Weekendens bedste øl

India Pale Ale på dansk. Her er ugens mest spændende øl

Den klassiske engelske IPA, eller India Pale Ale, var oprindelig en pale ale med mere alkohol og humle. – Med andre ord en velhumlet overgæret øl. – I den amerikanske eller moderne IPA er der skruet endnu mere op for humlen og alkoholen, og der er næsten ikke det mikrobryggeri som ikke har en velhumlet IPA i sortimentet. – Mange danske bryggere elsker at eksperimentere med humle, og især de amerikanske humletyper er hippe.

Læs også: Weekendens bedste vinkøb

 

Svaneke IPA

India Pale Ale – 6,0 procent

Svaneke Bryghus

33 cl, 32 kroner i specialforretninger

 

Udover standardsortimentet, som sælges i de fleste butikker, så har Svaneke Bryghus også en eksklusiv serie forbeholdt specialforretningerne. Det er en ganske glimrende amerikansk inspireret IPA. Flot rødgylden med indslag af fyrrenåle, mango, ananas og grape. – Men det er sgu svært at forstå prisforskellen. – 50 cl øl fra Svaneke Bryghus koster 19,95 kroner i mange supermarkeder, i specialforretningerne koster 33 cl øl 32 kroner. – Sidstnævnte er optrækkeri.

 

 

Bryggerens IPA (Håndbryg nr. 72)

India Pale Ale – 6,4 procent

Stormgaarden Håndbryg

50 cl, 45 kroner i gårdbutikken

 

Et nanobryggeri er et mindre kommercielt bryggeri på hobbyniveau. Stormgaarden Håndbryg, der ligger tæt på Odder, er et af de mange små nye nanobryggerier. – Brygkedlen er på 200 liter og øllet sælges udelukkende i gårdbutikken og på forskellige markeder – Indtil videre. Håndbryg nr. 72, Bryggerens IPA, er krydret med brændenælde og tørhumlet med den amerikanske humle Cascade. Resultatet er en rustik IPA med noter af karamel, frisk hø og citrus. Hæderlig håndholdt landøl.

 

 

Carlsens IPA

India Pale Ale – 7,3 procent

Midtfyns Bryghus

50 cl, 44 kroner i specialforretninger

 

Carlsens Kvarter i Odense er et af Danmarks ypperligste værtshuse. Det er også stedet, hvor Danske Ølentusiaster blev stiftet i 1998. I 2010 gæstebryggede Anders Hansen, som dengang var ansat på Carlsens Kvarter, en IPA krydret med de amerikanske humler Amarillo og Centennial. – I første omgang var den kun på fad på værtshuset, men nu er den ude i almindelig handel. – Carlsen IPA er frisk, bitter og muskuløs med noter af blomster, stenfrugter og lime. Lækker humlet finale.

 

 

IPA – Opfundet i himlen

India Pale Ale – 6,1 procent

Ebeltoft Gårdbryggeri

33 cl, 35 kroner i specialforretninger

 

Ebeltoft Gårdbryggeri er et af Danmarks smukkest beliggende bryggerier med skøn udsigt til Kattegat. De laver noget af Danmarks bedste sodavand. – Men her skal det handle om bryghusets IPA, som tilsyneladende er opfundet i himlen. – Store ord, men om ikke andet er det en af bryghuset bedste øl. Den lyse ravgyldne øl har markant humlet attitude, forfriskende bitter og letløbende. En herlig ganerenser med de klassiske citrus- og fyrretræsaromaer.

 

Kom til Rom & Cocktail festival - læs mere her.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere