Nyklassiker. – Overtog den belgiske julebrygtrone efter St. Feuillien og blev kåret som årets julebryg ved Danske Ølentusiasters ølfestivaler i 2005 og 2006. – I dag er det en julebryg, der deler vandene på grund af den karakteristiske krydring med stjerneanis. Men det er også en fuldfed øloplevelse, et overflødighedshorn, af smags-, og duftnuancer som fx svesker, rosiner, kanel, koriander og lakrids. Uanset hvad, så køb den endelig nu, et par års lagring kan gøre den endnu bedre.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+