Weekendens bedste øl

Alt for mange øl? Her er ugens mest spændende øl

Det lyder skørt, men mange vil måske sige, at der er alt for mange øl og bryggerier i Danmark. – Og ingen tvivl om at den almindelige forbruger har svært ved at navigere rundt i junglen af danske bryggerier og deres øl. Aktuelt er der 8 konventionelle bryggerier, 43 mikrobryggerier, 48 nanobryggerier, 28 værtshusbryggerier og 60 fantombryggerier. Det giver i alt 187 bryggerier, som sidste år spyttede mere end 1100 forskellige øl på markedet. – Men her er lidt hjælp.

 

 

Grunge IPA

Black IPA – 6,0 procent

Svaneke Bryghus

50 cl, 19,95 kroner i Fakta

 

Svaneke Bryghus er et af de store mikrobryggerier, og vandt fornylig Faktas Ølvalg med Svaneke Grunge IPA med 39 procent af stemmerne foran Raasteds Honey Triple, Braunsteins Pale Ale og Ørbæks California Lager. – Om den så var den bedste kan diskuteres, i hvert fald er der ikke mange rå akkorder af humle og indie over øllen, selvom bryggeriet påstår det. – Den dybt mørkebrune IPA er en hæderlig øl, med svage noter af mørkristet malt, røg, hø, espresso og lakrids. – Kort, men bitter finale.

 

 

Den Ubesmittede Jomfru

Spontangæret øl– 5,3 procent

Vestslesvisk Bryghus

50 cl, 56 kroner bl.a. hos boxbeers.dk

 

Den Ubesmittede Jomfru er en ægte spontangæret øl, som minder en del om de vildgærede belgiske lambic-øl. – Begge er syrlige komplekse øl, som kan dele vandene.  – Men Hans Lautrup Nørgaard var ikke et øjeblik i tvivl, at det er lige netop derfor, at han er blevet brygger og opstartede et nanobryggeri i det sydvestligste hjørne af Danmark. Den let sødladne Ubesmittede Jomfru er mest af alt velegnet som aperitif, især med sine noter af urter, citrus og stikkelsbær.

 

 

Thagaard

Nordisk krydret øl – 5,8%

Thisted Bryghus

50 cl, 38,95 kr. i mange specialforretninger

 

Thisted Bryghus lancerede i foråret tre nye øl, som er brygget helt uden humle – smagsgivere og råvarer stammer fra Nationalpark Thy.

Øllen er opkaldt efter sandflugtskommisær Thagaard, som i 1816 plantede, som en af de første, en plantage i Thy. Den korngyldne Thagaard er krydret med friske birkeblade og gran- og fyrreskud, hvilket giver frisk citrusaroma med noter af hyldeblomt og stedsgrønne planter. Blød og rund mundfornemmelse. Fin til mange stegeretter, fx lam og svin.

 

 

 

Mark Tidsel

Nordisk krydret øl – 7,0%

Herslev Bryghus

50 cl, 38,95 kroner i specialforretninger

 

Mark Tidsel er endnu en øl i Herslevs Mark-serie, som tager udgangspunkt i de råvarer, de har på gården og i nærheden. Den er brygget på bryghusets egen malt og gæret på tidsler. Som de øvrige Mark-varianter er Mark Tidsel vildgæret. Resultatet er vinøs attitude og en balsamisk ædelsur smag. Nøgleord er bær, æbler, malt, karamel, eddike, læder og stald. En sansebehagende smagsoplevelse og 100 procent midtsjællandsk terroir.

 

Kom til ny stor oversøisk vin festival i København i oktober - læs mere her.

7 kommentarer
Vis kommentarer