Weekendens bedste øl

Radlere. Her er ugens mest spændende øl

I juni 1922, da den driftige kroejer Franz Kugler havde anlagt en cykelrute gennem den skov, der husede hans Gasthaus, kom der over 13.000 cyklister. Men da der ikke var nok øl, besluttede han sig hurtigt for at blande øllet med citronvand, som han tilfældigvis havde i overflod. Han fortalte cyklisterne, at blandingen var noget, han specielt havde opfundet til dem, så de ikke blev for trætte eller berusede før deres tur hjem. »Radlermass« (cyklistens krus), blev et hit, og ideen til de blandede øldrinks var født.

 

 

Frisk Brise

Radler/Shandy – 2,5 procent

Bryggerigården (United Beverage)

50 cl, 8 kroner i Netto eller 19,95 i Føtex

 

Frisk Brise fra Bryggerigaarden, der er et brand fra drikkevarefirmaet United Beverage Nordic, er en ægte radler, da den givetvis er brygget i Tyskland (United Beverage er desværre ikke meget for at fortælle, hvor deres produkter fremstilles, men de har tyske interesser, og etiketten fortæller at Frisk Brise er brygget i EU). – Men ellers er det en hæderlig radler, 40 pct. øl og 60 pct. lemonade, fin afstemt og sommerfrisk med noter af æbler og citrus. – Fin restitutionsbajer.

 

 

G for Grapefrugt Shandy

Radler/Shandy – 2,5 procent

Harboe

33 cl, 4 kroner i Netto

 

En shandy er det britiske svar på en radler, i Frankrig kaldes mixet for panache. – Og en øl blandet med cola kaldes for en diesel. – G for Grapefrugt, der er halvt hvedeøl og grapefrugtlemonade, er givetvis brygget i Tyskland, da dåsen afslører, at den er brygget i EU for Harboe. – G, der har en søster, der hedder L for Lemon, er lidt kikset, noterne af hvedeøl og grapefrugt virker meget syntetiske. – De to bogstavmix sælges også under navnet Puls Radler, så nu er du advaret.

 

 

 

Tuborg Sommer

Radler/Shandy – 2,3 procent

Tuborg (Carlsberg)

33 cl 33 kroner mange steder

 

Det er en udbredt misforståelse, at radlere er sundere end øl, fordi de har en lavere alkoholprocent. Men på grund af sukkerindholdet er er der op til halvanden gang flere kalorier i sodavandsøllene. Tuborg Sommer er på højde med de bedste tyske radlere og er en fin og forfriskende tørstslukker efter en lang cykeltur. Kort og godt voksensodavand, hvor citronjuice smagsmæssigt dominerer den tilsatte Grøn Tuborg. – Men husk, radlere skal altid drikkes afkølet, i modsat fald er de udrikkelige.

 

 

Royal Shandy Grapefruit

Radler/Shandy – 2,5 procent

Albani (Royal Unibrew)

33 cl, 8,95 kroner mange steder

 

Man kan nem lave sine egen hjemmelavede radler/shandy ved at blande øl og cituslemonade. Fx i en bowle tilsat et skud vodka som en sommeraperitif. – Royal Shandy Grapefrugt, som er 50 pct. Royal Pilsner og grapefrugt-lemonade, er en velkomponeret radler, sødladen med friske syrlige noter af grapefrugt, omend den klister lidt i ganen. – Fuldt på højde med søsteren, Royal Shandy Lemon-Ginger, begge er hæderlige læskende tørstslukkere.

Kom til Rom & Whisky festival i Pressen 11 og 12 september. Læs mere her.

12 kommentarer
Vis kommentarer