Weekendens bedste øl

Tysk mikrobryg. Her er ugens mest spændende øl

Tyskland har stolte øltraditioner og overalt serveres der funklende frisk fadøl. Men generelt er tyskerne konservative i deres ølopfattelse og ofte begrænses variationerne af øl til en ”Helles oder Dunkles”. Det er dog stille og roligt ved at ændre sig. Som et af de sidste lande i Europa er Tyskland ramt af den moderne ølrevolution, hvor øl er meget mere end Helles oder Dunkles. Overalt i nabobolandet dukker der nye alternative mikrobryggerier op, især omkring de store byer.

 

 

Foundation 11

Amerikansk Pale Ale – 5,6 procent

CREW Republic

33 cl, 32 kroner i specialforretninger

 

I et lille lejet baggårdslokale i ølmetropolen München bryggede Mario Hanel og Timm Schnigula deres første øl i 2011. – Det var det afgørende øjeblik for CREW Republik, der nu får kontraktbrygget deres øl hos Hohenthanner Schlossbrauerei. Foundation 11 er krydret med de amerikanske humler Herkules, Nelson Sauvin, Chinook, Citra og Cascade. Resultatet er distinkte noter af karamel, fyrrenåle, ferskner, mango og citrus. – Hæderlig tysk fortolkning af en amerikansk nyklassiker.

 

 

Mandarina IPA

India Pale Ale – 5,9 procent

BrauKunstKeller

33 cl, 35 kroner i specialforretninger

 

BrauKunstKeller i Michelstadt i Hessen er et helt nyt en-mands-bryggeri. Selvom brygger Alexander Himburg laver nogle meget atypiske øl efter tyske normer, så efterleves Reinheitsgebot, som foreskriver at øl kun må brygges af vand, malt, humle og gær. Mandarina IPA er en støvet ravgylden IPA krydret med den nye bayerske humletype Hallertau Mandarin. Både i duft og smag er der noter af frisk brød, røg, hø, mandarin og citrus. Karakterfuld humlet finale. – Herlig tysk IPA.

 

 

 

Eibauer Porter

Porter – 3,5 procent

Münch-Bräu Eibau

33 cl, 22 kroner i specialforretninger

 

Münch-Bräu Eibau, der ligger i den fjerneste krog af Sachsen, tæt på Polen og Tjekkiet, er et traditionelt mindre bryggeri, som er fulgt med i slipstrømmen af tyske mikrobryggerier til Danmark. – Den transparent kastanjefarvede Eibauer Porter har ikke ret med en traditionel porter at gøre og er nærmere en spinkel, men sødladen dunkel med indslag af farin, rugbrød og chokolade. Bedst sammen med det klassiske tyske køkken.

 

 

Ei Pi Ai

India Pale Ale – 8,0 procent

Camba Bavaria

33 cl, 33 kroner i specialforretninger

 

Danske Claus Cristensen var headbrewmaster på Camba Bavaria, som ejes af bryghusproducenten Braukon, de første seks måneder af 2013. Under opholdet i de tyske alper bidrog Claus med en ny opskrift hver uge, inden han vendte hjem og åbnede Munkebo Mikrobryggeri. – Den gyldne humlebombe Ei Pi Ei, som er beriget med humlerne Summit, Amarillo og Centennial, er en fuldfed frugtig IPA med eksotiske indslag af hyldeblomst, grape og citrongræs. – Flot og fyrig øl, som lover godt for tysk øls fremtid.

0 kommentarer
Vis kommentarer